Cine este Adina Vălean, propunerea de comisar european acceptată de Ursula von der Leyen


Cine este Adina Vălean, propunerea de comisar european acceptată de Ursula von der Leyen

Europarlamentarul PNL, Adina Vălean a fost acceptată de președinta Comisiei Europene pentru funcția de comisar european pe Transporturi. Ursula von der Leyen a discutat și cu Vălean, dar și cu Mureșan, iar fostul europarlamentar PMP nu a convins-o, astfel că a fost aleasă Vălean.

Adina Vălean este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. În trecut a fost deputat în legislatura 2004-2008 ales pe listele PNL, dar la data de 30 noiembrie 2007 a demisionat pentru a ocupa locul de deputat în Parlamentul European. Începând cu iulie 2019, Vălean a deținut funcția de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului European, din partea Grupului Partidului Popular European.

Studii și carieră politică

Adina Vălean este matematician de formație, cu studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate. Aceasta a intrat în PNL în 1999, iar între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Naționl Liberal. În 2002 a devenit membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1) și secretar al Comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare și politici concurențiale. În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova. Între 2004-2006 a fost deputat în Parlamentul României, circumscripția Călărași.

Activitatea în Parlamentul European

Adina Vălean a fost membru în Comisia pentru Industrie, Cercetare și eEnergie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Una dintre cele mai importante preocupări pe care le-a avut în primul mandat în calitate de europarlamentar a fost libera circulație a cetățenilor țărilor UE, chestiune foarte importantă pentru români. A fost raportor al Directivei nr. 38/2004 privind dreptul la liberă circulație, raport care monitorizează implicit cazurile de discriminare care apar în unele țări UE ca urmare a unei legislații naționale neconforme cu cea europeană. Europarlamentarul liberal a luat poziție în toate dosarele care vizau direct interesele României (moțiunea cu privire la reluarea adopțiilor internaționale, raportul cu privire la centrele de detenție CIA, dar și cel cu privire la reglementarea tarifelor de roaming).

În aprilie 2009, Parlamentul European a adoptat raportul Adinei Vălean referitor la reducerea de la 1 iulie 2009 a tarifelor maxime în cazul trimiterii de mesaje text și descărcării de date de pe Internet în regim de roaming.

Între 2014-2017, Adina Vălean a fost vice-președinte al Parlamentului European, din partea Grupului Partidului Popular European. Proiectele ei s-au axat pe telecomunicații, energie și industrie. Activitatea sa din acea perioadă s-a concentrat pe două inițiative majore ale Comisiei Europene: Piața Unică Digitală și Uniunea Energetică.

Ca membru al Comisiei pentru comerț internațional, Adina Ioana Vălean a fost implicată îndeaproape în negocierile pentru Acordul Transatlantic, ale cărui beneficii le-a susținut de la început. Cu un angajament puternic față de economia digitală, antreprenoriat și inovare, a fost aleasă în board-ul Forumului European pentru Internet.

În ianuarie 2017, este aleasă președinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), devenind astfel primul eurodeputat român care deține o asemenea funcție.

Ce urmează să se întâmple

După acceptarea propunerii de către șefa CE, procedura mai departe e următoarea:

Pe 6 noiembrie 2019, Parlamentul European primește toate documentele necesare de la Vălean astfel încât comitetul juridic JURI să poată verifica inexistența conflictelor de interese. În data de 12 noiembrie 2019 comitetul JURI se reunește pentru a discuta cei trei candidați pentru cele trei posturi rămase neocupate (francezul Thierry Breton, maghiarul Olivér Várhelyi și Adina Vălean);

Pe 14 noiembrie 2019 au loc audierile celor trei de către comitetele parlamentare care corespund domeniului atribuit lor. Apoi, pe 19 noiembrie 2019 are loc conferința președinților grupurilor politice din Parlament  care trebuie să evalueze audierile.

În fine, pe 21 noiembrie 2019 are loc conferința președinților trebuie să anunțe închiderea procedurilor, iar pe27 noiembrie 2019 va fi vot în plenară. Noua Comisie Europeană intră în vigoare pe 1 decembrie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.