Considerată un paradis al pensiilor, Olanda ia în calcul diminuarea acestora, în timp ce Guvernul Orban anunță majorarea lor. Pe culmile promisiunilor electorale


  • ACP
  • Nov 22, 2019 13:38
  • 2064
Considerată un paradis al pensiilor, Olanda ia în calcul diminuarea acestora, în timp ce Guvernul Orban anunță majorarea lor. Pe culmile promisiunilor electorale

Unul dintre cele mai solide sisteme de pensii din lume, cel din Olanda, apreciat de mulți ca fiind chiar cel mai bun, a ajuns la un moment de cotitură de la care nu mai poate oferi beneficiile așteptate, cei care îl administrează fiind puși în situația să își anunțe beneficiarii că pensiile lor ar putea fi micșorate.

Shaktie Rambaran Mishre, președintele federației care reprezintă aproximativ 200 de fonduri de pensii, a declarat că pericolul iminent al scăderilor pensiilor reprezintă o situație extraordinară, pe care el personal nu a mai întâlnit-o.

Corien Wortmann-Kool (președintele ABP, unul dintre cele mai mari fonduri de pensii din Olanda) a declarat presei, luna trecută, că pe lângă scăderea necesară a pensiilor pentru anul viitor, nici pentru anii care vor urma situația nu arată prea bine.

Wouter Koolmees, ministrul afacerilor sociale și al angajărilor, a anunțat deja un plan prin care încearcă să rezolve atât cât poate imensă problema, în special prin relaxarea unor reglementări care, dacă sunt respectate, fac inevitabile scăderile pensiilor.

Planul guvernului a fost bine primit de Federația Sindicatelor Olandeze (Federație Nederlandse Vakbeweging), care pune presiune pe guvern pentru găsirea rapidă a unei soluții, dar și de Federația Fondurilor de Pensii, însă mai trebuie să fie dezbătut și aprobat în parlament.

Devine clar că nu va trece mult până când vor trebui făcute ajustări dureroase, pentru că și Olanda se confruntă cu dezastrul demografic european, tinerii fiind din ce în ce mai puțini, ceea ce face să scadă numărul contribuabililor la fondurile de pensii, iar creșterea duratei de viață făcând să crească și numărul anilor în care pensiile trebuie plătite. Așadar, curând vor intra mai puțini bani în fonduri decât acum, timp în care vor trebui plătite mai multe pensii decât în momentul de față.

Criză actuală a fost provocată de randamentul scăzut al investițiilor fondurilor de pensii, datorat dobânzilor foarte mici practicate după criza din 2008, dar nu va trece mult până când vor trebui remediate și celelalte probleme, iar o soluție care ar fi inevitabilă, prezentată deja de guvern, este creșterea vârstei de pensionare la 67 de ani, începând cu 2024.

Sistemul de pensii olandez are, ca și cel românesc, două componente: un fond de stat, la care contribuie obligatoriu toți angajații, și fonduri private, la care se contribuie în paralel. Spre deosebire de ce e în România, contribuțiile majorității angajaților la ambele fonduri au dus la formarea unuia dintre cele mai bogate sisteme de pensii din lume, cu active în valoare de 1500 miliarde dolari – mai multe detalii AICI.

În schimb, chiar dacă nu este nici pe departe la fel de bogat, sistemul românesc este ”genial” administrat, doar așa explicându-se anunțata creștere a pensiilor, de altfel sprijinită de majoritatea partidelor politice, dar și susținerea numărului mare al giganteștilor pensii speciale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.