Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Rareș Bogdan, mesaje ferme cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție: Corupția duce la un regres al societății / Lupta împotriva corupției e dezideratul care i-a unit pe români / Mă înclin în fața românilor onești


Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Rareș Bogdan, mesaje ferme cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție: Corupția duce la un regres al societății / Lupta împotriva corupției e dezideratul care i-a unit pe români / Mă înclin în fața românilor onești

Președintele României Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și eurodeputatul Rareș Bogdan au transmis luni, cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție, mesaje cu privire la pericolul pe care îl reprezintă corupția și despre angajamentul Guvernului de a susține măsuri împotriva acestui fenomen.

Corupția slăbește statul, erodează instituțiile și generează un regres al societății, în ansamblul său. Acest flagel subminează democrația și statul de drept, conduce la încălcări ale drepturilor omului, susține rețele de criminalitate organizată, distorsionează piețe și, în final, scade calitatea vieții cetățenilor. Corupția afectează cele mai vulnerabile categorii sociale, ține comunitățile sărace captive într-un cerc vicios, frânează dezvoltarea și reduce capacitatea statului de a oferi cele mai bune servicii celor pe care îi slujește”, a declarat Iohannis, potrivit Europa Liberă.

Președintele a mai spus că este nevoie de „toleranță zero față de orice act de corupție“.

„Am fost și rămân un susținător ferm al luptei împotriva corupției. Primul meu mandat de Președinte a fost unul plin de provocări, însă am reușit, cu sprijinul românilor și al forțelor politice democratice, să păstrăm parcursul european al țării noastre. România a rămas un pilon de stabilitate și un pol de spirit european în regiune, indiferent cât de mult au dorit unii politicieni să subordoneze statul unor interese personale sau de grup”, a mai spus președintele.

Totodată, premierul Ludovic Orban a susținut că atitudinea “curajoasă și implicată“ a societății reprezintă un sprijin pentru acțiunile Guvernului de combatere a corupției.

Lupta împotriva corupției este dezideratul care a unit români de toate vârstele, din medii și cu preocupări diferite, și față de care și-au exprimat susținerea fără echivoc. Fie prin mijlocul democratic al votului, prin campanii publice și chiar prin proteste de stradă, cetățenii au luat atitudine de fiecare dată când combaterea corupției a fost slăbită sau pusă în pericol. Atitudinea civică fermă și mesajul răspicat exprimate de români dovedesc gradul înalt de conștientizare a efectelor acestui flagel: menținerea sărăciei, servicii sociale de slabă calitate, dezbinarea societății”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.

De asemenea, eurodeputatul Rareș Bogdan a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook în care spune că se înclină în fața românilor onești.

De Ziua internațională Anticorupție, am un mesaj pentru România minunată: Mă înclin în fața românilor onești, care dorm liniștiți știind că nu le va bate niciodată poliția la ușă! Îmi scot pălăria în fața oamenilor care au coșmaruri numai la gândul că ar putea participa la o fraudă! Ei sunt baza speranței că ne putem scoate țara la liman.

A induce ideea că România este o țară coruptă până în măduva oaselor reprezintă o jignire la adresa a milioane de cetățeni care muncesc până la epuizare pentru o viață decentă, pentru a putea asigura viitorul copiilor lor. Dar acest mesaj perfid are un scop precis: să demobilizeze, să reteze dorința luptei împotriva jefuitorilor acestui popor. Cum anume? Se folosește un mesaj cu reverberații în comportamentul de vot: dacă politicienii sunt corupți, și alegătorii sunt - asta se sugerează. Nu, dragii mei! Sunt corupți cei care servesc clanurile interlope care-i finanțează prin legi cu dedicație! Sunt corupți doar cei care utilizează demnitatea publică pentru a se îmbogăți pe seama cetățenilor. Sunt corupți doar cei care au folosit momentul 1989 pentru a face o carieră de carton, știindu-se incapabili să construiască pe bază de competență și onestitate. Și au avut un spirijin enorm! Forțele securistice nu s-au dat bătute cu una, cu două, și și-au împins în față câțiva alergători pe care știau că-i pot manipula. Mai mult decât atât, orientarea pro-vest a României era pentru ei un coșmar, o trădare de țară. Așa fuseseră instruiți. Puțini dintre cei care ș-au imaginat că 1989 a echivalat cu o deschidere totală către oameni isteți și harnici au reușit să dureze ceva trainic. Erau considerați ostili, căci se bazau exclusiv pe ce au în minte. Respect pentru ei!

Cum au înghițit românii de atâtea ori gălușca? Își doreau să creadă, își doreau să aibă speranță, aveau senzația că politicienii le seamănă. Nu le-a trecut prin minte că s-a născut o clasă perfidă de profitori, inspirată din învățăturile staliniste, cu susținerea unor performanți agenți ai manipulării. Când s-au prins că sunt luați de proști, mulți au plecat din țară. N-au suportat mizeria, au ales să încerce să le ofere copiilor lor o perspectivă, o șansă. Iar acum au cel mai bun anticorp la bolșevism, sunt uluitor de lucizi, chiar dacă sunt la mii de kilometri. Cei care au rămas în țară sunt familiile lor, nu sunt adversarii lor. Cineva încearcă să-i pună cap în cap și este o porcărie! Pe ambele maluri ale oceanului românesc al speranței sunt membrii aceleiași familii, pentru numele lui Dumnezeu! În țară n-a fost ușor! Foarte mulți au rezistat asaltului incapabililor, alții nu. Au depus armele. Nu-i condamn, sunt niște victime. Noroc că, iată, am învățat cu toții din greșeli și minciuna nu mai poate pătrunde. După 30 de ani, românii știu, pentru prima oară limpede, că avem o singură direcție de urmat: progresul bazat pe muncă, inteligență, onestitate. România normală, România educată!

Dar lupta e dură. Forțe ostile țării noastre încearcă să semene sămânța euroscepticismului, se investește enorm pentru atenuarea unei realități palpabile: comunitățile care au investit miliarde de euro în proiectele locale s-au ridicat. Și, sunt mândru de tot să o afirm din nou, artizanii acestui progres sunt liberalii! Au luat banii, au alocat în bugete sume (nu foarte mari) pentru cofinanțări și orașele lor au decolat ca rachetele. Poate cineva nega asta? Nu poate!

Mă înclin în fața românilor care își învață copiii să citească, să îndrăznească, să nu devină complicii unor corupți, să nu fure, să facă bine! Vă iubesc, oameni buni!”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.