GALERIE FOTO Oprișan, revoltat că PNL îi ia la puricat abjectele proiecte prin PNDL. Ministrul Dezvoltării prezintă imagini care arată bătaia de joc a pesedistului pe banii românilor


GALERIE FOTO Oprișan, revoltat că PNL îi ia la puricat abjectele proiecte prin PNDL. Ministrul Dezvoltării prezintă imagini care arată bătaia de joc a pesedistului pe banii românilor

Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, refuză să îi mai ofere fonduri baronului PSD "Portofel", Marian Oprișan. 

Mai mult, ministrul a dispus o serie de verificări asupra proiectelor efectuate de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, prin PNDL, în Vrancea. 

Această situație l-a iritat pe baronul PSD, spunând că ceea ce face liberalul este ilegal, numindu-l "incompetent și incapabil".

Marian Oprișan: "Protestez cu toată forţa mea în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea şi al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), împotriva comportamentului ministrului Lucrărilor publice, Dezvoltării şi Administraţiei, împotriva a ceea ce face domnia sa prin controalele inventate şi pe care nu i le pune la dispoziţie niciun fel de lege. Încalcă legea, pentru că autorităţile locale nu se supun decât Curţii de Conturi a României şi Procuraturii. Autorităţile locale nu sunt subordonate Guvernului. Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) se execută în condiţiile legii şi se verifică de singura instituţie abilitată în România să controleze banii publici şi anume Curtea de Conturi a României".

Marian Oprișan: Dar domnia sa ce face? Inventează această mizerie de controale, inventează tot felul de găselniţe la adresa unor autorităţi locale conduse de primari PSD ca să motiveze faptul că nu decontează facturile la PNDL. [...] Uitaţi-vă şi la bugetul anului 2020, dezvoltarea României a pierdut 4 miliarde de lei faţă de anul 2019 când Guvernul PSD era la putere. 4 miliarde de lei au dispărut din bugetul Ministerului Dezvoltării, ceea ce înseamnă că localităţile din România se vor dezvolta mai puţin. Iar acest ministru incompetent şi incapabil condiţionează primarii din România în funcţie de simpatiile lui politice inventând tot felul de poveşti ca să nu deconteze facturile la PNDL”.

În acest context, ministrul a reacționat pe Facebook spunând că pe pesediști îi deranjează corectitudinea. De altfel, Ion Ștefan a prezentat și o galerie foto care demonstrează bătaia de joc în baza căreia Oprișan a demarat proiectele prin PNDL: "Stimați focșăneni, dacă în casa dumneavoastră s-ar face niște lucrări de modernizare iar rezultatul ar fi cel din pozele de mai jos, câți dintre dumneavoastră ați fi fost de acord să plătiți meșterul?".

"PNDL este inventat de PSD, însă eu nu sunt dispus să merg pe aceeași rețetă a bătăii de joc la adresa banului public și de sfidare a cetățeanului și să fac asemeni guvernelor PSD, adică să decontez lucrări neefectuate, care nu corespund realității din teren", a mai subliniat ministrul. 

De asemenea, Ion Ştefan i-a amintit baronului Oprişan, într-un PS la mesajul publicat, cine are atribuţii în control privind calitatea în construcţii, potrivit legii.

Ministrul Dezvoltării: "Dacă pesediștii se arată deranjați de corectitudine, asta înseamnă că facem bine ceea ce facem în Guvernul Orban și în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Dacă pesediștii urlă ca din gură de șarpe și aruncă în stânga și-n dreapta cu acuzații și lamentări penibile, iarăși este bine și înseamnă că transparența în decizii și în modul în care se cheltuiește banul public, pe care și eu mi-o asum în fruntea MLPDA, este cea mai bună decizie.

Cu oricâtă forță ar protesta domnul președinte, vremelnic, al CJ Vrancea, Marian Oprișan, că nu am fost de acord să fac plăți suspecte pentru lucrări derulate prin PNDL, realitatea din teren îmi dă dreptate. ”Găselnițele” și ”poveștile inventate”, de care mă acuză Oprișan, sunt bătute de departe de realitatea din teren. Sau de spoielile de pe străzile pentru care, în Focșani, se cereau plăți integrale de către colegul și urmașul lui Marian Oprișan în ale social- democrației și altele.

Stimați focșăneni, dacă în casa dumneavoastră s-ar face niște lucrări de modernizare iar rezultatul ar fi cel din pozele de mai jos, câți dintre dumneavoastră ați fi fost de acord să plătiți meșterul? Oare de ce nu au stat edilii pesede din Focșani zi lumină pe străzile pe care s-a lucrat pentru a fi siguri că lucrările sunt calitative și nu făcute în bătaie de joc?!

Da, PNDL este inventat de PSD, însă eu nu sunt dispus să merg pe aceeași rețetă a bătăii de joc la adresa banului public și de sfidare a cetățeanului și să fac asemeni guvernelor PSD, adică să decontez lucrări neefectuate, care nu corespund realității din teren.

Și, încă un lucru, în aceste 40 de zile de ministeriat, am avut mai multe runde de întâlniri, la Guvern și la minister cu Asociația Comunelor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Municipiilor din România, singura structură asociativă dezinteresată să discute cu Guvernul României este Uniunea Națională a Consiliilor Județene, structură condusă, iarăși vremelnic, de Marian Oprișan.

PS: Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, precizează foarte clar cine are atribuții în control, spre știința lui Marian Oprișan:

ART. 20

(1) Controlul de stat al calităţii în construcţii cuprinde inspecţii la investitori, la unităţile de proiectare, de execuţie, de exploatare şi de postutilizare a construcţiilor, privind existenţa şi respectarea sistemului calităţii în construcţii.

(2) Controlul de stat al calităţii în construcţii se exercită de către Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C., care răspunde din punct de vedere tehnic de executarea controlului statului cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calităţii construcţiilor"

Vedeți galeria foto prezentată de ministru: 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.