Vârsta de pensionare. Raluca Turcan vine cu clarificări: "Nu se pune problema creșterii obligatorii!"


Vârsta de pensionare. Raluca Turcan vine cu clarificări: "Nu se pune problema creșterii obligatorii!"

Vicepremierul Raluca Turcan a venit cu clarificări, joi, pe tema vârstei de pensionare, subliniind că nu se pune problema creșterii obligatorii a vârstei de pensionare, ci se ia în calcul doar crearea posibilității "de a ieși mai târziu la pensie în mod opțional", iar măsura ar urma să fie luată doar după ce se anulează pensiile speciale și se implementează principiul contributivității în sistemul de pensii. Mai mult, liberala a spus că prevederea ar fi dedicată "exclusiv sectorului public, unde este un deficit de forța de muncă și sunt oameni care vor să muncească".

"Dacă există oameni care vor să-și continue activitatea și după vârsta legală de pensionare, de ce să nu o poată face?", a subliniat vicepremierul. 

"Sunt persoane care vor să-și continue activitatea și care ne-au spus că există foarte multe aspecte de natură birocratică. De exemplu, prelungirea poate fi făcută doar pentru 3 ani și cu acordul instituției. Dacă există oameni care vor să-și continue activitatea și după vârsta legală de pensionare, de ce să nu o poată face?

Repet, ca lucrurile sa fie foarte clare: Nu se pune problema creșterii obligatorii a vârstei de pensionare. O asemenea prevedere, de a ieși mai târziu la pensie în mod opțional, dacă ar deveni realitate, s-ar face doar după ce anulăm pensiile speciale și instituim principiul contributivității în sistemul de pensii și ea vizează exclusiv sectorul public, unde este un deficit de forța de muncă și sunt oameni care vor să muncească. Atat și nimic mai mult. Nu ar fi nimic obligatoriu. Este la latitudinea celor aflați în pragul pensionării dacă vor sau nu să își continue activitatea", a precizat vicepremierul. 

Raluca Turcan declarase miercuri că Guvernul nu exclude să introducă posibilitatea creşterii opţionale a vârstei de pensionare la 70 de ani, și, cel mai probabil, "nu vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare".

"În momentul de faţă nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani. Însă cred că se impune o discuţie în spaţiul public dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă. Dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, există şi în Camera Deputaţilor un astfel de proiect care permite munca până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee, este posibil să luăm această măsură", a spus Turcan. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.