Diplomatul Vasile Popovici dezvăluie cum e ajutat Meleșcanu, paradoxal, de decizia Guvernului Orban de a-i retrage fiul din funcția de consul general la Strasbourg


Diplomatul Vasile Popovici dezvăluie cum e ajutat Meleșcanu, paradoxal, de decizia Guvernului Orban de a-i retrage fiul din funcția de consul general la Strasbourg

Fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, și-a bătut joc de unul dintre marii diplomați ai României, Vasile Popovici. Pe vremea în care ocupa fotoliul de ministru de Externe, în cadrul guvernării PSDragnea, Teodor Meleșcanu a ignorat rezultatul concursului pentru postul de consul general la Strasbourg pentru a-și numi fiul vitreg pe post. Vasile Popovici era câștigătorul respectivului concurs, dar numit în funcție a fost Sorin Pîrvulescu. În cele din urmă, fiul vitreg al lui Meleșcanu a anunțat că din motive personale nu va mai ocupa funcția de consul general la Strasbourg, asta pentru că pe 29 august 2018 Parchetul General a dispus urmărirea penală faţă de Teodor Meleşcanu pentru abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Subliniem că Guvernul Orban va lua joi decizia în cadrul unei ședințe conform căreia îi încetează mandatul de șef al Consulatului General al României la Strasbourg fiului vitreg al lui Teodor Meleșcanu.

Cu toate acestea, Vasile Popovici spune printr-o postare pe Facebook că decizia îl avantajează, paradoxal, pe Meleșcanu: "Eu, cu concursul luat, sunt tot calcat în picioare. Veți spune poate: dar tocmai azi guvernul îl retrage pe fiu de la un post unde fiul nu s-a mai dus. Vă răspund : nu e decât încă un serviciu pentru Meleșcanu, paradoxal. Dacă fiul ar fi apucat să meargă la post, fie și o singură zi, s-ar fi constituit abuzul în serviciu. Rămâne însă conflictul de interese".

Redăm mesajul diplomatului Vasile Popovici:

"Există ceva profund politic și simbolic în povestea cu Meleșcanu și fiul lui numit de el la Strasbourg. Postul a fost câștigat de mine, prin concurs public. A fost ocupat de fiul lui Meleșcanu prin numire abuzivă și ca urmare a unui grav conflict de interese, pe care parchetul general și ANI se fac că nu-l văd. In decembrie 1989, Meleșcanu și cu mine eram in perfectă opoziție : el sus, apărându-l pe Ceaușescu, eu jos, alaturi de timișoreni, în stradă. Azi, după mai bine de trei decenii, bătrânul securist e tot sus, sfidând până și pesedizata Curte Constitutională. E a doua persoana în Statul român. Eu, cu concursul luat, sunt tot calcat în picioare. Veți spune poate: dar tocmai azi guvernul îl retrage pe fiu de la un post unde fiul nu s-a mai dus. Vă răspund : nu e decât încă un serviciu pentru Meleșcanu, paradoxal. Dacă fiul ar fi apucat să meargă la post, fie și o singură zi, s-ar fi constituit abuzul în serviciu. Rămâne însă conflictul de interese. Să vedem ce spun instituțiile române plătite să apere legalitatea, parchetul și ANI, pe care le-am sesizat încă o dată în urmă cu o săptămână. Orice alt amărât de cetățean în locul bătrânului securist ar fi plătit scump aceste ilegalități făcute la scenă deschisă. El se joacă încă, chiar în opoziție fiind, cum vrea în țara asta a noastră. Un lucru știu sigur : povestea deschisă de mine i-a provocat totuși un deranj purulentului personaj. Fără această bătălie, azi fiul tăticului lui era la Strasbourg iar tata își freca mâinile satisfăcut - ne-ar mai fi avut o dată în buzunarul lui".

Amintim că diplomatul Vasile Popovici îi solicită procurorului general Bogdan Licu redeschiderea şi aducerea în faţa instanţei a dosarului penal care l-a vizat pe fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu. În decembrie 2019. Parchetul General a clasat dosarul, cu menţiunea că „faptele (abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane – n.r.) nu sunt prevăzute în legea penală”, motivând că Sorin-Adrian Pîrvulescu nu a apucat să preia postul – în care a fost numit cu încălcarea legii – şi nici să încaseze bani de la MAE, nici ca avans, pentru acea funcţie.

CITIȚI ȘI: Un fost ambasador solicită reînceperea urmăririi penale a sinistrului Meleșcanu. Fostul ministru de Externe și-a cocoțat o rudă într-o funcție diplomatică, dar PG a clasat dosarul

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.