Erdogan își continuă delirul războinic, deși intrarea Franței în conflictul din Mediterană ar trebui să-l facă mai precaut. Aiurelile Ankarei


  • ACP
  • Jan 31, 2020 15:29
  • 2131
Erdogan își continuă delirul războinic, deși intrarea Franței în conflictul din Mediterană ar trebui să-l facă mai precaut. Aiurelile Ankarei

Un moment important pentru evoluția disputelor provocate de Turcia în Marea Mediterană a avut loc miercuri, când premierului Greciei, Kyriakos Mitsotakis i s-a garantat primirea unui ajutor decisiv din partea Franței, care va trimite nave de luptă în estul Mediteranei, pentru exerciții militare comune cu Cipru și Grecia.

Odată cu declarația de susținere a Greciei, președintele Macron a criticat în termeni duri Turcia pentru implicarea în războiul din Libia prin trimiterea de mercenari sirieni și echipamente sofisticate de luptă, pe lângă provocările repetate din apele teritoriale ale Ciprului și Greciei, unde avioanele și navele de luptă ori de prospecțiuni și foraj submarin turcești au încălcat de nenumărate ori apele și spațiile aeriene ale celor două țări.

Despre trimiterea de trupe neregulate și echipamente militare în Libia, Franța are date foarte exacte și la zi, o sursă din armata franceză declarând că doar săptămâna asta a fost descoperit un vas comercial, cargoul Bana, escortat de o fregată a marinei militare turce, care a transportat vehicule blindate în Tripoli. Transportul dinspre Turcia, care a fost urmărit de portavionul Charles de Gaulle, dovedește că Ankara nu are de gând să respecte hotărârile luate la Conferința de la Berlin, din 19 ianuarie, de țările europene, ceea ce a întărit hotărârea Franței de a-și crește prezența cu vase militare în estul Mediteranei – mai multe detalii AICI.

Răspunsurile din partea turcă nu au întârziat. Întâi, președintele Erdogan, aflat joi în Algeria, într-un turneu care include vizite și în Gambia și Senegal, a declarat că a cerut autorităților algeriene documente despre atrocitățile comise de francezi în țara nord-africană. ”Dacă îmi trimite documente despre aceste fapte, o să fiu foarte încântat”, a spus președintele turc în legătură cu declarația președintelui Tebboune despre uciderea a 5 milioane de algerieni, de-a lungul a 130 de ani, de către francezi. "Știam că e vorba de milioane, dar nu imi închipuiam un număr așa mare... Bineînțeles, francezii au comis masacre și în Rwanda, nu numai în Algeria. Multe țări africane au fost martore ale masacrelor făcute de francezi, de-a lungul istoriei. Președintele Macron nu știe lucrurile acestea", a mai declarat malițios Erdogan, adăugând și că lumea nu știe cât au ucis francezii în Africa – mai multe detalii AICI.

După încercarea lui Erdogan de a arăta că Franța nu are autoritatea morală pentru a condamna Turcia, din Ankara a venit și răspunsul punctual la situația nouă din regiune – azi, 31 ianuarie, Hami Aksoy, purtătorul de cuvand al Ministerului de Externe al Turciei, a declarat că țara sa va continua activitățile de explorare și foraj în estul Mediteranei. Și din partea Italiei fusese arătată o poziție clară împotriva Turciei, cu puțin timp în urmă – Luigi Di Maio, șeful Externelor din Roma, declarase că activitățile de foraj din zona economică exclusivă a Ciprului încalcă drepturile și suveranitatea acestui stat – detalii AICI.

Conduita Turciei în Mediterană este, de mai mulți ani, îndreptată constant împotriva legilor, hotărârilor și acordurilor internaționale. Încercările lui Edogan de a-și impune cu forța, în maniera Rusiei ori Chinei, autoritatea asupra unor teritorii care nu îi aparțin, ori de a interveni periculos în conflictele armate din regiune, impun o reacție din ce în ce mai fermă din partea statelor de la Marea Mediterană.

Grecia și Cipru au fost vizate direct de Erdogan, dar și companiile petroliere italiene ori franceze au de pierdut în urma instabilității din regiune, produsă de Turcia. Cu atât mai mult cu cât intervenția militară turcă din Libia are ca scop, în special, obținerea unei poziții mai bune în Marea Mediterană, dar tot încălcând apele teritoriale ale Greciei.
Intrarea în forță a Franței de parte țărilor care se opun politicii Ankarei în Mediterană ar fi trebuit să îl facă pe Erdogan sa fie mai precaut măcar în regiunea maritimă aflată în dispută, dar, din cât se vede, din reacțiile aiuritoare ale turcilor de zilele acestea, cursul de coliziune pe care merge Turcia, împotriva majorității țărilor din Mediterană, rămâne neschimbat – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.