CSM avizează NEGATIV doi procurori propuși pentru șefia parchetelor. Predoiu: ”Nu sunt dezamăgit”


CSM avizează NEGATIV doi procurori propuși pentru șefia parchetelor. Predoiu: ”Nu sunt dezamăgit”

CSM a dat, marți, aviz negativ pentru propunerile ministrului Predoiu pentru funcțiile de Procuror General și procuror-șef DIICOT. 

Singurul procuror care a primit aviz pozitiv din partea secției de procurori din cadrul CSM este Crin Bologa, candidatul pentru șefia Direției Naționale Anticorupție. 

"În data de 11 februarie 2020, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în urmă derulării interviurilor programate, a avizat propunerile ministrului justiției de numire în funcțiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, astfel:

- doamna GABRIELA SCUTEA pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - aviz negativ;

- domnul CRIN NICU BOLOGA pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție - aviz pozitiv;

- doamna GIORGIANA ELENA HOSU pentru funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - aviz negativ", informează CSM într-un comunicat, conform Ziare.com

CSM a dat avizele în urma unei ședințe ce a durat 6 ore. Cum acestea sunt doar consultative, Cătălin Predoiu poate merge mai departe cu numirea procurorilor în fruntea parchetelor, dacă așa consideră. 

Familia procuroarei Hosu, afaceri dubioase și trafic de influență

Deși procuror antimafia, atât soțul cât și mama Georgianei Hosu sunt anchetați pentru spălare de bani, cumpărare de influență și legături cu mafia asigurărilor, conform unei anchete marca Europa Liberă.

Pe 26 septembrie 2016, DNA anunţa reţinerea a patru persoane, printre care şi pe Dan Hosu, soţul procuroarei Giorgiana Hosu. Cei patru erau acuzaţi de trafic şi cumpărare de influenţă. După o noapte de arest, ei au fost anchetaţi sub control judiciar. Toţi au legături cu piaţa asigurărilor, o afacere de miliarde de euro.

Dan Hosu era trimis în judecată în februarie 2017, deoarece şi-ar fi traficat influenţa pe lângă Mircea Ursache, fostul vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Hosu urmărea numirea în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asigurări a Angelei Toncescu şi stoparea unor decizii nefavorabile luate de ASF faţă de Carpatica. Articolul integral poate fi citit AICI pe site-ul Europa Liberă. 

Cătălin Predoiu, după avizul CSM: ”Nu e o surpriză pentru mine” 

Predoiu nu pare foarte afectat de cele două avize negative date propunerilor sale pentru șefia a două dintre cele mai importante parchete din România:

Nu sunt dezamagit, nu este o surpriză pentru mine. Vreau doar să precizez că există un întreg ansamblu de date care trebuie luate în calcul, care nu țin doar de prestația în fața comisiei. Cred că asta explică diferența între poziția ministerului și poziția CSM. Se pare că aici la consiliu lucrurile au stat invers, excesul de emotivitate al unora dintre candidați a contat în rezultat”, a declarat ministrul Justiției, citat de G4Media.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.