VIDEO Congresul PCR new age: mireasa Ponta și pretendenții Firea, Ciolacu, Tăriceanu și comunistul Claudiu Crăciun


VIDEO Congresul PCR new age: mireasa Ponta și pretendenții Firea, Ciolacu, Tăriceanu și comunistul Claudiu Crăciun

Duminică, 16 februarie, s-a desfășurat Conferinţa anuală a Pro România, eveniment ce poate fi intitulat "Congresul PCR new age". La congres au participat și peședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, președintele PSD Marcel Ciolacu, edila pesedistă Gabriela Firea, dar și no name-uri precum pionul lui Dan Voiculescu, Alexandru Coita, și comunistul Claudiu Crăciun de la DEMOS. 

Sociologul Sebastian Lăzăroiu a devoalat în stilul său caracteristic motivele pentru care s-au prezentat la evenimentul lui Ponta toți cei menționați anterior. Astfel, PSD și Ciolacu vor să înghită Pro România pentru a câștiga în alegerile din 2020 mai multe procente, Tăriceanu este disperat că nu intră în Parlament și vrea să se alieze cu Ponta, Firea consideră că în cazul în care Ponta o va susține pentru Primăria Capitalei și-a asigurat al doilea mandat, iar reprezentantul noului partid comunist din România, Claudiu Crăciun, vrea și el în politica mare. De altfel, afinitatea lui Ponta pentru extrema stângă este de notorietate, acesta fiind fan Che Guevara, iar un detaliu mai puțin cunoscut este reprezentat de un episod de dinaintea alegerilor europarlamentare din 2019, când a declarat că ar vota DEMOS-ul lui Claudiu Crăciun dacă partidul său nu ar exista pe scena politică. 

Mai mult, Lăzăroiu a precizat că PSD ar avea finalmente de pierdut din cauza lui Ponta. Dacă PSD nu va fuziona cu Pro România, atunci va pierde 3-4% în alegeri, iar dacă va fuziona, este de așteptat ca inconsecventul Ponta să rupă din nou PSD și să-și facă un partid cu 10% dintre parlamentarii PSD.

Concluziile sociologului Sebastian Lăzăroiu: "Azi, întâlnirea falimentarilor anonimi, cu prea mult umor ca să nu fie povestită. Sau, mai bine, un fel de pețitul miresei; în rolul miresei - Victor Ponta. Pretendenți: Ciolacu, Firea, Tăriceanu și mai tânărul Crăciun de la Demos.

Ciolacu știe că dacă ProRomănia ia 4%, PSD câștigă 0,8% la masa verde, așa că se gândește cum să-si adjudece toate cele patru procente. "Hai, treceți odată acasă", zice el cu aerul bărbatului părăsit, știți voi, ăla care, după ce și-a snopit nevasta seara, o intreabă drăgăstos dimineața: "Unde ai umblat, fă?"

Tăriceanu, mereu in căutare de mirese care să-l bage în Parlament, e sfătos și aluziv: "Dragă Victor, ne apropie lupta împotriva partidelor mari". Știm și argumentul ăsta din repertoriul brexiteerului care vrea s-o convingă pe Mary de ce nu e bun imigrantul de culoare.

Firea se gândește că, într-un tur, cei 4% de la Victor i-ar putea fi de ajuns să se facă iarăși primăriță, așa că-și declară și ea iubirea pentru Ponta, atât de înflăcărată, încât se cere dată afară de soțul cel mare din casă, adică PSD. O metaforă, desigur.

Crăciun, de la DEMOS, vrea și el în Parlament, să intre cu băieții cei mari, ăia care nu strâng nicio semnătură și sunt totuși admiși în cursă. El, spre deosebire de ceilalți, ca să stea la masa granzilor, știe că întâi trebuie să-și pună cenușă-n cap: ”Am făcut parte din niște manifestații împotriva premierului Ponta pentru că sarcina noastră principală este să menținem puterea sub control”. Matrimonial vorbind, un fel de - Sper să accepți să te iau în căsătorie, azi, chiar dacă ieri ți-am zis că ești curvă. Era numai pentru că societatea trebuie să țină sub control extinderea sifilisului.

Raporturile viitoare cu Ponta sunt de tip lose-lose.

Dacă nu-l luați înapoi, prin fuziune sau alianță, pierdeți în alegeri 3-4%, care se redistribuie, firește, cu o halcă mai mare la jupâni, adică PNL.

Dacă-l luați inapoi, câștigați 3-4%, dar, în maximum șase luni, scandalagiul rupe partidul și probabil vă rade 10% din parlamentari cu care se vor juca tot jupânii de la putere".


Declarațiile pesediștilor prezenți la Congresul PCR new age:

Ciolacu: "Vor veni vremuri mai bune pentru PSD, nu cu venirea mea, dar cu tot efortul pe care încerc să îl fac alături de colegii mei, de a intra într-o normalitate de partid, într-o deschidere fără excluderi, chiar şi fără suspendări, dacă se poate. Oricum, dragi colegi, am înţeles că cu toţii suntem nişte oameni de stânga, eu aşa am fost în ultimii 30 de ani, aşa vreau să contimui, fără să deranjez pe nimeni, eu sunt un PSD-ist, nu mi-e ruşine să o spun, şi voi rămâne un PSD-ist. Indiferent de tot ceea ce s-a întâmplat în interiorul partidului, în ultimii ani. Am crezut în acest partid, cred în continuare, cred în capacitatea acestui partid de a reconstrui şi de a se reforma. Situaţia din acest moment nu este una tocmai fericită nici pentru PSD, nici pentru Pro România. Mi-aş dori să vorbesc acum despre reforma din Pro România, dar abia v-aţi adunat şi sunteţi la început de drum. Dacă mă uit în primele bănci, îmi văd prieteni, colegi de Parlament, foşti colegi din PSD şi îmi vin în minte cuvintele mamei mele când eu cu fraţii mei întârziam pe afară şi venea şi ne spunea,: Hai, treceţi odată acasă.

Ştiu că sunt muli colegi din PSD care nu vor o alianţă cu Pro România. Vă dau o veste bună, ştiu că şi dintre dumneavoastră sunt mulţi care nu doriţi o alianţă cu PSD. Vă respect opinia şi a dumneavoastră şi a colegilor mei şi nu o pun înaintea unor ambiţii ale mele sau ale lui Victor Ponta, dar nu aţi vrea, totuşi, să îi întrebăm şi pe români ce vor? Eu mă aflu în Parlament, Victor Ponta se află în Parlament pe votul românilor. Dacă noi hotărâm cum ne convine nouă, într-un grup mai mic sau mai mare, nu îmi spuneţi că aşa îşi doresc românii".

Tăriceanu: "Pro România este declarat ca partid social-democrat, în timp ce ALDE, ştiţi foarte bine, ne revendicăm ca partid liberal. Dar trebuie să vă mărturisesc că am vazut , nu o dată, în atitudinile, în politicile pe care Pro România le-a adoptat, o gîndire de factură liberală, după cum şi Guvernul pe care Victor Ponta l-a condus a adoptat de multe ori soluţii liberale în economie şi, în acest fel, a completat moştenirea liberală pe care a lăsat -o Guvernul pe care l-am condus eu. Ne apropie de asemenea lupta împotriva hegemoniei partidelor mari care fac orice ca să ne taie participarea la viaţa politică şi socială.

S-ar putea ca colaborarea pe care am avut-o pentru susţinerea lui Mircea Diaconu sa nu se încheie aici, ci să continue, vom vedea. Afirm asta pentru că sunt convins că nu vă sunt străine eforturile partidelor mari de a ne scoate pe tuşă, pe noi, partidele mai mici. După ce am asistat la un blat vizibil între cele două partide mari la alegerile prezidenţiale, constatăm în fiecare zi că cei mari pun noi şi noi bariere în calea noastră sperând că poate o să obosim şi o să ne reîntoarcem la matcă.

Apoi am văzut, de curând, această şaradă cu alegerea primarilor în două tururi. Au dat cu praf în ochii românilor, doar că lucrurile au rămas ca înainte, dupa cum stiti. Au ales să sacrifice alegerea în două tururi, care ar fi făcut alegerea primarilor mult mai reprezentativă , pentru a încerca să forţeze anticipatele. Am semne de întrebare inclusiv cu această temă a anticipatelor care pare să fie un nou blat între cele două partide mari. După cum vedeţi, pentru faţadă, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase, cum se spune pe româneşte". 

Firea: "I-am zis lui Victor: Sper să nu fiu dată afară din partid, acum că am venit la această întâlnire. Eu sper că au trecut acele vremuri în care dacă îndrăzneai să spui ce gândeşti, ce este corect pentru România, pentru români pentru bucureşteni, erai chemat la o şedinţă, după un scenariu foarte bine stabilit, cu roluri, ştiţi, sunteţi în sală cei care am avut de suferit de pe urma unui mod şi stil de a conduce, care nu are nicio legătură nici cu democraţia, nici cu evoluţia politicii, nici cu locul şi rolul României în lume. Despre acest lucru este vorba. 

Am acceptat din prima secundă invitaţia domnului preşedinte Victor Ponta, colegului nostru Victor, de a fi astăzi împreună pentru că şi asta bucureştenii o ştiu, a fost premierul cel mai performant pe care l-a avut România în ultimii ani. Şi nu trebuie să ne fie ruşine să spunem, nu trebuie să ne fie ruşine să recunoaştem, trebuie să ne uităm unde am greşit şi cu ce am greşit şi de ce am schimbat 3 premieri în 3 ani şi de ce nu am ales în fruntea Guvernului, premier ca Victor Ponta. Dacă nici acum nu sunt dată afară din CEx, înseamnă că s-a schimbat PSD.

Vă spun şi câteva argumente. Doar premierul Victor Ponta a înţeles ce înseamnă sistemul integrat de termoficare pentru Bucureşti. Aţi văzut că la campania prezidenţială subiectul au fost ţevile din Bucureşti, la campania de locale vorbim de ţevile din Bucureşti, la parlamentare despre ţevile din Bucureşti, la Europarlamentare despre ţevile din Bucureşti. De ce? Pentru că 30 de ani nu s-a făcut nimic şi într-adevăr, de 50-60 de ani aceste ţevi aşteaptă şi ele nişte oameni. Da, premierul Victor Ponta a acceptat ca Primăria Capitalei, în POIM să intre cu 180 milioane de euro fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea reţelei de termoficare. Doamna Corina Creţu este singura care alătiuri de noi a luptat pentru acest proiect. Abia acum, după ce am realizat şi strategia de termoficare şi studiul de fezabilitate, intrăm şi noi pe o aplicaţie blocată de incompetenţii de la PNL. Luni în şir această aplicaţie a fost blocată. De ce? Ca să nu câştige Gabriela Firea? Păi de mine era vorba? Era vorba de bucureşteni, era vorba despre 4 milioane de suflete, dar vi se pare că înteresează măcar un suflet în afară de al lor? Nu! Ce contează atâtea milioane de persoane? Asta avem acum la guvernare un guvern incompetent, un guvern de oameni cinci, duri, răi. Aţi văzut, nu dublăm alocaţiile pentru copii, nu majorăm pensiile.

În final, cred în ceea ce voi spune pentru că mi s-a mai întâmplat. Noi putem acum după întâlnire, să închidem uşa acestei săli, să plecăm fiecare la casa noastră, mâine la partidul nostru şi să mergem pe drumuri paralele, dar cine va câştiga? Păi va câştiga impostura, incompetnenţa, penalii, că sunt la ei, penibilii că-s tot la ei şi avem de ales dintre următoarele două, ori pierdem separat, ori câştigăm împreună".

Claudiu Crăciun, DEMOS: "Într-adevăr am fost parte la niște manifestații împotriva premierului Ponta. (...) În timp ce noi avem dubii și întrebări, dreapta atacă. Dreapta vrea să fim orbi, să nu vedem nedreptățile din jurul nostru, vrea să ne simțim resemnați și neputincioși, vrea să ne lăsăm în voia sorții, ceea ce înseamnă să ne lăsăm în voia mediului privat, a pieței libere și a profitului. (...) Este nevoie de un proiect comun. M-am bucurat foarte mult să văd în manifestul Pro România ideea impozitării progresive și diferențiate pe venit și capital. România extrage foarte puține resurse prin taxe și impozite. M-am bucurat să văd Pro România făcând opoziție reală împotriva privatizării sănătății. (...) Guvernarea PNL este pură și dură. Noi când avem de gând să ne opunem acesteia? Eu cred că niciodată nu e prea târziu să ne asumăm luptele grele cu aceste forțe politice care ne duc la barbarie". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.