Electoratul, lovitură primită din partea PSD, ALDE și UDMR. OUG privind anticipatele, respinsă în Senat


Electoratul, lovitură primită din partea PSD, ALDE și UDMR. OUG privind anticipatele, respinsă în Senat

OUG privind alegerile anticipate a fost respinsă în Senat. 86 dintre voturile senatorilor au fost împotriva OUG (PSD, ALDE, UDMR) și 34 pentru (PNL, USR). Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, urmând ca actul normativ să fie trimis Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Principalele prevederi ale OUG: 

1. Reducerea de la 90 la 50 de zile a termenului în care se anunță data alegerilor parlamentare.

2. Extinderea intervalului de vot la 3 zile pentru românii din Diaspora.

3. Dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora, de la 6 la 12. 

4. Posibilitatea ca cetățenii să poată să voteze la alegerile parlamentare la orice secție din țară sau străinătate.

De altfel, Comisia juridică a Senatului a acordat, marţi, un raport de admitere pentru respingerea OUG privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen. Inițiativa a fost a UDMR, care a propus un amendament prin care a fost modificat titlul actului normativ din "proiect pentru aprobarea OUG" în "proiect pentru respingerea OUG".

CITIȚI ȘI: PSD și UDMR au declarat război Diasporei. Raluca Turcan: "Somez PSD să renunțe la aceste practici și să-și schimbe votul în plenul Senatului!"

PSD, UDMR, ALDE și PMP vor blocarea acestei OUG pentru a tergiversa alegerile anticipate, cu scopul de a obține timp pentru a recâștiga capital electoral. UDMR, ALDE și PMP sunt în pericol de a nu intra în Parlament, conform ultimelor sondaje.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.