Dispută PNL-USR pe tema numirilor la șefia DIICOT și PG: Și Kovesi a obținut aviz negativ / Predoiu și Iohannis să explice de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții


Dispută PNL-USR pe tema numirilor la șefia DIICOT și PG: Și Kovesi a obținut aviz negativ / Predoiu și Iohannis să explice de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea în funcții a noilor șefi la Parchetul General, DNA și DIICOT. Astfel, Gabriela Scutea va deține funcția de procuror general, Crin Bologa procuror-șef al DNA și Giorgiana Hosu procuror-șef al DIICOT.

CITIȚI ȘI: Iohannis a acceptat propunerile lui Predoiu pentru șefia marilor parchete. Hosu și Scutea primiseră aviz negativ din partea CSM

Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea primiseră aviz negativ de la secția de procurori a CSM pentru funcțiile de procuror șef al DIICOT și, respectiv, de procuror general.

În acest context, premierul interimar Ludovic Orban a declarat că numirile în fruntea marilor parchete i se par corecte, terminându-se de altfel perioada de interimat care a afectat activitatea DNA, a DIICOT și a Parchetului General. Mai mult, Orban a atras atenția că și Kovesi a primit aviz negativ din partea CSM atunci când a fost propusă procuror general, respectiv procuror-șef al DNA.  

Ludovic Orban: "Am să vă dau un singur exemplu. Doamna Laura Codruța Kovesi a obținut aviz negativ și atunci când a fost propusă procuror general și când a fost propusă procuror șef DNA. 

Eu consider că propunerile sunt corecte, rezultatul unui proces de selecție obiectiv și numirea lor pune punct unor interimate prelungite care au afectat negativ activitatea instituțiilor. Am încredere că cei care sunt numiți își vor face treaba".

Pe de altă parte, USR a criticat dur faptul că președintele Klaus Iohannis nu a ținut cont de recomandările MCV și de avizele date de CSM. Mai mult, președintele USR, Dan Barna, le-a solicitat lui Iohannis și ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să explice "de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții".

USR: "Într-o Românie normală, procurorii șefi NU pot fi numiți fără avizul CSM. Asta susținea și președintele Iohannis și PNL când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la șefia DNA, în ciuda avizului negativ al CSM.

Astăzi, președintele Iohannis a numit doi procurori șefi, fără aviz CSM. Ministrul justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă. Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții.

Președintele Iohannis și ministrul Predoiu au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-șefi.

USR consideră că mai întâi trebuia modificată legislația și apoi făcute numirile. Politicienii nu ar trebui sa aibă cel mai important cuvânt în acest proces. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră".

Dan Barna: "Numirea unor șefi de parchete fără avizul CSM e o greșeală greu de explicat și dezamăgitoare.

Într-o țară normală se caută soluția cea mai bună, nu se forțează oportunist soluția care convine unei puteri vremelnice. Ministrul justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă.

Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.