Rusisme: Dodon vrea să schimbe Constituția ca să dinamiteze posibilitatea realizării unui referendum pentru Unirea Basarabiei cu România


Rusisme: Dodon vrea să schimbe Constituția ca să dinamiteze posibilitatea realizării unui referendum pentru Unirea Basarabiei cu România

Liderul neoficial al socialiștilor, opulentul prorus Igor Dodon, vrea să schimbe Constituția Republicii Moldova, pentru a limita posibilitatea unioniștilor de a organiza un referendum pentru Unirea cu România, potrivit Deschide.md. Declarația a fost făcută de șeful statului la un post de televiziune afiliat PSRM.

Acesta susține că articolul 142 din Legea Supremă trebuie exclus, motiv pentru care va propune Parlamentului, după alegerile prezidențiale, modificarea acestei prevederi.

„Sunt sigur că poporul ne va sprijini. Putem organiza şi un referendum pe acest subiect”, a opinat acesta.

Mai mult, președintele Republicii Moldova spune că cei care promovează ideea „lichidării statului” ar trebui să fie pedepsiți, lucru imposibil la ora actuală, anume din cauza articolului cu pricina, care le permite adepților unionismului să-și promoveze mesajul. 

Intenția lui Dodon nu este însă o noutate, acesta militând dintotdeauna pentru interzicerea mesajelor unioniste. În anul 2018, în contextul organizării Marii Adunări Centenare din PMAN, Dodon declara că „dacă socialiştii vor veni la guvernare, unionismul va fi interzis prin lege”.

Detalii AICI.

Totuși, acest lucru nu s-a mai întâmplat, deși PSRM deține guvernarea. Aceeași modificare a Legii Supreme, Dodon o cerea și în 2015, atunci când anunța că PSRM pregătește un proiect de modificare a legii. 

Amintim că recent, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, șeful statului a fost întrebat, în contextul vizitei la Chișinău a premierului ungar Viktor Orban, dacă Ungaria încearcă să substituie România. Dodon a răspuns: „Eu nu cred că cineva poate să-i substituie pe români. Ei sunt frații noștri de peste Prut”.

Precizăm că articolul 142 din Constituție, la care face referire Igor Dodon, prevede că „Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.