După pandemie, vine criza economică. E vremea ca pensionarii speciali și privilegiații statului să fie solidari cu românii!


După pandemie, vine criza economică. E vremea ca pensionarii speciali și privilegiații statului să fie solidari cu românii!

Povestea pacientului 17 - fost comisar de poliție, acum pensionar special și angajat al unei primării pesediste – care a mințit și astfel a infectat zeci de persoane, inclusiv medici, este exemplară. Ea ne arată cât sunt de fideli societății asemenea personaje, pe care românii le răsplătesc cu pensionare anticipată, la 40 de ani, și pensii speciale uriașe. Te-ai aștepta ca ei să fie cei mai responsabili cetățeni. Dimpotrivă, domnul comisar de poliție s-a comportat mai rău ca o bătrânică din Teleorman, așa că și-a infectat propria familie, plus personalul medical de la spitalul Gerota, personal esențial în gestionarea epidemiei.

V-am relatat această istorie ca să fie clar că ne vom confrunta cu o criză economică și trebuie să tăiem masiv din pensiile speciale, iar banii economisiți să-i dirijăm către mediul de afaceri. Pensiile speciale ne costă 10-12 miliarde de lei pe an. Această cheltuială trebuie redusă cu cel puțin jumătate. Am militat constant și dur pentru desființarea pensiilor speciale, dar e clar că această Curte Constituțională va bloca o asemenea măsură. Soluția pe care pensionarii speciali de la CCR ar trebui să o accepte, dacă le pasă cât de cât de țara asta, este să supraimpozităm masiv pensiile necontributive, cel puțin până ieșim din criză, adică vreo doi ani.

Nu-i singura măsură nepopulară – nepopulară pentru unii...- pe care Guvernul va fi forțat să o adopte, ca să aibă resurse pentru relansarea economiei.

- Va fi nevoie ca Banca Națională a României să reducă dobânda de referință la jumătate și să impună băncilor – în limitele legii – să ofere credite avantajoase companiilor afectate de criza generată de Covid-19.

- Va fi nevoie ca bugetarii să dea dovadă de solidaritate cu sectorul privat și să accepte să renunțe la o parte din sporurile legale sau chiar la un procent din salariul de bază.

- Va fi nevoie de modificarea sau suspendarea legii care prevede majorarea pensiilor cu 40%.

Toate aceste măsuri vor trebui adoptate înainte de sfârșitul anului 2020, adică înainte de alegerile parlamentare.

Desigur, toți știm ce vor face hienele de la PSD, dacă un guvern de dreapta va lua vreo măsură de austeritate: se vor duce la Antena 3, vor face circ și vor vărsa lacrimi de crocodil  de mila bugetarilor și pensionarilor. De aceea, de mai multe zile repet: nu-i lăsați pe pesediștii obraznici să ridice capul. În fiecare zi trebuie să amintim românilor că din cauza PSD este sistemul medical la pământ: ei l-au distrus și i-au furat resursele. Luptăm cu coronavirusul, ne pregătim de criza economică, dar, în același timp, nu lăsăm Ciuma Roșie să-și revină și să nenorocească, din nou, România.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.