Birchall îi zăngăne cătușele pe la urechi lui Firea: "Cei care nu respectă legea sunt de legat"! Raețchi prezintă 6 motive pentru care e o catastrofă delegarea atribuțiilor către Bădulescu


Birchall îi zăngăne cătușele pe la urechi lui Firea: "Cei care nu respectă legea sunt de legat"! Raețchi prezintă 6 motive pentru care e o catastrofă delegarea atribuțiilor către Bădulescu

Un document oficial al Primăriei Municipiului București, semnat vineri, 20 martie, arată că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, îi deleagă viceprimarului Aurelian Bădulescu "toate atribuțiile prevăzute de lege privind situațiile de urgență (incendiu, cutremur, îmbolnăviri în masă precum și alte riscuri asimilate sau evenimente de calamitate) la nivelul Municipiului București, până la încetarea mandatului Primarului General al municipiului București, doamna Gabriela Firea". Firea a declarat că a ales această variantă pentru a se completa cu Bădulescu, "participând amândoi, prin rotație, la ședințele Comitetului municipal pentru situații speciale de urgență, la comandamentele de la spitale sau direcții sociale, la preluarea persoanelor în carantină etc".

În acest context, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a subliniat pe Facebook că bambiliciul administrativ practicat de Firea în vreme de criză este ilegal, întrucât nu pot participa și primarul general și viceprimarul, prin rotație, la diverse ședințe, odată ce au fost delegate atribuțiile, trebuind emisă o "nouă dispoziție prin care atribuțiile delegate revin în competența primarului general", iar a face pase cu atribuțiile fiind totalmente ilogic

Ana Birchall: "Interesant cum afirma ca si-a delegat TOATE atributiile domnului viceprimar "pentru a putea participa amândoi, prin rotație, la ședințele Comitetului municipal pentru situații speciale de urgență, la comandamentele de la spitale sau direcții sociale, la preluarea persoanelor în carantină etc. Nu înseamnă că eu mă derobez, ci că ne completăm, având în vedere multitudinea de probleme de rezolvat".

In realitate legea este foarte clara: odata ce aceste atributii sunt delegate, pentru a putea participa la "ședințele Comitetului municipal pentru situații speciale de urgență, la comandamentele de la spitale sau direcții sociale, la preluarea persoanelor în carantină etc." si pentru a semna si asuma decizii, doamna primar general trebuie sa emita o noua dispozitie prin care atributiile delegate revin in competenta primarului general.

Astfel, care mai este logica pentru care, conform prevederilor dispozitiei nr.590 din 20.03.2020, i se deleagă viceprimarului Aurelian Bădulescu  "toate atribuțiile prevăzute de lege privind situațiile de urgență (incendiu, cutremur, îmbolnăviri în masă precum și alte riscuri asimilate sau evenimente de calamitate) la nivelul Municipiului București, până la încetarea mandatului Primarului General al municipiului București, doamna Gabriela Firea"?

Legea spune clar: ori ești delegat, ori nu ești delegat. Tertium non datur. Iar cei care nu respectă legea sunt de legat 🙂

P.S. ma astept ca in urma acestei postari sa se inmulteasca atacurile la adresa mea... dar mi-am asumat. Trebuie spus adevarul!".

Totodată, deputatul PNL Ovidiu Raețchi a prezentat pe Facebook o serie de motive pentru care Firea trebuie să îi retragă de urgență atribuțiile lui Aurelian Bădulescu, printre care și coordonarea catastrofală a intervenției de la protestul din data de 10 august 2018 din Piața Victoriei, cât și mai multe ieșiri de mahala la adresa colegilor din Primăria Capitalei. 

Ovidiu Raețchi: "Firea trebuie să îi retragă imediat lui Aurelian Bădulescu atribuțiile legate de situațiile de urgență - pe care tocmai i le-a delegat cu aceeași lașitate dovedită și în 10 august - și să își asume responsabilitățile pentru care a fost votată. O avertizez pe Gabriela Firea ca viceprimarul Badulescu este total nepotrivit pentru a gestiona o situație de criză:

- a coordonat catastrofal intervenția din 10 august;

- în contextul cercetărilor DIICOT privind represiunea din 10 august s-a dovedit labil și incoerent, amenințând cu dezvăluiri despre implicarea lui Liviu Dragnea pe care nu le-a susținut și în fața procurorilor;

- si-a jignit în nenumărate rânduri colegii din Primăria Capitalei;

- a jignit inclusiv cetățenii din București: bicliclistii, protestatarii etc;

- a avut o iesire antisemită gravă;

- are un trecut cel puțin indoielnic: https://evz.ro/viceprimarul-badulescu-dosarul-venezuela.html

Nu poti lasa pe mâna unui astfel de decident siguranța și sănătatea bucureștenilor într-un moment atât de grav! Firea nu a fost aleasă doar ca să ofere cheile orașului vedetelor și să taie panglici, ci pentru a-și asuma conducerea la greu! Firea trebuie să își asume atribuțiile de criză".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.