BESTIILE cu epoleți: de la Maidanul însângerat la MĂCELUL din 10 August. Sergei Kusyuk, torționarul Kremlinului


  • ACP
  • Aug 5, 2019 17:30
  • 2467
BESTIILE cu epoleți: de la Maidanul însângerat la MĂCELUL din 10 August. Sergei Kusyuk, torționarul Kremlinului

Pentru mulți ucrainieni, numele colonelului Sergei Kusyuk este amintit în legătură cu Maidanul, revoluția kieviană care l-a alungat pe președintele pro-rus Victor Yanukovich și guvernul acestuia. Fost adjunct al comandantului trupelor Berkut (forțele speciale ale poliției din Ucraina), colonelul Kusyuk primise ordinul să raspândească demonstranții din Kiev, care, începând din 21 noiembrie 2013, manifestau împotriva deciziei guvernului și a președintelui ucrainean de a suspenda pregătirea pentru Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordul de Liber Schimb cu aceasta.

În noaptea dintre 29 și 30 noiembrie, cei de la Berkut, cu un efectiv de peste 1000 de oameni, comandați de colonelul Kusyuk, i-au atacat sălbatic pe cei 300-400 de tineri din Piața Independenței din Kiev, unde se desfășurau protestele, rănindu-i grav pe mulți dintre aceștia. Capete sparte, oase rupte și o mare de sânge au rămas în urma intervenției sălbatice, absolut disproporționate a bestiilor în uniformă. Violențele au produs o reacție extraordinară a majorității populației Kievului, care a dus la revolta ce l-a alungat pe președintele Yanukovich în Rusia, la stăpânii săi, și la eliberarea țării de sub stăpânirea Kremlinului.

Pretextul folosit pentru măcelul din piață fusese eliberarea locului pentru instalarea unui imens brad artificial pentru Crăciun... Știind că urmează să fie anchetați și condamnați pentru faptele lor sălbatice, foarte mulți din rândul efectivelor Berkut au fugit în Rusia, și nu s-au mai aflat foarte multe despre ei.

Demonstrațiile de vara acesta din Moscova au fost, de asemenea, întâmpinate cu cruzimea știută a Kremlinului – mulți dintre oamenii care demonstrau au fost bătuți până la sânge, gazați, arestați cu sutele fără motiv, ori amendați cu sume considerabile.

În primul rând al trupelor speciale ale poliției ruse, OMON, a fost văzut și colonelul infractor Kusyuk – mai multe detalii AICI –, care participase la coordonarea represiunii sălbatice a demonstrațiilor din Kiev. Săptămâna trecută, sâmbată, Kusyuk și-a etalat vechile apucături la comanda unui număr mare de polițiști specializați în controlul și împrăștierea demonstrațiilor, care i-au atacat pe oamenii care protestau pașnic împotriva interzicerii de a participa la alegerile locale a unor reprezentanți din opoziție. Cei din Moscova nu au reacționat însă la fel ca cei din Kiev, care s-au adunat într-un număr foarte mare ca să dea jos guvernarea care comandase atacurile iraționale împotriva propriului popor, dar nici nu au renunțat –  au anunțat că vor continua demonstrațiile, chiar dacă știu prea bine că împotriva lor sunt comasate trupe comandate de infractori cruzi cum e colonelul Kusyuk, care nu se dă înapoi de violențe absurde și extreme, dând curs oricărui ordin al sceleraților de la Kremlin, așa cum a demonstrat de pe vremea când era subordonatului lui Yanukovich.

De altfel, Kusyuk fusese văzut încă din 2017, cu ocazia unor proteste, la comanda unui dispozitiv al poliției din Moscova. Acum se știe despre el că a primit și cetățenia rusă și gradul pe care îl deținea în cadrul trupelor Berkut, în Ucraina. Asta arată grja Kremlinului pentru cadrele de nădejde, care, în imperiul răului nu pot fi decât niște inși lipsiți de prea multe repere morale. Meteahnă rămasă din comunism și la noi, de altfel, unde polițiștii ori jandarmii dați afară pentru cine știe ce fapte grave sunt de multe ori reangajați pe posturi echivalente, ca nu cumva să fie scoși la pensie unde să sufere sub povara unor sume gigantești, special prevăzute pentru merite deosebite obținute în lupta împotriva noastră ori a unora ca noi.

Momentul 10 august – când Jandarmeria aservită de PSD a gazat în masă mii de oameni, printre care copii, femei și bătrâni, declanșând violențe fără precedent la adrea protestatarilor pașnici – a fost un moment esențial al acestei lupte.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.