Birchall, semnal de alarmă: confiscarea extinsă a prejudiciilor, blocată în Parlament! Iordache&Co. fac scut în jurul banilor furați de "Felix" și de restul marilor corupți


Birchall, semnal de alarmă: confiscarea extinsă a prejudiciilor, blocată în Parlament! Iordache&Co. fac scut în jurul banilor furați de "Felix" și de restul marilor corupți

Fosta ministră a Justiției, deputata Ana Birchall, a tras un semnal de alarmă joi în legătură cu majoritatea din Parlament care continuă să îi apere pe marii corupți. Concret, în Camera Deputaților este un proiect de lege privitor la confiscarea extinsă a prejudiciilor, care de mai bine de 2 ani de zile așteaptă să intre pe ordinea de zi a plenului, Camera Deputaților fiind camera decizională, a precizat Ana Birchall. Mai mult decât atât, unul dintre cei mai prolifici reprezentanți ai mafiei din Parlament, vicepreședintele Camerei Deputaților, pesedistul Florin Iordache, nu i-a permis Anei Birchall să ia cuvântul în plen pentru a pleda în favoarea adoptării acestui proiect de lege.

Ce presupune proiectul:

"Prin acest proiect de lege se are în vedere în primul rând extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse prin renunțarea la reglementarea care cuprinde o listă limitativă de infracțiuni pentru care această putea fi aplicată. Cu alte cuvinte, prin adoptarea acestui proiect de lege, confiscarea extinsă va putea fi aplicată infracțiunilor de serviciu (abuzul în serviciu, conflictul de interese de exemplu). (...) Mai mult, confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării", a informat Ana Birchall.

Redăm declarația Anei Birchall:

"S-a tot vorbit, pe bună dreptate, despre confiscarea extinsă. În Camera Deputaților este un proiect de lege (PL-x 537/2017) care de mai bine de 2 ani de zile tot așteaptă să intre pe ordinea de zi a plenului, Camera Deputaților fiind camera decizională (acesta este și motivul tehnic pentru care un alt proiect de lege cu același obiect a fost respins în Senat). Practic este vorba de transpunerea integrală a directivei 2014/42/UE privind confiscarea extinsă! Prin acest proiect de lege se are în vedere în primul rând extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse prin renunțarea la reglementarea care cuprinde o listă limitativă de infracțiuni pentru care această putea fi aplicată. Cu alte cuvinte, prin adoptarea acestui proiect de lege, confiscarea extinsă va putea fi aplicată infracțiunilor de serviciu (abuzul în serviciu, conflictul de interese de exemplu). O altă prevedere importantă privește modificarea cerințelor necesare aplicării confiscării extinse. Astfel, se elimină restricțiile prevăzute în actuală reglementare astfel încât instanța va putea să își fundamenteze convingerea că bunurile provin din activități infracționale pe baza oricăror împrejurări, disproporția de valoare fiind doar o circumstanță exemplificativă. Mai mult, confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării. În concluzie, este un proiect de lege extrem de important care trebuia adoptat de mulți ani! În 2019, în calitate de ministru al Justiției, am solicitat comisiei juridice urgentarea adoptării acestui proiect de lege, știut fiind faptul că, din motive de constituționalitate, nu puteam adopta un act normativ în Guvern! Sigur că cei certați cu legea nu vor dori adoptarea unui astfel de act normativ... probabil de aceea se tot întârzie..dar este un act normativ important pentru recuperarea prejudiciilor cauzate statului român. Și da, este și un semn de respect pentru românii cinstiți care își doresc ca fiecare leu furat statului român să fie recuperat. Sper totuși ca în perioada imediat următoare acest proiect de lege atât de important va ajunge la votul final și va fi votat!

P.S. Marți am solicitat să iau cuvântul tocmai pentru a cere introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect de lege dar Iordache, faimosul Iordache, nu mi-a dat cuvântul...Pur și simplu este o rușine și o insultă pentru Camera Deputaților ca acest Iordache să tot conducă ședințele plenului Camerei Deputaților...".

Unul dintre cele mai frecvente exemple privitoare la incapacitatea statului român de a recupera prejudiciile cauzate de marii corupți este cel al patronului trustului Intact, fostul pușcăriaș Dan Voiculescu. Fiscul a recuperat doar 18 milioane de euro de la "Felix" Dan Voiculescu din totalul de peste 80 de milioane de euro. Prejudiciul în dosarul ICA este de peste 60 de milioane de euro, însă judecătoarea Camelia Bogdan a dispus și confiscarea produsului infracțional (bunurile pe care Dan Voiculescu le-a dobândit cu banii furați de la stat, evaluate la 20-30 de milioane de euro). (sursa: g4media)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.