CCR a decis: pensiile speciale rămân în vigoare. Cel mai bogat pensionar din România primește peste 10 mii de euro lunar


CCR a decis: pensiile speciale rămân în vigoare. Cel mai bogat pensionar din România primește peste 10 mii de euro lunar

CCR a admis miercuri sesizarea Avocatei PSD, Renate Weber, privind legea pensiilor speciale. Astfel, vor rămâne în vigoare toate pensiile s peciale, hotărârea fiind luată cu unanimitate de voturi. 

Camera Deputaţilor adopta, în luna ianuarie, cu 247 voturi "pentru", niciun vot "contra" şi 21 de abţineri, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Documentul prevede eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor.

Amintim că președintele CCR, Valer Dorneanu, primește 2 pensii speciale: conform newsweek, acesta a încasat, în 2018, 322.000 de lei din pensia de magistrat și 74.000 de lei din cea de fost parlamentar. Totodată, reiterăm că Gheorghe Bălășoiu este românul care încasează cea mai mare pensie, într-un cuantum de 73.890 de lei, adică peste 15.000 de euro lunar. 7.189 de lei sunt opriţi ca impozit. Aşadar, cel mai bine plătit pensionar din România primește în mână, lunar, 66.701 lei.

9.463 de români primeau pensie specială la finele lunii martie 2020, cu 175 mai mulți decât în perioada similară din 2019, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), scrie Agerpres. Ei primesc aproape 114 milioane de de lei, cea mai mare parte de la bugetul de stat, deoarece contribuția lor acoperă doar o mică parte din pensia primită.

Avocata PSD, Renate Weber, a sesizat CCR pe 30 de ianuarie cu excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea care elimină pensiile speciale adoptată de Camera Deputaţilor, precizând că sunt "motive multiple de neconstituţionalitate".

"Sunt două motive mari pe care le-am invocat noi în această excepţie de neconstituţionalitate - o dată e faptul că nu s-au respectat prevederile clare din Constituţie cu privire la componenţa Parlamentului în momentul în care se modifică Statutul senatorilor şi deputaţilor. Constituţia e foarte clară. E nevoie de şedinţa camerelor reunite, or aici a fost vorba doar de votul Camerei Deputaţilor, iar pe de altă parte celălalt motiv e nerespectarea deciziilor anterioare ale Curţii Constituţionale", a declarat, pentru Agerpres, Avocatul Poporului, Renate Weber.

Și Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decidea la începutul anului, cu unanimitate de voturi, sesizarea CCR pentru controlul constituţionalităţii abrogării legii privind pensiile speciale: "Sesizarea de neconstituţionalitatea priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi de natură intrinsecă".

Astfel, magistraţii de la ÎCCJ au susținut că proiectul de lege care abrogă pensiile speciale încalcă mai multe prevederi ale CCR. Între acestea se numără principiul independenţei magistraţilor, dar şi principiul nediscriminării.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.