Comunicat DIICOT. Felix Bănilă nu demisionează, dar se gândește serios la solicitarea președintelui

Procuror-șef al DIICOT, Felix Bănilă, anunță într-un comunicat că se gândește serios la demisia solicitată de Klaus Iohannis, care l-a și acceptat, de altfel, fără obiecții în această funcție în urmă cu un an, în ciuda faptului că majoritatea procurorilor DIICOT îi solicitau să respingă propunerea venită din partea ministrului Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader

Comunicatul DIICOT:

Urmare a solicitării Președintelui României din seara zilei de 30.09.2019, procurorul șef DIICOT aduce la cunostinta publica următoarele:

Demisia este un act unilateral de voința, dar sunt împrejurări in care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu, nu se va întâmpla așa.

Fiind solicitată de Președintele în funcție al României, desigur că ea trebuie tratată cu maximă seriozitate, ceea ce voi și face, în mod neîntârziat. Așa că, voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați în actul numirii procurorului șef al DIICOT, după care voi aduce la cunoștință publică rezultatul deciziei luate.

Instituțiile sunt formate din oameni, însă demisia șefului DIICOT, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecințe deosebite, până la instabilitate, iar eu nu pot concepe că așa ceva ar fi de dorit, intr-o țară membră a UE și a NATO, aflată la frontiera acestora.

Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal și de aceea, vreau să vă asigur despre faptul că demisia șefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanța funcției, de care, de altfel, sunt pe deplin conștient.”

Luni, președintele Klaus Iohannis i-a solicitat public demisia șefului DIICOT, reproșându-i activitatea în ceea ce privește „crima de la Caracal” dar şi „cumplitul caz de la Dâmboviţa”, în urma cărora și-au pierdut viața trei fete: Alexandra Măceșanu, Luiza Melencu și Mihela Fieraru. DETALII AICI

În iulie 2018, președintele Iohannis anunța că a semnat decretul de numire în fruntea DIICOT a lui Felix Bănilă, care se bucura de simpatia și susținerea controversatului Tudorel Toader. E drept, Bănilă primise și aviz favorabil din partea Secţiei pentru procurori a CSM, dar era vehement contestat de procurorii reuniţi în Adunarea Generală a DIICOT care i-au trimis până și o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, solicitând respingerea numirii lui Felix Bănilă în funcţia de procuror şef al DIICOT.