Curtea de Conturi a încăput pe mâinile unui hoț de grâu, ajuns baron de Giurgiu, și ale fostului popă securist Ilie Sârbu, care s-a împușcat în testicule la o partidă de vânătoare cu Bombonel


Curtea de Conturi a încăput pe mâinile unui hoț de grâu, ajuns baron de Giurgiu, și ale fostului popă securist Ilie Sârbu, care s-a împușcat în testicule la o partidă de vânătoare cu Bombonel

Senatorii şi deputaţii din Comisiile de buget-finanţe au dat luni aviz pozitiv candidaturilor lui Ilie Sârbu - pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi candidaturii lui Niculae Bădălău (PSD) - pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, relatează Agerpres.

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta și fost ministru al Agriculturiii în vremea lui Adrian Năstase, a fost validat pe locul rămas vacant prin demisia lui Nicu Marcu, pe durata rămasă a mandatului început cu data de 15 octombrie 2014, potrivit Hotărârii Parlamentului nr 28/2014 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte la Curtea de Conturi, potrivit raportului comisiilor de specialitate.

Au mai primit avizul parlamentarilor comisiilor de buget; pentru funcţia de consilier al Curţii de Conturi: Sorin Lazăr, Ion Călin, Claudia Boghicevici (pentru un mandat de 9 ani, începând cu 15 octombrie 2020), Dezso Csongor - Attila, Adrian Popa. Au existat 16 dosare retrase. Cei şapte candidaţi avizaţi luni de comisii urmează să fie validaţi marţi, în şedinţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Despre cariera și activitatea infracțională ale baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău am scris pe larg AICI.

Bănuit de legături apropiate cu fosta Securitate, motiv pentru care în decembrie 1989, pe când era încă preot, ar fi ferecat ușile catedralei din Timișoara, când se trăgea asupra manifestanților, Ilie Sârbu a renunțat la cele sfinte după Revoluție, având o carieră politică fulminantă în partidul celui mai celebru criminal din 1989 - Ion Iliescu.

În 27 decembrie 2003, Ilie Sârbu, pe atunci ministru al Agriculturii, a fost victima unui accident de vânătoare, fiind rănit cu propria armă. Presa vremii, dar și o serie de dezvăluiri ulterioare au arătat faptul că Sârbu ar fi rămas fără un testicul în urma împușcării.

Astfel, potrivit Evz.ro, ministrul Agriculturii a fost internat cu diagnosticul plagă împuşcată (alice) în regiunea inghinală stângă, cu contuzie musculară superficială şi distrugere tegumentară de aproximativ 80 de centimetri pătraţi. El a fost supus unei intervenţii chirurgicale imediat dupa ce a ajuns la spital.

Sârbu participa la ultima vânătoare de iepuri organizată în acel an în pădurea Bolovani din Ocolul Silvic Răcari, alături de premierul Adrian Năstase, şeful administraţiei prezidenţiale Ioan Talpeş, directorul SRI Radu Timofte şi cel al SIE Gheorghe Fulga.

Imediat s-a zvonit că Adrian Năstase l-ar fi împuşcat pe Ilie Sârbu, acesta pierzându-şi un testicul. De altfel, câteva luni mai târziu, Corneliu Vadim Tudor dădea un comunicat de presă în care spunea: “Îl provoc pe Adrian Năstase să răspundă, public: din ce motive l-a împuşcat pe Ilie Sârbu, la faimoasa vânătoare din Pădurea Bolovani? Fiindcă astăzi, la aproape 4 luni de la acea nenorocire, pe baza unui mare număr de mărturii, sunt sigur, în proporţie de 100% că el l-a împuşcat pe ministrul Agriculturii. În ce ţară din lume un prim-ministru îl împuşcă pe un membru al Cabinetului său? În orice caz, din acest motiv, şi din multe altele, cariera politică a personajului din Tărtăşeşti e terminată”.

Adrian Năstase avea să răspundă peste câţiva ani în cartea sa „Cele două Românii”: „Una dintre temele delicate, în ianuarie 2004, a fost vânătoarea la care a fost rănit Ilie Sârbu. Au fost multe speculații pe tema această. Nu vreau să le comentez. Oricum, pentru orice vânător, faptul că tot snopul de alice a lovit grupat, într-un cerc de 10 cm, dovedește că focul de armă s-a declanșat, prin accident, de la o distanță de cel mult un metru. În discuțiile mele de la partid am observat că ceea ce a șocat mai mult decât rănirea lui Ilie Sârbu a fost “formulă vânătorească”. Cred că asta i-a deranjat mai mult pe unii dintre cei care au comentat. Eu vorbesc, în principal, de Timofte, Talpeș, Fulga, Gioni Popescu, care au fost acolo. Destinul e ciudat. Poate că, dacă după vânătoare ar fi avut loc masă obișnuită (și discuția inevitabilă…), istoria anului 2004 s-ar fi scris altfel".
Și comunicatul MAI de la acea vreme indica faptul că Sârbu s-ar fi împușcat accidental: „Pe timpul desfăşurării vânătorii, din cauza neatenţiei în manipularea armei de vânătoare pe care domnul Ilie Sârbu o deţine ca proprietar, aceasta, fiind neasigurată, s-a descărcat accidental, provocându-i leziuni ce necesită îngrijiri sub observaţie medicală".

Scurtă biografie

Ilie Sârbu s-a născut la 26 mai 1950 în Caraş, la Ciuta, şi a crescut în Casa Morii de la Iaz a familiei Marcu. A absolvit Institutul Teologic din Sibiu, in 1975, si Facultatea de Stiinte Economice, sectia Management a Universitatii din Craiova, in 1998. Este hirotonit preot şi este trimis la specializare în ecumenism la Geneva (1985) şi la cursuri de perfecţionare în limba engleză la Birminghan (1989). Urmează şi un curs de marketing şi management în Germania, în 1990. Acest curs de specializare din Germania l-a ajutat ulterior să devină director şi acţionar al firmei Fangmeier, societate care a cumpărat la preţuri derizorii toate fostele IAS-uri din Timişoara. Ilie Sârbu a fost acuzat de un fost ofiţer al Securităţii Timiş că ar fi fost racolat de Direcţia de Informaţii Externe, care l-ar fi folosit într-o misiune la Vatican. CNSAS a decis însă că Ilie Sârbu nu a colaborat cu serviciile secrete ale statului comunist, dar ulterior au apărut informaţii că ar avea totuşi un dosar la UM 0610 – Direcţia I a Securităţii. Sârbu a dezminţit aceste informaţii.

După Revoluţie, preotul Iilie Sârbu, fost Vicar Episcopal şi director de Seminar Teologic, a administrat împreună cu fostul soţ al lui Brigitte Sfăt, fosta soţie a lui Ilie Năstase, o discotecă şi un restaurant. Tot în aceeaşi perioadă, Sârbu ajunge director şi acţionar la firma Fangmeier. Trebuie să reţinem această societate comercială şi pe doi foşti angajaţi de-ai săi: Cristian Candet şi Cornel Popa. Pe aceşti doi prieteni ai săi îi va aduce ulterior în Agenţia Domeniilor Statului, pentru a face lucrurile murdare pentru el, scrie timpolis.ro. Detalii AICI

În 1993 devine membru al PDSR, formaţiunea lui Ion Iliescu, iar în 2000 devine preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. Ilie Sârbu este numit, pe 28 decembrie 2000, ministru al Agriculturii în Guvernul Adrian Năstase, funcţie pe care o va părăsi pe 14 iulie 2004.

Din 2004, timp de trei legislaturi, Sârbu a fost ales senator din partea PSD. În perioada 28 octombrie 2008 – 19 decembrie 2008, a condus Senatul României.

Din 23 decembrie 2008 până pe 1 octombrie 2009, Sârbu a fost din nou şef la Agricultură, în Executivul Emil Boc.

Pe 16 septembrie 2015, Ilie Sarbu ajunge consilier la Curtea de Conturi condusă de Nicolae Văcăroiu.

Vă invităm să vizionați și galeria foto (sursa: ziarul Puterea) și videoul atașate acestui text pentru o imagine cât mai complexă asupra personalității și carierei lui Ilie Sârbu, posesor de pensie specială și alte venituri de la stat de aproximativ 34.000 lei pe lună. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.