Dragnea a intrat la răcoare, iar Ciorbea a apărut subit. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind felul în care a fost blocat votul românilor în Diaspora


Dragnea a intrat la răcoare, iar Ciorbea a apărut subit. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind felul în care a fost blocat votul românilor în Diaspora

Avocatul Poporului s-a sezizat din oficiu cu privire la modul în care s-a desfășurat votul pentru europarlamentare în Diaspora și va cere lămuriri autorităților implicate

Potrivit comunicatului emis de Avocatul Poporului pe Agerpres, sesizarea vine ca urmare a apariției în presă a mai multor informații și critici cu privire la modul în care s-a desfășurat procesul de vot în secțiile din Diaspora, amintind de „timp de aşteptare mare, nereguli, imposibilitatea unui mare număr de cetăţeni de a-şi exercita dreptul de vot”, precum și primirea unor petiții de la persoane fizice care cere instituției să se sesizeze.

Purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului, Matei Vîrtosu, transmite că se vor cere explicații „de la Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul de Interne, respectiv ambasadele României din statele unde s-au semnalat probleme în procesul de vot. De asemenea, vor fi solicitate puncte de vedere de la autorităţile în cauză, în legătură cu măsurile necesare pentru a înlătura situaţiile similare în cazul viitoarelor alegeri, respectiv cu privire la oportunitatea introducerii votului prin corespondenţă şi a votului electronic, ca metode de creştere a eficienţei procedurii de exercitare a votului”. 

Avocatul Poporului avertizează că va propune măsuri concrete pentru garantarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor români din străinătate în cazul în care se vor constata lacune în legislație sau cazuri grave de nerespectare a legilor țării. Raportul special va fi trimis atât Parlamentului, cât și Guvernului și președintelui României, Klaus Iohannis.

Redăm în întregime comunicatul Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va cere lămuriri de la autorităţile implicate, în legătură cu modul în care s-a desfăşurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor euro-parlamentare

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va solicita informaţii de la autorităţile implicate, în legătură cu modul în care s-a desfăşurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor euro-parlamentare. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 7 şi art. 36 din Constituţia României privind românii din străinătate şi dreptul de vot.

Demersul este urmarea apariţiei mai multor informaţii şi critici în presă privind modul în care s-a desfăşurat procesul de vot în secţiile din diaspora ( timp de aşteptare mare, nereguli, imposibilitatea unui mare număr de cetăţeni de a-şi exercita dreptul de vot), precum şi a unor petiţii primite de la persoane fizice, prin care se solicita sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului.

În acest context, Avocatul Poporului va solicita informaţii de la Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul de Interne, respectiv ambasadele României din statele unde s-au semnalat probleme în procesul de vot. De asemenea, vor fi solicitate puncte de vedere de la autorităţile în cauză, în legătură cu măsurile necesare pentru a înlătura situaţiile similare în cazul viitoarelor alegeri, respectiv cu privire la oportunitatea introducerii votului prin corespondenţă şi a votului electronic, ca metode de creştere a eficienţei procedurii de exercitare a votului.

În funcţie de informaţiile şi documentele puse la dispoziţie de autorităţile publice sesizate, Avocatul Poporului poate identifica, în ansamblu, împrejurările care au generat disfuncţionalităţile ce au condus la imposibilitatea exercitării dreptului la vot de către cetăţenii români aflaţi în străinătate. Scopul implicării Avocatului Poporului este acela de a determina dacă imposibilitatea exercitării dreptului de vot de către cetăţenii români din străinătate, s-a datorat unor lacune în legislaţie şi/sau unor aplicări defectuoase a legii de către autorităţile publice cu rol în asigurarea desfăşurării alegerilor şi de a propune remediile legale în vederea evitării, pe viitor, a repetării unor asemenea situaţii.

În cadrul demersurilor efectuate, Avocatul Poporului va examina cadrul legislativ intern, jurisprudenţa Curţii Constituţionale, dar şi legislaţia europeană în materie electorală. Dacă Avocatul Poporului va constata, cu prilejul verificărilor întreprinse, lacune în legislaţie sau cazuri grave de nerespectare a legilor ţării, va întocmi un Raport special, conţinând cele constatate, care va fi prezentat Parlamentului, Guvernului şi Preşedintelui României, raport prin care Avocatul Poporului va propune măsuri concrete pentru garantarea dreptului la vot a tuturor cetăţenilor români din străinătate.

Matei Vîrtosu
Purtător de cuvânt,
Avocatul Poporului

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.