EXCLUSIV Dubioșii ONG-iști Ciprian Necula și Zeljko Jovanovic vor să pună mâna pe faraonica sumă de 16 miliarde euro, bani destinați programelor privind angajarea romilor. Cum a plătit-o Dragoș Pâslaru, europarlamentar PLUS, pe verișoara lui Necula cu 7.500 euro


EXCLUSIV Dubioșii ONG-iști Ciprian Necula și Zeljko Jovanovic vor să pună mâna pe faraonica sumă de 16 miliarde euro, bani destinați programelor privind angajarea romilor. Cum a plătit-o Dragoș Pâslaru, europarlamentar PLUS, pe verișoara lui Necula cu 7.500 euro

După ce și-au bătut joc ani în șir de fondurile europene destinate propriei etnii, comunitățile rome ajungând să trăiască mai rău decât în urmă cu douăzeci de ani, așa cum o arată realitățile de pe teren, după sifonarea și proasta gestionare a banilor primiți de la Uniunea Europeană (presa centrală a scris anchete și a tras numeroase semnale de alarmă), unii dintre așa-zișii lideri ai romilor și deținători de ONG-uri depun eforturi intense, zilele acestea, pentru a pune mâna pe gigantica sumă de 16 miliarde euro, bani europeni destinați programelor privind angajarea romilor.

Mai exact, ne referim la controversații ONG-iști Ciprian Necula și Zeljko Jovanovic, care, laolaltă cu angajații lor direct interesați, încearcă să-i convingă pe decidenții europeni că acest fond ar trebui să intre direct în buzunarul lor, adică să fie implementat în mod exclusiv de o organizație-fantomă înființată în urmă cu aproximativ trei ani și intitulată pompos Roma Entrepreneurship Development Initiative (REDI).

CITEȘTE și EXCLUSIV ONG-istul Gelu Duminică vânează un job bine plătit la Bruxelles și l-a rugat pe Niky Scorpion să-l recomande! Cu ce se ocupă Duminică când nu face delațiuni la CNCD

Pentru neofiți, precizăm că REDI este finanțată de Open Society Foundations (OSF), ONG controlat cu mână de fier de Zeljko Jovanovic. REDI oferă granturi cu dobândă romilor pentru a-și deschide afaceri – precizăm că în cadrul mișcării de incluziune a romilor se vorbește aplicat și cu argumente despre ”privilegiații din rețeaua OSF” (subiect asupra căruia promitem să revenim). Ciprian Necula este, cum altfel, colaboratorul nedespărțit al lui Zeljko Jovanovic.

Alo, OLAF?

Faptul că cei doi autointitulați ”lidei ai romilor” plănuiesc să capete 16 miliarde euro prin intermediul organizației REDI e confirmat chiar de omul de casă al lui Zeljko Jovanovic – ne referim la Mensur Haliti, director de diviziune al Biroului de Inițiative pentru Romi din cadrul OSF.

Concret, așa cum puteți remarca în captura de mai jos pusă la dispoziție de sursele Podul.ro, Mensur Haliti a solicitat explicit ca gigantica sumă să fie vărsată în mod direct în contul REDI, fără alte proceduri, și asta chiar într-o recentă conferință online la care au participat câțiva decidenți politici ai UE, printre care și David Sassoli, președintele Parlamentului European.

Potrivit surselor Podul.ro, întrevederea finalizată cu o conferință online a avut loc pe 25 mai și a fost organizată de două ONG-uri finanțate și păpușate de OSF (la rându-i ONG controlat, așa cum am explicat, de Zeljko Jovanovic și Ciprian Necula).

Această întrevedere a fost doar una dintre multe altele, precizează sursele citate și participante, în cadrul cărora oamenii de casă ai celor doi ONG-iști depun cel mai lacrimal și victimizator lobby pentru a-și atinge visul cu mâna: 16 miliarde euro pentru fantomatica REDI. O altă mare problemă a întrevederilor amintite e și faptul că ONG-iștii direct interesați prezintă fals și manipulatoriu o serie de ”informații” privind munca lor, informații care chiar nu se regăsesc și în realitățile de pe teren, orișicât am căutat.

De ce nu se dezbate public și transparent despre aceste probleme?, veți întreba, mai cu seamă că vorbim despre niște bani destinați celor mai sărace și mai încercate comunități din România, comunități ale căror probleme se amplifică de la o zi la alta, în mod paradoxal și în pofida sutelor de milioane de euro pe care mulți dintre așa-zișii lideri ai romilor deținători de ONG-uri le-au accesat de la Uniunea Europeană, de-a lungul anilor, dar numai o parte infimă din acești bani a ajuns, finalmente, la etnia în numele căreia ONG-iștii susțin că se luptă.

Delatorii CNCD

O explicație este că tocmai acești ONG-iști sunt cei care deturnează orice dezbatere serioasă a multiplelor problemelor pe care chiar ei ar trebui să le gestioneze și să le soluționeze în beneficiul semenilor. Vă amintim că, în locul dezbaterilor sau al explicațiilor privind modul în care au cheltuit purcoaiele de bani destinate propriei etnii, ONG-iștii Ciprian Necula, Zeljko Jovanovic și bunul lor tovarăș Gelu Duminică au dezvoltat pandalia de a face pârtie la inutilul, absurdul și milițienescul Consiliu Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), unde sunt campioni la depus delațiuni ”corecte politic” împotriva oricui li se năzare, și în special împotriva celor care îi întreabă public ce au făcut cu banii europeni accesați. Evident că le e mult, mult mai ușor să acuze oamenii de diverse ”isme”, deturnând și trivializând astfel discuția, decât să explice modul deficitar (și nu numai) în care au gestionat numeroasele fonduri europene și publice primite de-a lungul anilor.  

Europarlamentarul Dragoș Pâslaru și verișoara lui Necula

În loc de final, Podul.ro vă dezvăluie o tărășenie recentă, confirmată 100% din surse multiple, ca să înțelegeți mai bine cu cine și cu ce aveți de-a face. Anul trecut, chiar înaintea alegerilor europarlamentare, o platformă civică a romilor a invitat la dialog mai mulți politicieni. Dragoș Pîslaru – lider PLUS, fost ministru al Muncii și actual europarlamentar – a acceptat să ofere un internship unei persoane de etnie romă, chiar la propunere activistului care conduce această platformă: nimeni altul decât Ciprian Necula.

După mimarea unui proces de selecție, Pîslaru a ales-o chiar pe verișoara lui Necula. Verișoară care a declarat public că nu este interesată de problematica romilor și că această bursă de aproximativ 1500 euro pe lună (timp de 5 luni) e doar o experiență de viață pentru ea. În tot acest timp, mulți tineri romi sperau că li se va da o șansă să învețe și să își ajute comunitățile, dar nu știau că nici nu vor fi luați în seamă. Fiindcă nu au pile și nici nu sunt neamurile ONG-istului delator Ciprian Necula.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.