EXCLUSIV După ce a fost lăsat șomer de Birchall și Orban, Tinu și-a găsit un post călduț sub tutela administrației Firea. Un fost subaltern i-a devenit șef fostului președinte al ANC anchetat penal de DNA


EXCLUSIV După ce a fost lăsat șomer de Birchall și Orban, Tinu și-a găsit un post călduț sub tutela administrației Firea. Un fost subaltern i-a devenit șef fostului președinte al ANC anchetat penal de DNA

Fostul președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, ex-PRM-istul Andrei Tinu, care se află în centrul unei anchete DNA, a primit imediat un post călduț pe linie de partid după ce a fost destituit de la ANC. Concret, potrivit surselor Podul.ro, Tinu a primit un job la Compania Municipală Sportul Pentru Toți București, una dintre cele 22 de companii municipale înființate de primarul Capitalei, Gabriela Firea. Ca fapt divers, este vorba despre firma care a organizat fiasco-ul de pe Arena Națională când mii de bucureșteni au huiduit-o pe Gabriela Firea la ceremonia de premiere a Simonei Halep.

Directorul general al acestei companii e Cezar Stancu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, numit în respectiva funcție în luna martie 2017 atunci când Andrei Tinu conducea ANC. Dacă în 2017 Tinu era șeful lui Cezar Stancu, de data aceasta rolurile s-au inversat, iar cel de-al doilea menționat, dispunând de un buget substanțial la Compania Municipală Sportul Pentru Toți București, s-a gândit să facă o faptă bună față de fostul șef anchetat penal și i-a oferit un loc de muncă din data de 2 iunie 2020. Pentru a arăta că Stancu a găsit resursele pentru a-l angaja pe Tinu, amintim că, potrivit unor date prezentate de Hotnews în 2019 privind risipa financiară a Gabrielei Firea, Compania Municipală Sportul Pentru Toți București dispunea de un buget anual de 19,9 milioane de lei, dintre care 9,3 milioane de lei s-au dus către salarii și doar 1,5 milioane de lei către investiții. 

În cazul problemelor penale ale lui Tinu, reiterăm că a fost demis cu greu de Guvernul Orban în baza unui raport făcut de fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, din care a reieșit că acesta a patronat o schemă ilegală de acordare a cetățeniei române pentru mii de solicitanți ruși și ucraineni în schimbul unei sume de bani (DNA a demarat o anchetă pe această speță). Amintim că Tinu a ținut cu dinții de scaunul de la ANC. Deși a fost demis de premier din funcția pe care o deținea, acesta a continuat să o exercite. Pesedistul ex-PRM-ist Andrei Tinu anunța pe 30 martie că nu dă curs deciziei premierului Ludovic Orban prin care a fost revocat din funcția de director al Autorității Naționale pentru Cetățenie. Pe 14 aprilie, Tinu preciza că deși a fost numit un nou președinte al ANC, el va continua să își exercite funcția din care a fost demis: "Chiar dacă a fost numit un nou președinte, hotărârea Curții de Apel București prin care am fost repus în drepturi este încă în vigoare, așa că eu îmi voi duce mandatul până la capăt, noua numire fiind una nelegală și inaplicabilă, neputând fi numit un nou președinte pe o funcție deja ocupată. Acest lucru l-a înțeles și președintele numit anterior, care și-a dat demisia, de altfel, imediat, așa cum anunțam într-o postare de săptămâna trecută". În cele din urmă, Curtea de Apel București a hotărât că cererea de anulare a deciziei premierului Ludovic Orban de a-l demite și de suspendare a efectelor acesteia este neîntemeiată. (mai multe detalii AICI) Astfel, Tinu a fost lăsat șomer pentru o perioadă de premierul Ludovic Orban și fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, până și-a găsit un job sub tutela edilului Gabriela Firea.

De altfel, la mai puțin de o săptămână de la instalarea lui Tinu în cadrul Companiei Municipale Sportul Pentru Toți București a început o ofensivă a conturilor false de Facebook, mai ales contra Anei Birchall, situație care ne dă de gândit dacă nu cumva fostul președinte al ANC are de plătit niște polițe, nervos că nu mai poate acorda cetățenii ilegale, iar în acest sens a găsit platforma ideală de a lansa atacuri la adresa politicienilor incomozi și anume rețeaua de postaci cu iz penal a Primăriei Capitalei. (mai multe detalii AICI și AICI) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.