Generalul Țurcan trebuie să plece!


Generalul Țurcan trebuie să plece!

Comportamentul sfidător și explicațiile penibile pe care ieri le-a prezentat președintele Curții Constituționale (CC), urmare intervenției brutale și anticonstituționale a lui Igor Dodon în treburile Înaltei Curți, sunt argumente suficiente (sub toate aspectele!) pentru demisia lui Vladimir Țurcan de la conducerea acestei instituții fundamentale ale statului.

”În condițiile extrem de grave și complicate ale stării excepționale în țară, eu am perceput acest apel telefonic ca o necesitate din partea șefului statului de a fi informat din prima sursă” – aceasta-i găselnița minciunoasă a lui Țurcan de a-i justifica imixtiunea lui Dodon în activitatea CC, deși norma constituțională prevede expres următoarele: ”Curtea Constituţională este independentă de orice altă autoritate publică şi se supune numai Constituţiei” – art.134, punctul 2 din Legea cu privire la Curtea Constituțională. Așadar, judecătorii CC trebuie să fie imuni și refractari la orice fel de ingerințe din afară, fie acestea chiar și din partea lui Dodon.

Referindu-ne exact la aceleași ”condiții extrem de grave și complicate ale stării excepționale din țară” și noi, deputații, am perceput gestul lui Vladimir Țurcan ca o necesitate de a-l informa pe acesta că trebuie să plece de la CC (dacă Țurcan a uitat, îi amintim că el a fost ales judecător la CC de către Parlament). Dacă nu o va face benevol, atunci vom invoca articolul 19 din Legea cu privire la Curtea Constituțională, solicitându-le celorlalți 5 judecători să pună în aplicare prevederile articolului susmenționat. E în dreptul judecătorilor să o facă și chiar sunt obligați să procedeze în consecință. Ar mai fi și o reparație morală tardivă față de Parlament, dar, mai ales, față de alegătorii noștri pentru jocurile murdare făcute pe 19 august 2019 la CC.

Nu poate exista nicio justificare legală (nemaivorbind de cea morală!) pentru menținerea lui Vladimir Țurcan în fruntea CC.

Cum n-a avut elementara onoare generalul Țurcan atunci când, prin înțelegeri obscure cu Igor Dodon, a devenit președinte al CC, tot astfel (cu sau fără onoare!) trebuie să plece sau să fie plecat. Curtea Constituțională deja este grav virusată de către Vladimir Țurcan și Igor Dodon. Unicul și cel mai indicat remediu medical ”în condițiile extrem de grave și complicate ale stării excepționale în țară”, cu un diagnostic precis stabilit, este demisia sau demiterea acestuia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.