Guvernul Orban, lovitură năprasnică pentru Ponta și prietenii săi comuniști din China. Acordul cu o companie chineză acuzată de spionaj care viza construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă a fost dinamitat


Guvernul Orban, lovitură năprasnică pentru Ponta și prietenii săi comuniști din China. Acordul cu o companie chineză acuzată de spionaj care viza construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă a fost dinamitat

Guvernul Orban, prin intermediul Ministerului Economiei, a cerut Nuclearelectrica să înceteze acordul semnat cu compania China General Nuclear Power privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Solicitarea va fi pusă pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare și Extraordinare a Acționarilor SNN din data de 12.06.2020, conform g4media.

Solicitarea Ministerului Economiei: "Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitatile 3 si 4 Cernavoda prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum si a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unitatile 3 si 4 Cernavoda prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).

Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN sa initieze procedurile/demersurile/actiunile privind incetarea negocierilor cu CGN, precum si incetarea efectelor juridice (prin acordul partilor, denuntare etc) a urmatoarelor documente: “Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda (MoU), si respectiv a (ii) Acordului Investitorilor in forma preliminara.

Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN de a initia demersurile necesare pentru analiza si cristalizarea optiunilor strategice privind constructia de noi capacitati de productie de energie electrica din surse nucleare".

Deputata Ana Birchall, din postura de ministră a Justiției, îi semnala în toamna anului 2019 premierului Vasilica Dăncilă că CGN era cercetată și acuzată oficial de spionaj tehnologic în SUA, potrivit surselor g4media. Concret, firma chineză a fost acuzată în 2016 de Guvernul SUA de spionaj nuclear. Departamentul de Justiție american avea suspiciuni în ceea ce-i privește pe chinezi încă din 14 aprilie 2016, atunci când un cetățean pe nume Szuhsiung Ho, aka Allen Ho, a fost anchetat de spionaj pentru guvernul chinez. Deși existau semnale clare din partea SUA, guvernarea PSD le-a ignorat semnând la acea vreme respectivul acord cu cei de la CGN. Potrivit actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation și această companie au conspirat în mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear în China fără aprobarea SUA, “cu intenția de a asigura un avantaj pentru Republica Populară China”, conform Hotnews. Procurorul general adjunct al SUA, John P. Carlin, a spus că “Allen Ho, la indicațiile unei companii chineze de energie nucleară deținută de stat ar fi abordat și recrutat experți nucleari rezidenți în SUA pentru a furniza asistență integrală pentru dezvoltarea și producerea de material nuclear special în China”. “El a făcut acest lucru fără să se înregistreze la Departamentul de Justiție ca agent al unei națiuni străine și fără autorizație din partea Departamentului SUA pentru Energie”, a explicat procurorul general adjunct. “Punerea sub acuzare a celor care încearcă să eludeze legile SUA prin obținerea de tehnologie nucleară importantă, pentru țări străine, este o prioritate a Diviziei de Securitate Națională, a adăugat Carlin. Ho ar fi lucrat ilegal pentru China din 1997 până în aprilie 2016, se spune în actul de acuzare. 

Nuclearelectrica şi compania chineză China General Nuclear Power semnau în luna mai 2019 forma finală a acordul pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro. Dacă ar fi fost concretizat acordul, România ar fi ieșit pierzătoare, întrucât consorțiul ar fi fost deținut în proporție de 51% de chinezi și în proporție de doar 49% de către români

Momentul-cheie care a pus cruce acordului cu China a fost reprezenta de intervenția premierului Ludovic Orban din data de 21 ianuarie prin care se anunța că România va renunța la parteneriatul cu firma chineză China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Apropierea de chinezi a fost orchestrată de Victor Ponta încă din 2013, pe atunci ocupând funcția de premier. Astfel, Nuclearelectrica semnase în data de 9 noiembrie 2015 un Memorandum de Înțelegere cu CGN privind construirea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. În ceea ce privește apropierea lui Ponta de comuniștii chinezi puteți citi AICI mai multe detalii. 

În acest context, jurnalistul Mircea Marian (Newsweek) a salutat decizia Guvernului de a nu mai da curs acordului cu CGN, reliefând motivele pentru care era extrem de dezanvantajos pentru România

Mircea Marian, pe Facebook: "Decizia Nuclearelectrica de a întrerupe discuțiile cu China General Nuclear Power este foarte corectă.

Nu e vorba doar de faptul că intram într-o combinație cu o dictatură aflată în conflict cu aliații României, printr-o companie chinezească acuzată de spionaj în SUA, ci de o afacere complet dubioasă.

Ce dorea partea chineză: ei să construiască reactoarele 3 și 4, să devină acționari majoritari, dar să nu-și asume nici un risc. Statul român urma să le garanteze un preț minim de vânzare, adică, dacă ei vindeau sub prețul X, statul român urma să le acopere diferența până la prețul X. Genul de afacere pe care am mai văzut-o la managerii PSD și de pe urma căreia plăteau contribuabilii de le săreau ochii: vreo 400 de milioane de euro era evaluarea inițială a subvenției la diferența de preț.

Foarte bine că guvernul PNL a întrerupt nenorocirea asta. Încă o afacere marca Victor Ponta / 2013. Poate, până la urmă, vom lămuri și șmenul lui Ponta pe Petromidia, unde au dispărut în neant câteva sute de milioane de dolari, după ce Ponta a fost în vizită în Kazahstan".

Totodată, reiterăm că președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au semnat pe 20 august 2019 la Washington o Declarație comună care stabilea prioritățile pe viitor a parteneriatului strategic dintre cele două state, fiind vorba și despre domeniul energiei nucleare civile: "România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.