UPDATE. „Pacientul 17” ar putea declanșa în România situația din Italia. A intrat în contact cu sute de persoane și a fost testat pentru coronavirus abia în a cincea zi de spitalizare, nefiind izolat de alți pacienți


UPDATE. „Pacientul 17” ar putea declanșa în România situația din Italia. A intrat în contact cu sute de persoane și a fost testat pentru coronavirus abia în a cincea zi de spitalizare, nefiind izolat de alți pacienți

Cazul „pacientului 17” internat inițial la Spitalul MAI Dimitrie Gerota, un ofițer în rezervă al MAI în vârstă de 60 de ani, despre care scriam că a fost testat pentru coronavirus abia după cinci zile petrecute în spital, este și mai grav decât s-a crezut inițial. Bărbatul este angajat la ADP sector 4 și în perioada de dinaintea apariției primelor simptome de boală a împărțit mărțișoare la cel puțin 120 dintre colegii săi.

Marian Goleac, director general al ADP sector 4, a declarat pentru Digi24 că bolnavul de 60 de ani a fost la muncă până luni, 2 martie, zi în care a împărţit mărţişoare. Pe 3 martie s-a simţit rău şi a mers la spital. În 4 martie a revenit la serviciu, iar în 5 martie s-a dus din nou la spital, a mai precizat Goleac. Dar nici la spital lucrurile nu au mers mai bine, pacientul nefiind izolat în primele zile când se bănuia că ar avea doar o răceala oarecare. Abia în a cincea zi (vezi mai jos) a fost testat pentru coronavirus și transferat la Matei Balș.

Ca tabloul unui potențial dezastru să fie și mai înspăimântător, ADP sector 4 are biroul în parcul Lumea Copiilor.

Acum, printre suspecții de coronavirus se află și doi polițiști. Unul este căsătorit cu un cadru medical de la spitalul Gerota, altul a intrat în spital pentru analize.

CITEȘTE ȘI: În București începe nebunia! OPT CAZURI NOI! TREI SUNT RUDE ale „pacientului 17” au fost diagnosticate cu CORONAVIRUS. Bolnavul le-a ascuns medicilor că fusese plecat din țară în urmă cu trei săptămâni

Știrea inițială

România numără în acest moment 17 persoane confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus, dintre care câteva au fost deja externate considerându-se vindecate.

De departe, până acum, cel mai îngrijorător caz pare a fi al ofițerului MAI în rezervă, în vârstă de 60 de ani, diagnosticat cu coronavirus abia la CINCI ZILE de la internarea în  Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota, unitate sanitară a MAI.

De ce nu a fost testat imediat, deși prezenta simptome evidente de gripă, rămâne un mister pe care autoritățile au obligația să-l limpezească cât mai curând posibil.

Fostul ofițer, diagnosticat luni cu noul coronavirus, a fost internat în spitalul MAI pe 5 martie, având o simptomatologie total diferită față de definiția de caz pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, potrivit autorităților.

”La câteva zile după internare, pacientul, a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observație să solicite, astăzi, efectuarea testului pentru COVID – 19”, se adaugă într-un comunicat ambiguu al Grupului de comunicare strategică.

Ce înseamnă „simptomatologie total diferită” nu reiese însă din comunicatul citat anterior. Să nu fie doar o scuză pentru întârzierea inadmisibilă cu care s-a efectuat testul de coronavirus în acest caz.

Se mai știe doar că pacientul, transferat între timp la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, nu ar fi călătorit în zonele de risc, nefiind așadar clar de unde a contactat virusul.

Având în vedere perioada petrecută în spital de pacient, în Spitalul Dimitrie Gerota au fost luate următoarele măsuri:

– A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru identificarea tuturor contacților direcți, în special din rândul personalului spitalului;
– A fost dispusă restricționarea accesului în spital, dar și ieșirea persoanelor aflate în unitatea medicală, urmând ca, în funcție de ancheta epidemiologică, să înceapă testele pentru verificarea tuturor persoanelor care au luat contact cu bărbatul de 60 de ani.
– Celelalte persoane care au lucrat în unitatea medicală în perioada în care bărbatul a fost internat, dar care nu sunt în spital în prezent, vor rămâne în izolare la domiciliu și sub supraveghere medicală.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.