Ludovic Orban: Nu va apărea nicio taxă nouă în 2020!


Ludovic Orban: Nu va apărea nicio taxă nouă în 2020!

Premierul Ludovic Orban a acuzat vineri că a fost răspândită o știre falsă în legătură cu reintroducerea taxei auto. 

Executivul Orban anunțase joi că nu se va grăbi cu noua taxă, pentru a nu ajunge din nou în situația de a se restitui banii încasați de la cetățeni. După întâlnirea de vineri cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Ludovic Orban a declarat, de altfel, că în 2020 nu va fi introdusă nicio taxă nouă. 

"Politica fiscală nu prevede introducerea de noi taxe. Vreau din nou să fac o precizare. La conferința de presă de la Ministerul Mediului, așa se nasc fake-news-urile, am fost întrebat de taxa de mediu și am spus că studiem, analizăm, vedem în ce măsură, dar am zis un lucru, că ne vom consulta cu Comisia Europeană și decât să introducem o taxă care să nu fie în conformitate cu legislația europeană și să-i punem pe români să plătească taxa respectivă, iar după aceea să trebuiască să le dăm banii înapoi, mai bine nu băgăm nicio taxă. În cursul anului viitor nu va apărea nicio taxă nouă", a spus premierul. 

Taxa auto a fost introdusă la 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Acesta se numea taxă de primă înmatriculare și era achitată de cei care înmatriculau în România autovehicule second-hand importate, informează Digi 24.

Ulterior, a suferit numeroase modificări până la finalul lui 2012, când a fost suspendată o perioadă. Taxa auto din 2012 a fost declarată ilegală de către Curtea Europeană de Justiție.

Începând cu 2013, taxa auto a fost înlocuită cu timbrul de mediu.

În 2016, Curtea Europeană de Justiție emite o decizie prin care Statul român este obligat să restituie și Timbrul de Mediu, în vigoare pentru mașinile second-hand, după ce si celelalte trei forme ale taxei au fost declarate ilegale.

Timbrul de mediu a fost în vigoare patru ani, până când a fost eliminat de guvern, în 2017.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.