Omul rușilor, dat afară din fruntea Autorității Naționale pentru Cetățenie cu sprijinul Anei Birchall: "Îmi exprim speranța că și DNA va avansa cu ancheta!"


Omul rușilor, dat afară din fruntea Autorității Naționale pentru Cetățenie cu sprijinul Anei Birchall: "Îmi exprim speranța că și DNA va avansa cu ancheta!"

Ana Birchall a precizat faptul că pesedistul ex-PRM-ist Andrei Tinu a fost revocat luni din funcția de director al Autorității Naționale pentru Cetățenie în baza unui raport pe care ea l-a întocmit pe vremea când era ministră a Justiției. 

Totodată, Birchall și-a exprimat speranța că DNA va avansa cu ancheta în ceea ce-l privește pe Tinu, dar nu numai. 

Birchall, pe Facebook: "Astăzi, domnul Andrei Tinu a fost revocat din funcția de secretar de stat din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie având la bază raportul corpului de control întocmit, foarte profesionist și responsabil, pe timpul mandatului meu de ministru al Justiției. Este o decizie corectă, deși, sincer, cam târzie. Sper ca și ceilalți membri din conducere să plece urgent din funcții!

De asemenea, îmi exprim speranța că și DNA va avansa cu ancheta astfel încât toți care au greșit să plătească conform legii!".

Revocarea lui Tinu din funcție: 

Amintim că publicația vice preciza în data de 22 ianuarie că Andrei Tinu este anchetat de procurori pentru că a patronat o schemă de acordare ilegală a cetățeniei române pentru mii de solicitanți ruși și ucraineni. Peste 3.000 de cetățeni ruși au depus cerere pentru a primi cetățenia română la începutul anului 2019, se arată într-un raport al Corpului de Control al Ministerului de Justiție. Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, este cea care, în 2019, a sesizat Parchetul General și Curtea de Conturi cu privire la neregulile descoperite la Agenția pentru Cetățenie în urma unui raport întocmit de către Corpul de Control al Ministerului Justiției. (citiți AICI mai multe detalii)

Birchall, pe 25 ianuarie, pe Facebook: "Întâmplător sau nu, în aceeași perioadă secretarul general al guvernului, cu binecuvântarea premierului de la acea vreme, a elaborat un proiect de act normativ de modificare a legii cetățeniei prin care se flexibilizau și mai mult condițiile de acordare a cetățeniei ( se renunța inclusiv la depunerea jurământului!).

Sigur că am refuzat să îmi asum un asemenea proiect și nu am semnat ( în ciuda atacurilor sau amenințărilor primite) ... deci nu a putut fi aprobat!

În schimb am trimis la parchetul general raportul pe care l-am primit de la corpul de control al ministrului!

P.S. 1. Da, este adevarat ca urmare a mai multor sesizări pe care le-am primit la începutul lui iulie 2019, am dispus Corpului de Control al ministrului efectuarea unui control amănunțit, inclusiv cu privire la activitatea financiar contabilă, la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Toate neregulile identificate în raport sunt, din punctul meu de vedere, foarte grave, și trebuie remediate în regim de urgență.
În raport, aprobat prin semnătura mea, sunt identificate câteva suspiciuni de natură penală care, din punctul meu de vedere, trebuie lămurite tot în regim de urgență drept care, în baza competențelor legale pe care le-am avut în calitate de ministru al Justiției, am sesizat atunci Parchetul General.

De asemenea pentru înlăturarea vulnerabilităților instituționale și pentru o mai buna funcționare a activității am propus reorganizarea Autoritatii Naționale pentru Cetățenie ca direcție in cadrul Ministerului Justiției.

Da, am propus revocarea din funcție a întregii conduceri a Autoritatii Naționale pentru Cetățenie.

Da, este adevărat ca raportul scris a fost trimis inclusiv doamnei Dancila căreia i-am prezentat și verbal câteva aspecte foarte grave din raport care țin inclusiv de posibile vulnerabilități la securitatea naționala, recomandând atât revocarea, in regim de urgentă, a conducerii Autoritatii Naționale pentru Cetățenie cât și reorganizarea acesteia.

Răspunsul doamnei Dancila la propunerile mele a fost unul negativ ignorând practic acest raport care, fără lauda gratuită la adresa colegilor din cadrul Ministerului Justiției, este un raport foarte profesionist întocmit, foarte responsabil.

Întâmplator sau nu, si dupa intocmirea acestui raport, presiunile și atacurile la adresa mea s-au intensificat , dar poate a fost coincidenta, nu? Pentru cine crede in coincidente!

Ma mandresc ca in ciuda acestui asalt continuu la care am fost supusa nu am cedat (asumand lucruri deloc usoare sau simple) si mi-am respectat juramantul depus la investitura in functia de ministru al justitie de a apara Romania si interesele romanilor!

P.S.2. felicitari jurnalistilor care au efectuat aceasta investigatie!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.