Planul lui Klaus Iohannis în cazul în care „cabinetul Orban” nu trece de votul din Parlament


Planul lui Klaus Iohannis în cazul în care „cabinetul Orban” nu trece de votul din Parlament

 În cazul în care Ludovic Orban va fi respins în Parlament, preşedintele Klaus Iohannis îl va propune a doua oară tot pe liderul PNL pentru formarea Guvernului, au precizat „surse politice” pentru Adevarul. Astfel, PSD şi ProRomânia, partidele care se opun PNL, fie vor vota învestirea noului guvern, fie se va ajunge la alegeri anticipate.

Ludovic Orban crede că va trece din prima, pentru că PSD ar avea toate motivele să-și dorească să tragă de timp.

Constituţia nu-i interzice preşedintelui să vină de două ori cu aceeaşi propunere de premier, mai scrie Adevărul.Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, spune articolul 89 din Constituţie. Aşadar, e vorba de două solicitări, nu de două persoane diferite desemnate pentru a forma guvernul. Klaus Iohannis mizează pe faptul că parlamentarii PSD nu vor să renunţe la un an de mandat şi vor vota, cel puţin a doua oară, în favoarea lui Orban. Scurtarea mandatului cu 12 luni ar însemna o pierderea financiară de 50.000 de euro pentru fiecare ales care pleacă mai devreme acasă, potrivit unor calcule făcute chiar de parlamentari.

Vă reamintim că, marți, președintele României Klaus Iohannis a susținut o declarațe de presă în cadrul căreia a anunțat propunerea de premier – Ludovic Orban, care, după toate aparențele și declarațiile de presă ale liderilor partidelor care au votat moțiunea împotriva guvernului Dăncilă, nu dispune de o majoritate din partea căreia să spere la un vot favorabil în Parlament.

Pe lângă voturile PNL, Orban se bazează pe ALDE şi PMP, care vor susţine noul guvern fără a intra la Putere. Președintele ALDE a condiționat însă votul parlamentarilor săi de necooptarea PMP („partidul lui Petrov”) la guvernare. UDMR ar fi  aproape să bată palma cu PNL (deși a avansat condiții aberante. VEZI AICI), în timp ce USR vorbește despre patru condiţii: alegerea primarilor în două tururi, abrogarea recursului compensatoriu, adoptarea iniţiativei ”Fără penali în funcţii publice” şi consultarea Parlamentului pentru desemnarea noului comisar european al României.

Potrvit surselor citate, Orban  va accepta cele patru condiţii puse de Dan Barna, prin urmare foarte posibilă să adune şi cele 40 de voturi ale USR. Mai rămâne doar Victor Ponta, care este a declarat că nu este dispus să voteze un guvern monocolat. Potrivit adevarul.ro, liberalii susţin că îl vor convinge până la urmă să pună umărul la învestirea noului guvern. Victor Ponta este cheia majorităţii parlamentare. Fără voturile ProRomânia, Ludovic Orban poate ajunge la Palatul Victoria numai cu sprijinul PSD, partid care, oficial, va absenta intenţionat de la vot.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.