Politologul Cătălin Avramescu spune cum poate fi desființată CCR: "De data asta au sărit calul!" EXCLUSIV


Politologul Cătălin Avramescu spune cum poate fi desființată CCR: "De data asta au sărit calul!" EXCLUSIV

CCR a luat luni o decizie controversată, prin care a fost acceptată sesizarea PSD privind existența unui conflict între Administrația Prezidențială și Parlament, în cazul redesemnării premierului Ludovic Orban pentru funcția de premier. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat decizia la Antena 3, spunând despre Curtea Constituțională că a analizat gesturile și declarațiile lui Ludovic Orban care au arătat că nu se vrea ca Guvernul Orban 2 să fie învestit. Astfel, CCR a impus că premierul desemnat trebuie să arate că vrea să coaguleze în jurul lui o majoritate parlamentară și nu să fie picat pentru a se ajunge la alegeri parlamentare anticipate. (detalii AICI)

Vizavi de acest subiect, politologul Cătălin Avramescu, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și fost ambasador al României în Finlanda și Estonia, proaspăt înscris în PMP, a precizat pe Facebook că CCR trebuie desființată, întrucât "nu are niciun drept să se pronunțe cu privire la primul-ministru", iar chestiunea majorității parlamentare se decide în Parlament, premierul netrebuind să dovedească nimic în prealabil, ci singurul lucru care trebuie dovedit este că există o majoritate parlamentară la votul de învestitură din Parlament. Mai mult, politologul a subliniat că președintele poate să aleagă pe oricine ca premier desemnat, chiar și o persoană de pe stradă, nefiind obligat să meargă pe variantele propuse de partide la consultări. 

Cătălin Avramescu: "CCR trebuie desființată. De data asta au sărit calul. Aș spune că au sărit vreo doi cai. CCR nu are niciun drept să se pronunțe cu privire la primul-ministru. Procedura a fost respectată, partidele s-au dus la Cotroceni, au făcut propuneri, iar președintele a ales pe cineva, nu neapărat dintre propunerile partidelor, putea să aleagă și pe cineva de pe stradă. 

Chestiunea majorității parlamentare este decisă în Parlament. Candidatul la poziția de prim-ministru nu trebuie să dovedească nimic. Singurul lucru care trebuie dovedit e că există o majoritate parlamentară la vot, în Parlament. Dacă nu există, urmează o altă nominalizare și o altă tentativă de a obține un vot de învestitură. 

Faptul că CCR a admis o sesizare atât de frivolă, atât de scandaloasă a PSD, arată că acești oameni și-au pierdut mințile. CCR, o spun clar și limpede, trebuie desființată". 

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu politologul Cătălin Avramescu pentru a-l chestiona cum poate fi desființată CCR. Astfel, profesorul universitar a menționat că sunt mai multe modalități, cum ar fi tăierea completă a bugetului CCR și chiar o OUG dată de un Guvern care dispune de o majoritate parlamentară consistentă, ordonanță pe care Curtea nu o va putea respinge, întrucât nu va mai exista din punct de vedere legal. Totodată, Avramescu a reliefat faptul că actuala Constituție este una ilegitimă și incoerentă, un produs al aparatului de partid al fostului președinte al României inculpat pentru crime împotriva umanității, Ion Iliescu. 

Cătălin Avramescu: "În primul rând, tăierea totală a bugetului CCR este primul lucru pe care l-aș face, iar în al doilea rând, taxarea cu 100% a pensiilor judecătorilor Curții Constituționale.

CCR se poate desființa în numeroase moduri. Un guvern cu o majoritate solidă poate da o ordonanță de urgență. Cine să o conteste? 

Oricum, Constituția actuală este nelegitimă și incoerentă. "Revizuită" în 2003 într-un referendum trucat, ea este un produs al "activului de partid" recuperat de Ion Iliescu, ea a fost numai bună pentru a justifica averile și privilegiile lumii interlope și a agenților Securității".

Întrebat ce instituție ar trebui să îndeplinească rolul de for constituțional, Avramescu a răspuns: "O Curte Constituțională complet reformată ar fi o idee. Un Consiliu Constituțional precum cel francez sau o Curte Supremă precum cea a Statelor Unite".

Pe final, politologul a fost chestionat dacă e o idee viabilă reforma actualei CCR, iar acesta a replicat că e imposibil ca CCR să fie reformată, întrucât ar rămâne în vigoare "jurisprudența" toxică pe care au generat-o actualii judecători ai Curții Constituționale. 

Cătălin Avramescu: "Imposibil să reformezi CCR. Chiar dacă, prin minune, actualii membri și-ar da azi demisia, ar rămâne "jurisprudența" toxică pe care au generat-o".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.