România, raiul infractorilor sub PSDragnea. Modificările codurilor penale au fost adoptate


România, raiul infractorilor sub PSDragnea. Modificările codurilor penale au fost adoptate

Modificările aduse de PSD la Codul Penal şi cel de Procedură Penală au fost votate miercuri în plenul Camerei Deputaţilor. Avem de-a face cu un nou linșaj al justiției și un nou demers de privilegiere a infractorilor marca PSD, dar cu complicitatea celor din ALDE, respectiv UDMR.

Modficarea Codului de Procedură penală a trecut cu 181 de voturi. Totodată, modificarea Codului Penal a trecut cu 180 de voturi. 

Opoziția va contesta la Curtea Constituțională a României atacul grupului infracțional organizat asupra statului de drept. 

Despre o parte din efectele dezastruoase ale modificărilor aduse de PSD codurilor penale a vorbit și deputatul USR Stelian Ion după votul de marți în Comisia (C)iordache: "sunt prevederi periculoase, le-am identificat și le-am și explicat. Le-am cerut colegilor să voteze împotriva lor nu neapărat împotriva întregului proiect, dar am avut amendamente pe fiecare articol în parte. Enumăr doar câteva din Codul Penal. Am spus în Comisie despre dezicriminarea neglijenței în serviciu, despre dezincriminarea abuzului în serviciu pentru forma în care a fost condamnat Liviu Dragnea iar această modificare l-ar avantaja direct în dosarul său, am vorbit despre modificarea legislației în privința eliberării condiționate pentru că scad fracțiile de pedeapsă astfel încât infractorii vor ieși mult mai devreme din penitenciare. De asemenea am vorbit despre alte modificări la Codul de procedură penală. Acolo activitatea procurorilor e cu mult îngreunată. Nu mai pot da beneficiul pentru protecția convenită pentru martorii aflați sub amenințare, nu mai pot face anumite anchete, nu mai pot face anumite verificări din punct de vedere financiar. Sunt numai modificări care îngrunează aceste anchete și care în final vor conduce la o infracționalitate fără precedent în România. Nu stăteam foarte rău din acest punct de vedere. Organele judiciare țineau sub control infracționalitatea. Era și o luptă continuă împotriva corupției, dar iată că acum acest for în Parlamentul României sabotează tot ce s-a câștigat în ultimii ani din acest punct de vedere".

Totodată, și Raluca Turcan a semnalat pericolul modificărilor codurilor penale în forma impusă de PSDragnea: 

"Ce propune Codul Penal pe care dvs. trebuie să-l votați astăzi? 

1. Se reduc termenele de prescripție a răspunderii penale. Astfel, sunt favorizate persoane foarte influente, inculpate de fapte de corupție și de asemenea infractori periculoși. 

2. Emiterea, aprobarea și adoptarea de acte normative sunt exceptate de la favorizarea infractorilor. Cu alte cuvinte, OUG cu dedicație directă pentru infractori după votul dvs. vor fi posibil să fie adoptate.

3. Infracțiunile de dare de mită și de cumpărare de influență au fost dezincriminate parțial.

4. A fost dezincriminată total infracțiunea de neglijență în serviciu. 

5. Au fost înjumătățite pedepsele pentru infracțiunile de delapidare și abuz în serviciu.

6. A fost abrogat articolul 13 privind prevenirea faptelor de corupție. Cu alte cuvinte, succes corupților și infractorilor în versiunea majorității PSD și ALDE. 

7. Martorul, inclusiv martorul mincinos, la fel precum inculpatul se poate consulta cu avocatul pe tot parcursul audierii și poate întrerupe interogatoriul. Adică, un martor mincinos dacă simte că este prins cu minciuna poate să își consulte avocatul și întrerupe interogatoriul.

8. Anchetatorii nu pot audia persoanele care au avut relații de conviețuire cu inculpatul. Adică se dă liber la fapte de corupție pe persoanele apropiate celor săvârșesc corupția. 

9. Înregistrarea de către martor a unei conversații purtată de inculpat cu o altă persoană într-un loc privat nu poate fi folosită în procesul penal deoarece martorul nu este parte sau subiect procesual principal.

10. A fost menținută interdicția pentru procurori de a ridica la percheziții probe care dovedesc alte infracțiuni. 

11. Au fost limitate denunțurile la maxim 1 an de la comiterea faptei pentru ca o persoană să beneficieze de dispozițiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă. 

V-am citit special modificările cele mai grave pe care dvs., astăzi, trebuie să le votați pentru că așa ați primit ordin de partid. Niciuna din aceste modificări nu are legătură cu oamenii cinstiți din această țară, cu problemele reale pe care România le are de la infrastructură, la educație, spitale până la politică externă. Modificările nu au legătură cu deciziile CCR. Invocarea deciziilor CCR e doar un pretext pentru favorizarea infractorilor printr-o lege pe care dvs. astăzi trebuie să o votați", a spus Raluca Turcan.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.