Un fake news publicat de Le Monde și scris de un PNL-ist – Nu, protecția împotriva virusului chinezesc nu e ”anticonstituțională”


Un fake news publicat de Le Monde și scris de un PNL-ist – Nu, protecția împotriva virusului chinezesc nu e ”anticonstituțională”

La data de 8 iulie, cel mai citit cotidian din Franța, Le Monde, publica un articol hilar de-a dreptul al cărui titlu spunea că ”În România protecția împotriva covid19 este <<anticonstituțională>>”.

Așa cum poate remarca oricine, articolul respectiv conține multiple elemente din punctajele specifice PNL din ultima vreme – atacuri furibunde la adresa statului de drept, instigări la nerespectarea Justiției, exagerări intenționate despre viralitatea și simptomatologia Sars-CoV-2 precum și minciuna din titlu, potrivit căreia protecția voluntară individuală ar fi cumva ”anticonstituțională”.

În fapt, decizia CCR pune România din nou pe lista țărilor în care statul de drept mai contează – alături de Suedia, Danemarca sau Germania – după 3 luni și jumătate de guvernare iliberală. Punctajul PNL cum că CCR-ul a decis astfel din cauză că e ”pesedistă” e simpatic, dar nu ține la un minim test al realității.

Și în Germania instanțele suspendă frecvent măsurile abuzive de carantinare dispuse de câte-un funcționar al DSP-urilor locale pe exact aceleași motive: Libertățile fundamentale nu pot fi îngrădite prin ordin de ministru sau prin alt ordin al vreunui funcționar. Nu, nici măcar când guvernul se teme de virusul chinezesc.

În Suedia astfel de măsuri sunt neconstituționale din start, iar în Danemarca au apelat la o lege organică cu dată de expirare, evitând astfel problemele de constituționalitate și menținând activă dezbaterea. În nicio țară cu stat de drept funcțional NU s-a întreținut isteria de la nivelul Cabinetului iar scepticii au fost ascultați, nu făcuți în fel și chip.

Articolul din Le Monde este scris de Mirel Bran care se ocupă cu coaching online. S-ar putea spune că domnul Bran are un interes financiar direct ca oamenii să stea acasă, pe internet, și nu prin concedii simțindu-se bine.

Și mai interesant este că, după ce am fost luați la mișto cu apelative de tipul ”Ce, mă? Și Le Monde e în slujba PNL?”, aceiași miștocari de partid își rătăcesc cuvintele când li se amintește că Mirel Bran este soțul fostei purtătoare de cuvânt a președintelui Iohannis, Tatiana Niculescu Bran.

Da, e mai mult decât evident că Le Monde nu este explicit în slujba PNL, dar unii dintre autorii a căror texte apar acolo par totuși că sunt. Vorba americanului – dacă arată ca o rață, înoată ca o rață și măcăne ca o rață, atunci foarte probabil este o rață.

Așa e și cu acest articol din Le Monde: Dacă arată a propagandă PNL, e scris în stilul punctajelor de partid și de cineva care-i foarte apropiat de președintele de facto al PNL, Klaus Iohannis, atunci foarte probabil este propagandă de partid.

Asta e. Atât s-a putut.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.