Un nou exces de autoritarism în Rusia. Putin vrea să limiteze accesul populației la Internet

Autocratul rus, Vladimir Putin, a semnat, la începutul acestui an, legea rusă a internetului (RuNet) cu așa-zisul scop de ”a proteja infrastructura de comunicații a țării” în cazul în care aceasta ar fi deconectată de la World Wide Web, rețeaua mondială, potrivit celor de la Forbes

Specialiștii care nu au văzut cu ochi buni decizia președintelui rus au spus că acest lucru deschide ușa către un ”firewall în stil chinezesc” care, de fapt, îi deconectează pe ruși de lumea exterioară. Practic, Putin încearcă să limiteze accesul rușilor la Internet, venind cu o alternativă locală.

Șeful autorității de reglementare a comunicațiilor Roskomnadzor, Alexander Zharov, a confirmat presei că „echipamentele sunt instalate pe rețelele marilor operatori de telecomunicații”, iar RuNet va începe testarea până la începutul lunii octombrie.

Kremlinul încearcă să joace cartea cetății asediate, spunând că obiectivul său este să facă față „amenințărilor la funcționarea stabilă, sigură și integrală a internetului rus pe teritoriul rus”, prin centralizarea „rețelei generale de comunicații”. Acest lucru ar funcționa prin implementarea unui sistem alternativ de nume de domeniu (DNS) pentru ca Rusia să îndepărteze traficul web de serverele internaționale.