Vela, dezvăluiri incendiare în cazul 10 august: "Ultrașii au fost tolerați să ajungă în Piața Victoriei, deși erau foarte cunoscuți de Jandarmerie! Au fost oameni din sistem, în legătură cu politicienii!"


Vela, dezvăluiri incendiare în cazul 10 august: "Ultrașii au fost tolerați să ajungă în Piața Victoriei, deși erau foarte cunoscuți de Jandarmerie! Au fost oameni din sistem, în legătură cu politicienii!"

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, miercuri seara, la Prima TV, că s-a urmărit "compromiterea Jandarmeriei şi reacţionarea emoţională" a jandarmilor la evenimentele din 10 august 2018, iar "cei care au regizat această mizerie trebuie să plătească".

Declarația ministrului a produs rumori în societate, dar mai ales printre cei care au fost prezenți la protest. În acest context, Vela a oferit clarificări joi seară la Digi 24. Concret, ministrul a atras atenția că au existat oameni din sistem, adică din Jandarmerie, care au fost în legătură cu politicienii "care au decis intervenția în anumite etape, în anumite moduri și au premeditat-o în modul de organizare".

"A fost un plan sau o pregătire minuțioasă a intervenției, astfel încât să se genereze o stare de conflict, la început artificială, probabil neașteptându-se regizorii la un final dramatic și cu impact negativ la nivel național și internațional. Democrația a avut de suferit în România, pentru că după o asemenea intervenție se pune întrebarea dacă în România oamenii pot să se exprime liber fără să fie gazați, bătuți. (...) Au fost oameni din sistem, în legătură cu politicienii, care au decis intervenția în anumite etape, în anumite moduri și au premeditat-o în modul de organizare", a spus Marcel Vela.

Mai mult, Marcel Vela a explicat că ultrașii au fost lăsați în Piața Victoriei în data de 10 august, deși jandarmii puteau să îi identifice după anumite semnale clare: "Toți acești ultrași erau foarte cunoscuți de Jandarmerie, erau clienții lor de campionate întregi, se știau la față, poate se și salutau. (...) S-a încercat interpretarea faptului că Diaspora sau Opoziția au fost cei care au creat violențe. Păi un om când vine din Viena sau din altă țară europeană în București, acasă, să facă o demonstrație pașnică, democratică, legală nu vine în șort și în șlapi și la bustul gol. (...) Toți violenții dacă i-ați văzut erau foarte agitați și foarte sumar îmbrăcați".

"Jandarmeria are un segment de documentare și informare, adică sunt cei care, sub acoperire, civili, află ce se întâmplă pe stadion. Sunt și printre microbiști, astfel încât o faptă cu un impact atât de mare, de violență, să poată fi depistată, anihilată, încă dinainte de a izbucni, a exploda, prin jandarmii care sunt în civil într-o tribună unde sunt semnalate persoane violente sau cum ar fi un protest din acesta. Toți acești ultrași erau foarte cunoscuți de Jandarmerie, erau clienții lor de campionate întregi, se știau la față, poate se și salutau. Nu au venit ultrașii din Anglia, Serbia sau Grecia. Cum să își explice un analist sau eu ca ministru că ultrași au venit violenți până în mijlocul protestatarilor? S-a încercat interpretarea faptului că Diaspora sau Opoziția au fost cei care au creat violențe. Păi un om când vine din Viena sau din altă țară europeană în București, acasă, să facă o demonstrație pașnică, democratică, legală nu vine în șort și în șlapi și la bustul gol. Omul coboară din mașină, din tren sau din avion într-o ținută cât de cât de vară. Toți violenții dacă i-ați văzut erau foarte agitați și foarte sumar îmbrăcați. Așadar, acei ultrași au fost, din punctul meu de vedere, să nu zic încurajați, dar tolerați să ajungă în Piața Victoriei știindu-se că se va genera un conflict. (...) Au mai fost și oameni care erau cunoscuți că au legături cu anumite clanuri interlope din București. S-a discutat pe surse deschise că în grupurile de cetățeni violenți erau tot felul de figuri arhicunoscute de către Jandarmerie. (...) Există formulă de a intra șase oameni, patru oameni să extragă un om violent să nu incite, nu să dai cu gaze. Înainte de a se da cu grenade lacrimogene mai sunt și alte metode pentru a calma o mulțime violentă și n-au fost folosite, cum ar fi anumite obiecte luminoase care fac un zgomot puternic, să-i zicem petardă, iar în momentul respectiv omul violent își pune mâna la ochi, iar jandarmii intervin și îl extrag fără să dea cu gaze să inhaleze vreun copil", a conchis ministrul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.