VIDEO Dide și Ceaușescu, agresați de brutele din MAI. Jandarmeria nu a sprijinit un ONG în combaterea fenomenului defrișărilor ilegale, dar în schimb face poliție politică


VIDEO Dide și Ceaușescu, agresați de brutele din MAI. Jandarmeria nu a sprijinit un ONG în combaterea fenomenului defrișărilor ilegale, dar în schimb face poliție politică

Vă vom prezenta în acest articol o serie de evenimente care arată din nou o serie de intervenții disproporționate ale forțelor de ordine din MAI, Poliția și Jandarmeria, în una dintre situații fiind vorba despre exces de zel milițienesc, iar în cealaltă despre refuzul autorităților de a interveni într-un caz în care se impunea.

Vineri, 18 septembrie, activiștii civici din cadrul ONG-ului Evoluție în Instituție, aflați în zona sediului EGGER & SCHWEIGHOFER, au oprit un camion referitor la care existau suspiciuni că ar transporta lemn tăiat ilegal. Într-un final, după ce ONG-iștii au primit amenințări din partea polițiștilor că se vor alege cu un dosar penal, iar Jandarmeria Română s-a ocupat cu legitimarea acestora, camionul respectiv cu lemne tăiate ilegal a fost confiscat, conform precizărilor activistei civice Evelina Morar.

Evoluție în Instituție: "Am oprit un camion de lemne pentru care avem suspiciuni ca ar transporta lemn ilegal.

Politia Romana ne-a amenintat cu dosar penal iar Jandarmeria Română ne-a legitimat, informandu-ne ca participam la o adunare publica nedeclarata.

Rusine institutiilor ca lucreaza mânã în mânã cu hotii de lemne!

Soferul camionului a fost foarte agresiv si era sa dea peste noi, in incercarea lui disperata de a fugi de responsabilitate.

Asteptam ISCTR-ul sa vina sa masoare lemnul si sa ia masuri impotriva acestui camion de lemne".

Vedeți video 1:


Vedeți video 2: 


Vedeți video 3:


Ziua următoare, activiștii de la ONG-ul Evoluție în Instituție, având informații despre locul unde se defrișează ilegal, au încercat să apeleze la autorități pentru a solicita protecție în respectiva pădure. În loc ca autoritățile să intre în alertă în momentul în care au luat la cunoștință o serie de informații privitoare la o zonă în care se defrișa ilegal, cei de la ONG-ul menționat anterior s-au lovit de indiferență atunci când au apelat la 112.

Evelina Morar, pentru Podul.ro: "Am sunat de mai multe ori la 112 și răspunsul lor a fost de genul “până nu se întâmplă ceva, nu e urgență” sau “cine v-a pus să mergeți în pădure?".

În paralel, în București, duminică seara a avut loc o desfășurare majoră a forțelor de ordine, jandarmii și nu numai luând în vizor un autocar și niște corturi care aparțineau protestatarilor lui George Simion, șef al formațiunii politice cu accente naționaliste, AUR. Simion, alături de partidul său, desfășoară o acțiune de protest în Piața Victoriei de 3 zile, o parte dintre manifestanți dormind în autocar, respectiv în corturi. Duminică spre luni, la ora 12 noaptea, și-au făcut apariția mai multe forțe de ordine spunând că au fost trimise întrucât există informații conform cărora în autocar ar putea fi găsite substanțe interzise. Scena a fost transmisă live pe contul de FB al lui George Simion. Întreaga situație l-a nemulțumit pe liderul ONG-ului Evoluție în Instituție, protestatarul Cristian Dide, care s-a dus în Piața Victoriei pentru a reclama că forțele de ordine depun un asemenea exces de zel pentru câțiva protestatari, în timp ce atunci când a fost nevoie de jandarmi pentru a fi combătut fenomenul defrișărilor ilegale, instituțiile cu pricina au dat dovadă de indiferență. De altfel, Dide a precizat că și-a făcut apariția în Piața Victoriei nu din simpatie pentru formațiunea extremistă a lui George Simion, ci pentru a sancționa modul disproporționat de acțiune al Jandarmeriei Române. În cele din urmă, jandarmii l-au săltat pe Cristian Dide și l-au dus la Secția 1 de Poliție.

Vedeți video 1:


Vedeți video 2:


Dide: "Ieri am apelat serviciul 112 pentru că aveam nevoie de Jandarmeria Română pe un drum forestier din Bucovina, unde exista suspiciune de defrișare ilegală.

Jandarmeria ne-a comunicat că asta nu este o urgență pentru care să se prezinte, deși este singura forță de ordine care are dreptul să opreasca un camion cu lemne într-un fond forestier, iar noi eram hărțuiți de hoții de lemne. Inițial, la primele 2 apeluri la 112 am fost asigurați că vor ajunge la locația semnalată într-o oră.

Ulterior, ne-au amenințat că vom primi amendă dacă mai apelăm acest serviciu. Apoi ne-au anunțat că e bine să avem telefoanele cu noi și să îi contactăm dacă pățim ceva (eventual dacă murim).

Concluzia pe care o tragem după cele 3 zile petrecute în Bucovina și după cei 3 ani în care am fost amendați de Jandarmerie este aceea că nu face decât poliție politică și abuzează cetățeni".

Totodată, și revoluționarul Marian Ceaușescu, care filma duminică seara intervenția autorităților asupra protestatarilor din Piața Victoriei, a fost victima abuzului Jandarmeriei Române. Deși era pașnic, un jandarm a început inițial să-i solicite revoluționarului să părăsească Piața Victoriei, escortându-l mai multe minute în șir. Chestionându-i privitor la ce infracțiune ar fi comis, un jandarm l-a jignit la un moment dat pe Marian Ceaușescu, luând în derâdere defectul de vorbire pe care îl are. Situația l-a iritat pe protestatar, cerându-i socoteală respectivului jandarm în legătură cu jignirea ce i-a fost adusă. Într-un final, jandarmul de la dialog, așa cum bine veți auzi pe filmarea pe care o vom prezenta, l-a lovit cu piciorul pe protestatar.

Vedeți video cu agresiunea:


Vedeți filmarea completă:


Dorim să menționăm că nu am publicat acest articol pentru a legitima stilul instigator al lui George Simion, ci pur și simplu pentru a apăra dreptul la protest și pentru a reliefa cu ce se ocupă instituțiile de forță din cadrul MAI în timp ce refuză să gestioneze probleme grave precum defrișările ilegale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.