VIDEO După plecarea PSD de la guvernare, România nu mai e 5-a roată la căruță în UE. Siegfried Mureșan explică pe larg planul CE de sprijin, în cuantum total de 750 de miliarde de euro, pentru statele europene


VIDEO După plecarea PSD de la guvernare, România nu mai e 5-a roată la căruță în UE. Siegfried Mureșan explică pe larg planul CE de sprijin, în cuantum total de 750 de miliarde de euro, pentru statele europene

Eurodeputatul PPE Siegfried Mureșan a anunțat că România va primi 33 de miliarde de euro de la UE în cazul în care va fi adoptat planul de relansare economică post-COVID-19, propus astăzi de Comisia Europeană. Propunerea prezentată de Comisia Europeană are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, care au opinii diferite cu privire la acest subiect.

Suma totală de care vor beneficia statele europene este într-un cuantum total de 750 de miliarde de euro, împărțit astfel, conform precizărilor eurodeputatului PNL Siegfried Mureșan: "500 de miliarde sunt fonduri nerambursabile și 250 de miliarde vor fi credite în condiții extrem de avantajoase, adică în loc să mergem să ne împrumutăm pe piețele internaționale, nu știm la ce dobândă, se împrumută Comisia Europeană pe piețele internaționale la o rată de dobândă foarte mică, la o durată a creditelor foarte lungă și vor pune aceste credite la dispoziție în condiții extrem de avantajoase. Care este beneficiul? Povara pe bugetul public, pe contribuabilul român, cheltuiaia cu dobânda va fi mult mai mică. Iar aceste credite le vom plăti înapoi după o perioadă foarte lungă de timp, 2028-2058".

19,62 miliarde de euro vor fi acordate țării noastre sub formă de granturi, iar 11,58 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, potrivit surselor Calea Europeană. 

Siegfried Mureșan: "Vreau să vă spun astăzi despre un proiect important propus de Comisia Europeană și anume planul de relansare economică post-COVID de 750 de miliarde de euro. Este important să știți că de la începutul crizei COVID, CE și noi, Parlamentul European, am luat toate măsurile la nivel european pentru a ajuta. Am mobilizat toți banii care erau disponibili în bugetul UE pe 2020, am flexibilizat complet regulile la alocarea de fonduri europene pentru ca banii să poată fi folosiți până la finalul acestui an exact acolo unde este nevoie, să poată fi folosiți în combaterea crizei coronavirus. Acum însă trebuie să privin înainte, să pregătim relansarea economică după această criză și de aceea Comisia Europeană a făcut astăzi următoarea propunere: 750 de miliarde de euro, un nou pachet de relansare, fonduri ce vor fi disponibile începând cu 1 ianuarie 2021 pe o durată de 4 ani de zile. Din aceste 750 de miliarde de euro, 500 de miliarde de euro sunt fonduri europene nerambursabile, adică bani gratis pe care îi vom absorbi în România exact așa cum erau și celelalte fonduri europene. Tot acest proiect este foarte important pentru că este un ajutor concret, substanțial, nou, suplimentar.

Nu este doar o reîmpachetare a unor fonduri existente, ci sunt bani noi, suplimentari. 500 de miliarde sunt fonduri nerambursabile și 250 de miliarde vor fi credite în condiții extrem de avantajoase, adică în loc să mergem să ne împrumutăm pe piețele internaționale, nu știm la ce dobândă, se împrumută Comisia Europeană pe piețele internaționale la o rată de dobândă foarte mică, la o durată a creditelor foarte lungă și vor pune aceste credite la dispoziție în condiții extrem de avantajoase. Care este beneficiul? Povara pe bugetul public, pe contribuabilul român, cheltuiaia cu dobânda va fi mult mai mică. Iar aceste credite le vom plăti înapoi după o perioadă foarte lungă de timp, 2028-2058. 

Din aceste 750 de miliarde de euro, 500 nerambursabile și 250 credite, câți bani vor reveni României? Răspunsul este 33 de miliarde de euro, o sumă foarte mare.

Următorul lucru pe care vreau să îl știți este următorul. Astăzi, CE a propus acest proiect. Este începutul procesului decizional, nu este final. Noi în Parlamentul European vrem să fim implicați. De ce? Fiindcă PE are 705 europarlamentari din toate țările membre ale UE, din toate zonele, din toate regiunile. Cea mai mare parte suntem europarlamentari serioși care știu exact care sunt nevoile cetățenilor, întreprinderilor, spitalelor. Adică cu cât PE este mai puternic implicat în elaborarea acestui plan, cu atât avem o garanție mai mare că acest plan va corespunde realității. 

Astăzi a fost un răspund hotărât pentru a ne ajuta în criza post-coronavirus. Vor veni bani care vor fi folosiți pe toate liniile de finanțare de fonduri europene pe care le-am avut până acum. Câte exact, în ce domeniu, asta vom decide noi în PE împreună cu guvernele în perioada următoare. Este foarte bine că avem în sfârșit în România un guvern care știe și vrea să absoarbă fonduri europene. În 4 ani de zile guvernele PSD și guvernul tehnocrat de dinainte nu au reușit să facă nimic legat de spitalele regionale. În doar 3 luni de guvernare, guvernul PNL a semnat contractele pentru construcția a 2 spitale regionale și acestea încep să se construiască. Construcția de autostrăzi e mai rapidă acum decât oricând. Vestea bună e că vom avea mai multe fonduri europene și e important să avem la guvernare oameni politici capabili, interesați, dornici să le absoarbă". 

Vedeți video 1: 


Vedeți video 2:


Conform tabelului următor (sursa: AICI) România se află pe poziția a 7-a în ceea ce privește nivelul cuantumului de sprijin pe care-l va primi de la UE: 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.