VIDEO Ludovic Orban a dinamitat Antena 3 în cazul Cercel: "Doamna Iosub, îmi dați niște declarații pe care probabil le-ați căutat foarte mult și pe care le-ați scos dintr-un anumit context!"


VIDEO Ludovic Orban a dinamitat Antena 3 în cazul Cercel: "Doamna Iosub, îmi dați niște declarații pe care probabil le-ați căutat foarte mult și pe care le-ați scos dintr-un anumit context!"

Premierul Ludovic Orban a acordat vineri seară un interviu pentru postul TV al turnătorului securistoid Dan Voiculescu, Antena 3, în cadrul căruia a destructurat propaganda care-l plânge pe directorul Institutului Matei Balș, Streinu Cercel, după demiterea din funcția de președinte și membru al comisiei anti-COVID-19 de la nivelul Ministerului Sănătății. 

Moderatoarea emisiunii de la Antena 3 a fost Sabina Iosub, fiica Ancăi Florea, consilier general din partea PSD, care a fost numită recent de edilul Gabriela Firea în funcția de directoare a Circului Metropolitan București. De altfel, Gabriela Firea a fost printre cele mai acerbe susținătoare ale doctorului Streinu Cercel, mai ales în contextul așa-zisului program de testare în masă a cetățenilor din București privind COVID-19. Orban a lansat ca motiv al demiterii lui Cercei atât planul abominabil legat de persoanele de peste 65 de ani, dar și ideea cu testarea în masă a bucureștenilor, subliniind că era vorba despre niște teste cu o rată de precizie mică, ceea ce ar fi permis unor cetățeni să se plimbe liberi prin Capitală, crezând că sunt sănătoși, dar să fie de fapt bolnavi de COVID-19, ceea ce ar fi dus la o infectare în masă a populației. 

Totodată, Ludovic Orban a evidențiat că ieșirile publice ale lui Cercel au adus un prejudiciu la nivel psihologic asupra societății: "Comunicarea publică, mai ales în vreme de criză și mai ales din partea unei persoane care deține o funcție importantă, președintele comisiei care funcționa la nivelul Ministerului Sănătății în bătălia anti-COVID-19, sunt extrem de grave pentru că ele produc efecte emoționale, ele afectează psihic categorii ample de persoane și prezentarea unor astfel de măsuri care nu au nicio legătură și care nu sunt acceptate de autorități și de Guvern creează efecte extrem de negative".

Pe final, Iosub a citat două declarații, una fiind a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, iar cealaltă a secretarului din cadrul MS, Horațiu Moldovan, prin care a încercat să-i acuze că au promovat și ei, la rândul lor, același plan făurit de Streinu Cercel. Orban a replicat că cei doi oficiali ai Guvernului s-au referit la cu totul altceva, moderatoarea scoțând din context respectivele declarații pentru a-l apăra pe Cercel: "Doamna Iosub, îmi dați niște declarații pe care probabil le-ați căutat foarte mult și pe care le-ați scos dintr-un anumit context. Domnul Moldovan se referă la tratarea persoanelor de peste 65 de ani, iar noi chiar introducem acest sistem de tratare nu numai a persoanelor de peste 65 de ani, ci a oricărui cetățean care este infectat cu COVID-19 și care are simptomatologie ușoară, pentru a nu îngreuna capacitatea de tratare din spitale, urmărim ca tratarea lor să se facă în niște spații de tip hotelier pentru ca tratarea lor să nu se facă acasă. Noi am urmărit cazul altor țări care au permis tratarea la domiciliu, am urmărit efectele negative ale acestei decizii ale autorităților din statele respective, ca urmare a cărora s-au infectat foarte mulți membri din familiile celor care erau tratați la domiciliu și am introdus această posibilitate de tratare, repet, nu numai a pacienților de peste 65 de ani, ci a oricărui pacient care are forme ușoare de COVID-19 în astfel de spații. Chiar astăzi am fost cu președintele României într-un astfel de spațiu amenajat prin inițiativa privată a unui număr important de companii, în frunte cu Auchan și Leroy Merlin, care au pus la dispoziția sistemului de sănătate un spațiu cu 350 de locuri în care să pacienții să nu fie tratați în spital, dar nici la domiciliu, să se trateze în spații special amenajate sub supraveghere medicală. Despre astfel de lucruri vorbeau colegii mei". Declarația lui Cercel se referea la separarea persoanelor în vârstă de familiile lor, chiar dacă nu sunt bolnave de COVID-19, în timp ce Nelu Tătaru și Horațiu Moldovan vorbeau despre un plan al Guvernului de a interna pacienții COVID-19 care nu suferă de simptome severe, indiferent de vârstă, în niște spații speciale unde să fie supravegheați medical, pentru ca spitalele să nu fie suprasolicitate, dar în același timp pentru ca infectații să nu aibă contact cu familiile lor, întrucât boala s-ar răspândi mult mai rapid.

Redăm dialogul dintre Orban și Iosub: 

Antenista: Lămuriți-mă cu un subiect care a supărat foarte mult în ultimele ore și știți că eu sunt o persoană extrem de directă, așa că o să vă întreb extrem de direct. Povestea, scandalul, situația cu domnul Cercel a fost o răfuială personală? Pentru că multora așa li s-a părut. 

Orban: Domnul Cercel a fost schimbat din funcția de președinte al comisiei, să-i suntem anti-COVID-19, și a fost schimbat în urma mai multor declarații publice, iar ultima declarație publică a fost inacceptabilă. Declarația cu așa-zisul plan propus care practic i-ar fi introdus pe părinții și bunicii noștri în carantină, în care se vorbea inclusiv despre ruperea de familii, lucruri care sunt inacceptabile, ca să nu mai vorbesc de alte măsuri care erau cuprinse în acel așa-zis plan. Comunicarea publică, mai ales în vreme de criză și mai ales din partea unei persoane care deține o funcție importantă, președintele comisiei care funcționa la nivelul Ministerului Sănătății în bătălia anti-COVID-19, sunt extrem de grave pentru că ele produc efecte emoționale, ele afectează psihic categorii ample de persoane și prezentarea unor astfel de măsuri care nu au nicio legătură și care nu sunt acceptate de autorități și de Guvern creează efecte extrem de negative. A fost o decizie de bun-simț și care a fost luată pentru că domnul Cercel a mai făcut declarații publice legate de testarea în masă, teste rapide care nu au precizie de 100% și care ar fi riscat să genereze efecte extrem de negative. Nu poți să accepți ca din 100 de teste ale unor cetățeni care sunt diagnosticați negativ ca fiind sănătoși să fie o eroare, iar 20 să fie de fapt pozitivi și să li se permită practic prin diagnostic să se miște liber și să li se dea posibilitatea să infecteze pe alții. 

Antenista: Două amendamente. 

Orban: Nu am nimic personal. Și astăzi la reuniunea de suport tehnico-științific a fost prezent și domnul Streinu Cercel și de fiecare dată când a fost necesar am colaborat și vom colabora și de acum înainte, dar, pe de altă parte, nu poate un om care deține o calitate de oficial și chiar funcția de președinte să comunice public și să prezinte situația într-un mod care să creeze efecte atât de negative în percepția publică. 

Antenista: Două amendamente, domnule prim-ministru și o să-mi permiteți să dau două citate. Horațiu Moldovan, 21 martie, sursa Digi24, citez: "Se pune într-adevăr problema găsirii unei soluții pentru a pune de-o parte pacienții de peste 70 de ani sau posibilii pacienți de peste 70 de ani pentru a limita extensia infecției la această categorie de populație". Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, 16 aprilie, Realitatea, citez: "Ne-am gândit efectiv și la niște metode prin care să-i ducem într-un hotel, să rămână acolo în camere cu tot confortul, să vină cienva să aibă grijă de ei și să le asigure un confort, ne-am gândit și la asta". Sunt două declarații a unor persoane cu funcții extrem de importante în România, așa cum menționați și dvs. în legătură cu domnul Cercel, care au spus de fapt același lucru pe care i-l reproșați domnului Cercel și nu au fost taxați în niciun fel de dvs. prin niciuna dintre ieșirile publice. De aceea v-am întrebat dacă nu cumva e vorba despre o răfuială personală. 

Orban: Doamna Iosub, îmi dați niște declarații pe care probabil le-ați căutat foarte mult și pe care le-ați scos dintr-un anumit context. Domnul Moldovan se referă la tratarea persoanelor de peste 65 de ani, iar noi chiar introducem acest sistem de tratare nu numai a persoanelor de peste 65 de ani, ci a oricărui cetățean care este infectat cu COVID-19 și care are simptomatologie ușoară, pentru a nu îngreuna capacitatea de tratare din spitale, urmărim ca tratarea lor să se facă în niște spații de tip hotelier pentru ca tratarea lor să nu se facă acasă. Noi am urmărit cazul altor țări care au permis tratarea la domiciliu, am urmărit efectele negative ale acestei decizii ale autorităților din statele respective, ca urmare a cărora s-au infectat foarte mulți membri din familiile celor care erau tratați la domiciliu și am introdus această posibilitate de tratare, repet, nu numai a pacienților de peste 65 de ani, ci a oricărui pacient care are forme ușoare de COVID-19 în astfel de spații. Chiar astăzi am fost cu președintele României într-un astfel de spațiu amenajat prin inițiativa privată a unui număr important de companii, în frunte cu Auchan și Leroy Merlin, care au pus la dispoziția sistemului de sănătate un spațiu cu 350 de locuri în care să pacienții să nu fie tratați în spital, dar nici la domiciliu, să se trateze în spații special amenajate sub supraveghere medicală. Despre astfel de lucruri vorbeau colegii mei. 

Vedeți video de la 17:16: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.