VIDEO Un șef IGSU se răstește la Tolontan. Jurnalistul l-a mitraliat pe colonel cu întrebări privind filmarea ascunsă în cazul tragediei de la Colectiv


VIDEO Un șef IGSU se răstește la Tolontan. Jurnalistul l-a mitraliat pe colonel cu întrebări privind filmarea ascunsă în cazul tragediei de la Colectiv

Colonelul Cristian Radu, prim adjunct al Inspectorului general al IGSU, a vorbit joi în cadrul unei conferințe de presă referitor la imaginile ascunse în cazul intervenției ISU privind cazul tragediei de la Colectiv. Colonelul Radu a precizat că filmarea a fost ascunsă pentru că nu a fost cerută punctual. Filmarea, potrivit declarațiilor colonelului Radu, nu a fost transmisă nici lui Raed Arafat, deși Raed Arafat a trebuit să facă o analiză la acea vreme în baza informațiilor culese de la locul tragediei. Mai mult, colonelul Radu a precizat că nu a furnizat publiculul filmarea întrucât ar putea avea un impact emoțional major asupra societății. 

De asemenea, colonelul Radu a explicat jurnaliștilor că nu a pus la dispoziția procurorilor, dar nici a corpului de control al primului ministru filmarea respectivă pentru că i s-au cerut ”documente și înscrisuri”, nu materiale video.

În acest context, șeful IGSU nu crede că e nevoie de o anchetă internă, deși imaginile-document au fost văzute doar de 5 persoane din inspectorat. ”Eu nu cred că am greșit. Am solicitat din proprie inițiativă acele imagini. (…) Dacă reprezintă o încălcare ce am făcut, nu am o problemă să fiu tras la răspundere. Dar eu consider că nu se impune și nu îmi dau demisia.” a spus colonel Cristian Radu, potrivit Libertatea

La un moment dat, în cadrul conferinței de presă, colonelul Radu s-a răstit la jurnalistul Cătălin Tolontan, cel care a dezvăluit filmarea care a fost mușamalizată. 

Vedeți video de la 11:00 cu secvența în care colonelul Radu, iritat de întrebările jurnalistului Cătălin Tolontan, se răstește la acesta:


CONSULTAȚI ȘI: Colectiv, imagini horror ascunse timp de patru ani. Unul dintre șefii ISU cedează nervos și înjură morții: „Lasă-i în p**a mea!”

Redăm dialogul dintre colonelul Radu și Cătălin Tolontan:

Jurnalistă: Trebuiau să vă ceară cu subiect și predicat imagini? 

Colonelul Radu: Nu au fost solicitate în mod punctual. 

Tolontan: Voi cita din cererea pe care v-a adresat-o Corpul de control. V-au cerut "toate informațiile precum și orice alte informații, documente sau date și în orice format al lor". Acest film nu reprezintă o informație într-un format vital? 

Colonelul Radu: Acest aspect legat de film, la nivelul ISU au fost solicitate pentru a corobora toate datele de interes operativ. Ne-am raportat punctual la ce a fost solicitat. 

Tolontan: Nu v-au cerut punctual. Au spus și orice alte informații, documente sau date și în orice alt format al lor. Ei nu v-au cerut punctual. 

Colonelul Radu: O să verific acest aspect. Eu nu-mi aduc aminte să fi fost așa formularea. 

Tolontan: Raed Arafat nu a știut de acest film. L-ați informat despre film?

Colonelul Radu: Nu. De la nivelul ISU nu a plecat către domnul secretar de stat o asemenea comunicare. 

Tolontan: Dânsul este cel care a răspuns raportului Corpului de control, un document care se numește chiar așa "Raport al Corpului de control", și care include un alt document elaborat de DSU, pe baza informațiilor venite de la dvs., și care se numește "Lecții învățate". Ambele documente se bazează și citez din ele "pe un proces de investigare și analiză a incidentului luând în calcul factorii umani și organizaționali". Cum a putut analiza domnul Arafat intervenția fără filmul cu cele 20 de minute și care reflectă în mod explicit și cu acuratețe intervenția respectivă? 

Colonelul Radu: Toate aspectele au fost coroborate pe baza jurnalelor acțiunilor operative care au fost completate în timp real atât la nivelul ISU, cât și la nivelul Inspectoratului București-Ilfov. Pe de altă parte, toate aspectele care au privit modul de alertare au fost bazate pe modul de dispecerizare în care au fost primite, în succesiunea lor, apelurile de urgență în cadrul dispeceratului București-Ilfov. Toate datele care au venit comunicate de la fața locului prin sistemul de comunicații pe care fiecare din unitățile noastre îl au în dotare și toate celelalte aspecte care au privit punctual, repet, fără niciun fel de echivoc această intervenție. 

Tolontan: Fără echivoc este filmul. Dvs. erați șeful Centrului Național Operațional. Dvs. erați persoana în funcția cea mai înaltă operațional vorbind care a văzut filmul, asta să înțelegem? 

Colonelul Radu: Eu vă confirm așa, că la nivelul ISU am văzut acele imagini, că le-am analizat împreună cu un colectiv de colegi. 

Tolontan: Cine a decis ca aceste imagini să nu mai ajungă la Raed Arafat? 

Colonelul Radu: Nu a fost o decizie în acest sens. 

Tolontan: Nu era normal să dați filmul care să ateste exact felul în care au acționat salvatorii, să îl furnizați șefului dvs. direct? 

Colonelul Radu: Domnule Tolontan nu știu ce e normal și ce nu e. Filmul este în formă originală acum. Dar n-a fost o decizie, asta vă spun cu certitudine. În ceea ce mă privește, eu am solicitat de la Inspectoratul București-Ilfov imaginile, eu le-am analizat cu colegii mei, dar nu am ordonat nimănui, nu am comunicat nimănui sau nu am rugat pe nimeni să nu le difuzeze către terți. 

Tolontan: Cine a decis ca publicul din România să nu cunoască aceste imagini? 

Colonelul Radu: Nu dăm din oficiu imagini care pot avea impact emoțional major asupra populației, nimănui în spațiul public. 

Tolontan: Dar publicați filmări cu intervenții reușite care arată pompieri care acționează, victime care sunt scoase din flăcări. 

Colonelul Radu: Dar și de la Colectiv am furnizat imagini. 

Tolontan: Dar aceste imagini de ce nu le-ați furnizat? 

Colonelul Radu: Filmul în întregul lui? 

Tolontan: Măcar pasaje.

Colonelul Radu: Pentru că nu am făcut asta niciodată, repet, la nicio intervenție de amploare. 

Tolontan: Ați furnizat imagini foto, câteva, iar din acest film nu ați furnizat nicio secvență. Cum puteți explica?

Colonelul Radu: Îmi cereți o explicație pe care nu o pot furniza decât în ceea ce privește persoana mea și funcția pe care o îndeplinesc. Funcția pe care o îndeplinesc se referă la coordonarea acțiunilor operative ale unităților subordonate ISU și nu iau decizii cu privire la comunicarea publică. 

Tolontan: Cine avea mandat să considere că acest film este prea șocant pentru cetățenii români? 

Colonelul Radu: Nu am ca atribuție această problemă de comunicare publică. 

Subliniem că, într-un comunicat de presă, Parchetul General informează că „Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală nu au avut la dosar înregistrarea video în cauză și nici nu au avut cunoștință de existența acesteia în cursul derulării anchetei penale. Înregistrarea video a fost solicitată astăzi, 24 octombrie 2019, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, urmând a fi valorificată în cadrul urmăririi penale în cauza aflată în prezent pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică, referitoare la incendiul din clubul “Colectiv”.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.