Ciolacu, pus la zid de Siegfried Mureșan pentru tupeul de a da lecții privind folosirea fondurilor europene. Câți bani europeni au fost atrași de guvernarea PNL cu scopul de a combate criza COVID-19


Ciolacu, pus la zid de Siegfried Mureșan pentru tupeul de a da lecții privind folosirea fondurilor europene. Câți bani europeni au fost atrași de guvernarea PNL cu scopul de a combate criza COVID-19

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat ieri pe marginea anunțului Comisiei Europene privind ajutorul de 33 de miliarde de euro pentru România că "guvernarea PNL nu a fost în stare să folosească resursele europene puse la dispoziție încă de la începutul crizei".

CONSULTAȚI ȘI: VIDEO După plecarea PSD de la guvernare, România nu mai e 5-a roată la căruță în UE. Siegfried Mureșan explică pe larg planul CE de sprijin, în cuantum total de 750 de miliarde de euro, pentru statele europene

Ciolacu, pe Facebook: "Comisia Europeană a propus astăzi un plan ambițios de relansare economică pentru Uniunea Europeană la care familia social democrată europeană a contribuit semnificativ.

Din păcate, în ultimele luni, guvernarea PNL nu a fost în stare să folosească resursele europene puse la dispoziție încă de la începutul crizei generate de COVID-19. Au fost miliarde de euro pe care România i-a pierdut din cauza incompetenței, aroganței și autosuficienței miniștrilor liberali.

Dar cu adevărat șocant este că în timp ce UE a pus deja pe masă un plan pentru toate statele membre, PNL nu este în stare să prezinte nici măcar un pachet minimal de măsuri concrete pentru repornirea economiei naționale. Singurul program – IMM Invest, a eșuat încă din start!

Solicit, în numele Partidului Social Democrat, ca actualul Guvern să vină în fața Parlamentului cu un plan serios de revenire economică care să prevadă folosirea adecvată a banilor europeni.

Dacă PNL ar fi fost preocupat să atragă banii europeni și nu să dea tunuri prin firmele de casă poate că astăzi n-am fi avut sute de mii de șomeri, zeci de mii de firme închise, o explozie a prețurilor și o prăbușire a nivelului de trai".

În acest context, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a arătat că Ciolacu a mințit, prezentând o listă cu fondurile europene atrase deja de guvernarea PNL pentru combaterea pandemiei: 300 de milioane de euro pentru plata șomajului tehnic, 350 de milioane de euro pentru dotarea spitalelor, 225 de milioane de euro pentru sprijinirea a peste 1 milion de români aflați în situații defavorizate sau risc de sărăcie, 120 de milioane de euro stimulente pentru medicii aflați în prima linie, 682 de milioane de euro pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Totodată, eurodeputatul PPE a prezentat pe larg dezastrul PSD privind atragerea fondurilor europene, bilanțul fiind următorul: întârzieri, nereguli, blocaje, pierderi.

Comunicatul eurodeputatului PNL:

"❗️ Președintele Partidului Marilor Eșecuri în Absorbția Fondurilor Europene (PSD), Marcel Ciolacu, a afirmat ieri că Guvernul PNL nu ar fi utilizat fondurile europene puse la dispoziția României pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Să-i spunem adevărul lui Marcel Ciolacu:

1️⃣ ce fonduri a atras deja Guvernul PNL pentru combaterea pandemiei;

2️⃣ ce întârzieri în proiecte europene moștenite de la PSD a recuperat Guvernul PNL în doar 6 luni de guvernare;

3️⃣ marile eșecuri ale guvernelor PSD în utilizarea fondurilor europene.

1️⃣ Fondurile atrase deja de Guvernul PNL pentru combaterea pandemiei

✅ 300 de milioane de euro pentru plata șomajului tehnic

✅ 350 de milioane de euro pentru dotarea spitalelor

✅ 225 de milioane de euro pentru sprijinirea a peste 1 milion de români aflați în situații defavorizate sau risc de sărăcie

✅ 120 de milioane de euro stimulente pentru medicii aflați în prima linie

✅ 682 de milioane de euro pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

2️⃣ Realizările Guvernului PNL în ultimele 6 luni prin care s-au recuperat întârzieri de ani de zile

✅ Au fost semnate contractele pentru spitale regionale din Craiova, Cluj-Napoca și Iași pe care PSD a eșuat să le facă în 6 ani

✅ Au fost lansate 13 apeluri de proiecte cu finanțare europeană care cumulează peste 800 de milioane de euro

✅ S-a evitat dezangajarea a 600 de milioane de euro încă din primele săptămâni de guvernare. România nu doar că nu a pierdut fonduri europene în 2019, dar a depășit cu peste 467 milioane de euro ținta de dezangajare

✅ A fost alocat un buget de aproximativ 500 milioane de euro din fonduri europene pentru înființarea de rețele noi de distribuție a gazelor naturale în localitățile din România

✅ În plus, România a adoptat deja cadrul legislativ care va permite să putem absorbi bani europeni chiar din prima zi a viitorului Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027. Este pentru prima dată de când România a aderat la UE când este adoptat din timp cadrul legislativ pentru viitorul exercițiu financiar.

3️⃣ Dezastrul PSD în atragerea fondurilor europene: întârzieri, nereguli, blocaje, pierderi

❌ Au ratat construcția celor 3 spitale regionale care fuseseră aprobate de Comisia Europeană pentru a fi construite din fonduri europene în exercițiul financiar 2014 - 2020, adică din bani gratis. Contractele celor 3 spitale regionale au fost semnate de Guvernul PNL în doar 6 luni.

❌ Timp de șase ani, 2014 - 2019 , Guvernele PSD au atras doar o treime din fondurile europene structurale și de coeziune alocate României din Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2014 – 2020. Revine în sarcina Guvernului PNL să atragă în timpul rămas restul de două treimi din bani.

❌ Fraude cu fonduri europene. Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene prin favorizarea companiei TelDrum.

❌ Eșec în construcția autostrăzilor, întârzieri-record și pagube în buzunarul românilor. Guvernele PSD au eșuat în utilizarea miliardelor de euro fonduri europene pentru construcția de autostrăzi.

⛔️ La începutul anului 2019, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, promitea 100 km de autostradă. Au fost gata doar 43 de kilometri, dintre care 21 de kilometri au fost deschiși de abia în decembrie, la o lună de la venirea Guvernului PNL la putere.

⛔️ Nu doar că nu a construit cât a promis, dar ministrul Cuc este pe punctul de a păgubi toți românii. Din cauza unui contract pentru construcția unui lot pe autostrada Lugoj – Deva reziliat de ministrul Cuc, Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât că România va trebui să plătească constructorului 50 de milioane de euro pentru că rezilierea s-a produs abuziv. Decizia nu e definitivă, dar dacă se ajunge la plată, ministrul Cuc ar trebui să răspundă în fața legii. Mai grav este că a fost reziliat contractul pe singura bucată care lipsește acum de pe Autostrada Sibiu – Nădlac. Dacă nu s-ar fi reziliat acel contract, cel mai probabil am fi avut finalizat deja lotul Sibiu – Nădlac.

⛔️ Să nu uităm că tot un guvern PSD, condus de Victor Ponta, a inaugurat prea devreme un lot de autostradă din motive electorale (alegerile prezidențiale din 2014), lot care s-a surpat la scurt timp după inaugurarea prematură.

⛔️ Cifrele spun totul: precedenta guvernare PSD promitea în ianuarie 2017 sute de kilometri de autostradă și a deschis circulației doar 94 de kilometri de autostradă, dintre care un lot de 15 kilometri fusese finalizat încă din timpul fostei guvernări. Proiecte blocate, licitații amânate sau prelungite, contracte reziliate în mod dubios, toate acestea au dus la eșecul PSD în construcția autostrăzilor.

⛔️ Niciun kilometru de autostradă nou nu a fost început și finalizat de precedenta guvernare PSD în 3 ani de zile. Au fost inaugurate doar bucăți din foste autostrăzi începute înainte și care au acumulat mii de zile de întârzieri sub guvernările PSD".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.