Raețchi dă de pământ cu Jandarmeria: "A vorbit suficient pe 10 august! Acum e rândul cetățenilor! PNL sprijină o nouă lege care își propune o lărgire amplă a dreptului de protest!"


Raețchi dă de pământ cu Jandarmeria: "A vorbit suficient pe 10 august! Acum e rândul cetățenilor! PNL sprijină o nouă lege care își propune o lărgire amplă a dreptului de protest!"

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților, a precizat că punctul de vedere al Jandarmeriei prin care se solicită reprimarea dreptului la protest nu va fi susținut de Guvernul Orban. Liberalul a transmis tranșant Jandarmeriei că "a vorbit suficient pe 10 august; acum e rândul cetățenilor".

CITIȚI ȘI: Vela îl face uitat pe Dragnea: Jandarmeria propune cel mai odios proiect de lege din 1989 încoace prin care se încearcă reprimarea oricărei forme de protest

CITIȚI ȘI: Jandarmii vor să transforme România într-un stat milițienesc. Săftoiu calmează spiritele: "Acel document nu e un proiect de lege. E un punct de vedere al Jandarmeriei la o inițiativă legislativă la care lucrăm"

În acest sens, Raețchi a anunțat că un grup de parlamentari lucrează în prezent la modernizarea legii adunărilor publice pentru a fi extins dreptul de a protesta și nu reprimat așa cum dorește Jandarmeria. 

CITIȚI ȘI: Presadă îi cere socoteală lui Vela pentru proiectul dictatorial al Jandarmeriei privind protestele: "România este stat de drept și nu vrem să devină un stat polițienesc!"

"O problemă reală a vechii legi este și modul total depășit în care sunt văzute protestele spontane. Într-o lume o comunicării ultra-rapide, când oamenii sunt revoltați de o decizie a autorităților, ei ies în stradă imediat și revin zilnic, până sunt ascultați. Aceasta realitate a generat două momente integral pozitive în istoria noastră recentă: protestele Colectiv și protestele Ordonanța 13. Legea adunărilor publice nu pricepe nimic din aceste momente, oferind instrumente pentru reprimarea lor", a subliniat deputatul PNL. 

Comunicatul deputatului PNL:

"Legea adunărior publice trebuie modernizată. E gândită imediat după Revoluție și nu are nicio legătură cu România din 2020. Vechea lege permite, de exemplu, celebra "șmecherie Firea", prin care spațiile din jurul Primăriei Capitalei sunt blocate preventiv, pe ani de zile, de câte un asociație Firea-friendly, astfel încât, atunci când un ONG nemulțumit de primar vrea să protesteze împotriva acestuia, i se răspunde: nu va putem oferi autorizația pentru miting, deoarece în același timp și același loc mai are loc un miting... (o minciună).

O problemă reală a vechii legi este și modul total depășit în care sunt văzute protestele spontane. Într-o lume o comunicării ultra-rapide, când oamenii sunt revoltați de o decizie a autorităților, ei ies în stradă imediat și revin zilnic, până sunt ascultați. Aceasta realitate a generat două momente integral pozitive în istoria noastră recentă: protestele Colectiv și protestele Ordonanța 13. Legea adunărilor publice nu pricepe nimic din aceste momente, oferind instrumente pentru reprimarea lor.

În acest context, un grup de parlamentari a răspuns solicitării societății civile de a moderniza legea adunărilor publice. O formă mult mai liberală a legii a fost transmisă, pentru consultare și observații, Jandarmeriei. În replică, Jandarmeria a considerat oportun să propună o varianta proprie asupra legii.

Câteva precizări sunt necesare, din acest motiv, din perspectiva PNL:

1. Proiectul Jandarmeriei nu are girul Guvernului. Și nu îl va avea;

2. Jandarmeria este un organism de asigurare și restabilire, nu un for legiuitor. Jandarmeria nu își elaborează singură legile;

3. PNL sprijină o nouă lege a adunărilor publice, dar într-o formulă agreată cu societatea civilă, care își propune o lărgire amplă a dreptului de protest.

4. În următoarea perioadă vor continua consultările cu scopul modernizarii legislației adunărilor publice. Acestea se vor desfasura însă sub coordonare parlamentară și oferind prioritate punctelor de vedere exprimate de societatea civilă.

Jandarmeria a vorbit suficient pe 10 august; acum e rândul cetățenilor".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.