VIDEO Israelul, în fața celui de-al doilea val? Efectul reluării cursurilor: 130 de școli închise, peste 18000 de elevi și cadre didactice în izolare. Cum e folosită tehnologia Mosadului pentru urmărirea persoanelor


VIDEO Israelul, în fața celui de-al doilea val? Efectul reluării cursurilor: 130 de școli închise, peste 18000 de elevi și cadre didactice în izolare. Cum e folosită tehnologia Mosadului pentru urmărirea persoanelor

Scriitorul și jurnalistul Dragoș Nelersa – stabilit în Israel de mai bine de 20 de ani, președinte al Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română și fondator al ziarului Gazeta Românească – explică, într-un amplu interviu oferit RoZoom Press, de ce decizia redeschiderii școlilor în Israel a fost o greșeală: la doar trei săptămâni după reluarea cursurilor, autoritățile au fost nevoite să închidă nu mai puțin de 130 de școli, dar și să plaseze în izolare peste 18.000 de elevi și cadre didactice, după depistarea mai multor focare Covid-19.

Nu în ultimul rând, jurnalistul explică modul în care au folosit autoritățile israeliene o tehnologie a Mosadului destinată urmăririi persoanelor: ”Nu este o tehnologie care se folosește în mod normal, pentru că se consideră că îți invadează spațiul propriu, personalitatea, se pot afla date personale despre tine, dar tribunalul suprem a aprobat guvernului să folosească această tehnologie a Mosadului, care te poate urmări prin telefon, biometric și așa mai departe, sunt diverse metode, și în felul ăsta s-a știut cu cine au interacționat cei care au fost depistați pozitiv, zonele prin care au fost, zone care au fost izolate”.

Podul.ro vă prezintă o parte din comentariile lui Dragoș Nelersa:

Al doilea val?

”N-aș vrea să mă grăbesc să spun că suntem în faza celui probabil de al doilea val de coronavirus. Sper din tot sufletul să nu fie așa. Acum trei săptămâni s-au redeschis școlile și asta a fost o greșeală. Toată această pandemie este ceva nou, ceva ce noi încă experimentăm și se fac și greșeli. Redeschiderea școlilor a fost o greșeală.

Exact acum trei săptămâni, când au început din nou cursurile, au fost niște zile foarte călduroase. În Israel a fost foarte cald – peste 40 de grade. O săptămână a fost de foc. Indicațiile Ministerului Sănătății au fost ca școlile să țină geamurile deschise ca să fie curent și așa mai departe. Sigur, suntem obișnuiți cu căldura în Israel, e o țară călduroasă, dar suntem obișnuiți și cu aerul condiționat. Atâta timp cât stai cu geamurile deschise pe o căldură de peste 40 de grade și cu o mască pe figură, era foarte greu pentru copii. Și aici cred că a fost marea greșeală a guvernanților când au spus, ok, în perioada în care este foarte cald, patru-cinci zile, nu mai este obligatorie purtarea măștii.

130 de școli închise, peste 18.000 de elevi și cadre didactice în izolare

Închipuiți-vă sute, sunt școli și cu mii de copii... S-au făcut clase mai mici, clase cu mai puțini elevi, dar fără mască. Copiii alergau, ieșeau în pauză. Iată că rezultatele începem și le vedem acum, peste trei săptămâni. S-au închis 130 de școli. E de ajuns ca un singur copil să fie depistat pozitiv și se închide toată școala iar toți elevii intră în izolare. Deci sunt 130 de școli închise și peste 18.000 de elevi și cadre didactice în izolare. Este o situație greu de controlat acum.

Se vorbește foarte mult despre închiderea școlilor numai că suntem acum înaintea anului școlar. E Bacalaureatul de dat, sunt multe examene de dat. E o situație delicată. Eu am doi copii la școală – băiatul termină clasa a XI-a, iar fetița termină clasa a VIII-a. Se duc la școală la lucrări, când nu e nevoie îi ținem acasă, încercăm să ne ferim, dar ce putem să facem, viața trebuie să meargă înainte. Trebuie să găsim cele mai bune soluții ca să mergem înainte.

Modelul Israel

S-a vorbit despre un model Israel de gestionare a crizei coronavirus. Criza a fost gestionată excelent, nemaipomenit aș putea să spun. Am avut un ministru al Sănătății – între timp s-a schimbat, a fost un schimb de guvern, dar asta e o altă discuție – care a simțit momentul și a solicitat închiderea granițelor. Israelul a fost printre primele țări care și-au închis granițele, am devenit o insulă. Nu s-au mai primit decât cetățeni israelieni, non-israelieni nu au mai venit, s-au închis frontierele și din momentul ăla a început o luptă și s-au făcut foarte multe teste pe zi. Și astăzi, chiar dacă situația nu mai este chiar așa de gravă, se fac 18.000 de teste pe zi. Este această luptă de a-l depista pe cel care este pozitiv.

Tehnologia Mosadului

S-a mai folosit și o tehnologie de urmărire a persoanelor. Nu este o tehnologie care se folosește în mod normal, pentru că se consideră că îți invadează spațiul propriu, personalitatea, se pot afla date personale despre tine, dar tribunalul suprem a aprobat guvernului să folosească această tehnologie a Mosadului, care te poate urmări prin telefon, biometric și așa mai departe, sunt diverse metode, și în felul ăsta s-a știut cu cine au interacționat cei care au fost depistați pozitiv, zonele prin care au fost, zone care au fost izolate.

Suntem o țară mică, avem numai nouă milioane de locuitori și am avut doar 300 de decese. Se spune că am avut cele mai puține decese din lume raportate la numărul de locuitori”.

Vedeți video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.