EXCLUSIV Sociologul Alfred Bulai: ”Nicușor Dan are prima șansă în lupta pentru Primăria Capitalei!” Unicul scenariu în care Firea ar putea câștiga încă un mandat


EXCLUSIV Sociologul Alfred Bulai: ”Nicușor Dan are prima șansă în lupta pentru Primăria Capitalei!” Unicul scenariu în care Firea ar putea câștiga încă un mandat

Sociologul Alfred Bulai explică, în exclusivitate pentru Podul.ro, de ce Nicușor Dan are prima șansă în lupta pentru Primăria Capitalei, avertizând însă că PSD-ista Gabriela Firea va fi învinsă numai dacă PNL și USR vor depune eforturi însumate pentru a-și susține puternic candidatul în campania electorală, ceea ce încă nu se vede.

”Să știți că unica șansă a Gabrielei Firea ar fi să beneficieze de o mică defecțiune în angrenajul celor două partide care-l susțin pe Nicușor Dan. Ceea ce nu e cu totul imposibil, având în vedere că în România s-au pierdut și alegeri mai importante plecând de la aceleași considerente”, punctează Alfred Bulai.

De asemenea, sociologul susține că, cel mai probabil, USR-ista Clotilde Armand este viitoarea primăriță a Sectorului 1, având în vedere atât priza pe care aceasta o are la electorat, dar și veritabilul dezastru pe care îl reprezintă administrația PSD-istului Dan Tudorache.

Podul.ro vă prezintă clarificările sociologului Alfred Bulai:

”În mod teoretic, logic, Nicușor Dan ar trebui să fie viitorul primar al Bucureștiului. Indiscutabil, el pleacă din start cu prima șansă. Aici, numărul celor care susțin forțele ce se reclamă a fi de dreapta este mai mare decât al votanților PSD, e o certitudine. În urmă cu patru ani, Gabriela Firea a câștigat pentru că prezența a fost mică, a avut o campanie incisivă iar opoziția – s-o spunem pe șleau – a fost idioată. Prezența a fost mică și electoratul dezamăgit. Firea a câștigat pe fundalul unei ample dezamăgiri.

Nici acum nu cred că vom avea o prezență mare la urne. E propaganda asta apocaliptică despre Covid-19 revărasată la televiziuni, pe de o parte, iar eu, pe de alta, chiar nu identific vreo emoție, pasiune în campania asta care parcă nici nu e campanie electorală. Contextul e atipic.

Totuși, e clar că Nicușor Dan are prima șansă în lupta pentru Primăria Bucureștiului. Cred însă că și Gabriela Firea ar putea beneficia de un anumit aspect. Întrebarea care se pune este cât oare trag și vor trage în campania asta pentru Nicușor Dan partidele care-l susțin, PNL și USR? Nu mă refer aici la faptul că ar fi grupuri care să-l lucreze pe Nicușor Dan sau să-i facă anti-campanie, nu, ci doar la faptul că e nevoie de o energie susținută în campania electorală, de eforturi serioase pe care trebuie să le depună ambele partide. Lejeritatea poate avea consecințe dezastruoase.

Știu unele zone în PNL și USR care nu sunt deloc entuziaste de soluția Nicușor Dan, astfel că nu-s întocmai motivate să tragă pentru el. Să știți că unica șansă a Gabrielei Firea ar fi să beneficieze de o mică defecțiune în angrenajul celor două partide care-l susțin pe Nicușor Dan. Ceea ce nu e cu totul imposibil, având în vedere că în România s-au pierdut și alegeri mai importante plecând de la aceleași considerente.

Ludovic Orban l-a vrut pe Nicușor Dan, nu întregul PNL, și l-a vrut ca să nu fie obligat să candideze chiar el la Primăria Capitalei – de data asta, Ludovic Orban ar fi câștigat fără probleme Primăria, însă acum nu-l mai interesează miza, o consideră minoră, acum vrea să joace și el în liga politicii mari.

Să nu uităm că Nicușor Dan a fost dat afară din USR în urmă cu nu foarte mult timp. Să nu uităm nici că Dan Barna îl percepe ca pe un rival și nu ar vrea să-l vadă emițând din nou pretenții pentru șefia USR, după o victorie de răsunet la București. O reîncărcare a lui Nicușor Dan nu e dorită de Barna. Astfel de tensiuni și jocuri de culise pot afecta iremediabil campania electorală, iar Firea asta așteaptă, o greșeală. Nu-mi dau seama cât de mult trag PNL și USR pentru Nicușor Dan, vom vedea asta la urne, însă repet: din ce văd în jur, campania electorală e ca și inexistentă.

Și-ar mai fi un aspect: dacă acum patru ani Firea a jucat rol de ‹locomotivă› pentru primarii PSD din București, acum e cert că unii dintre aceștii îi adâncesc problemele de imagine și o trag în jos în preferințele de vot.

Clotilde Armand, prima șansă în lupta pentru Primăria S1

La București, într-o situație extrem de bună se află și Clotilde Armand, având în vedere că PSD-istul Tudorache a fost și este un mare dezastru. Teoretic și logic, Clotilde Armand ar trebui să fie viitorul primar al Sectorului 1. De fapt, ea ar fi trebuit să fie primar încă de acum patru ani, dar a pierdut în urma unor manevre făcute de Tudorache pe ultima sută de metri. La Sectorul 1, e foarte, foarte puțin probabil că Tudorache ar mai putea câștiga orice, cu atât mai puțin încă un mandat de primar. Însă totul se joacă. Esențială va fi prezența și modul unitar și incisiv în care PNL și USR vor trage pentru Nicușor Dan. Bucureștiul e o carte electorală deosebit de importantă pentru întreaga țară. Bucureștiul poate da semnalul”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.