Iordache&Co. NU au mai reușit să blocheze confiscarea extinsă a prejudiciilor! Ana Birchall și Florin Roman, victorie imensă în Camera Deputaților


Iordache&Co. NU au mai reușit să blocheze confiscarea extinsă a prejudiciilor! Ana Birchall și Florin Roman, victorie imensă în Camera Deputaților

Fosta ministră a Justiției, deputata neafiliată Ana Birchall, a solicitat marți, din nou, introducerea pe ordinea de zi a plenului, pentru a se da votul final, a proiectului de lege ce prevede confiscarea extinsă a prejudiciilor. Previzibil, deputatul PSD Florin Iordache, care conducea ședința de plen, a invocat iarăși tertipuri procedurale pentru a bloca proiectul de lege, dar de data aceasta fără succes, întrucât a intervenit liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Ana Birchall, pe Facebook: "Miracol si victorie: astazi Iordache nu a mai indraznit sa ma blocheze sa nu mai vorbesc in plenul Camerei Deputatilor si astfel am reusit sa iau cuvantul in plen unde am solicitat, asa cum am promis, introducerea pe ordinea de zi a plenului PL-x ul 537/2017 privind confiscarea extinsa! Avand in vedere tertipurile pe care incerca sa le invoce iar Iordache, in timpul discutiilor a intervenit si domnul Roman, liderul grupului PNL (caruia ii multumesc), care a confirmat ca in sfarsit comisia juridica va da raport pe acest proiect atat de important astfel incat saptamana viitoare sa intre la vot final! Este o victorie de etapa importanta si datorita voua care ati sustinut si aici necesitatea adoptarii legii privind confiscarea extinsa astfel incat fiecare leu furat statului roman sa fie recuperat! Rog sa urmarim impreuna cu vigilenta astfel incat sa nu mai fie invocate alte tertipuri iar saptamana viitoare, in sfarsit, sa fie adoptata (Camera Deputatilor este camera decizionala)!".

Redăm dezbaterile din plen privind PL-x ul 537/2017:


Birchall: Aș dori să supuneți la vot introducerea pe ordinea de zi a PL-x 537/2017 privind, printre altele, confiscarea extinsă. Acest PL-x stă la sertarul Comisiei Juridice din Camera Deputaților pentru raport, pentru a ajunge la vot final în Camera Deputaților, din decembrie 2017. Vreau foarte mult, domnule Iordache, să nu mai aveți comportamentul din ultimele luni și să supuneți la vot această solicitare a mea, dacă se poate suplimenta astăzi ordinea de zi cu PL-x ul 537/2017. Comisia Juridică poate să lucreze în paralel cu plenul, nu e prima dată, poate să adopte un raport și să ajungă la votul final acest PL-x care, printre altele, nu prevede numai transpunere unor directive importante precum Directiva 42, dar permite o recuperare a prejudiciilor, a produsului infracțiunilor prin confiscarea extinsă.

Iordache: Potrivit regulamentului, introducerea pe ordinea de zi se face la propunerea unui lider de grup. Nu am un lider de grup la acest moment care să-mi solicite. Comitetul liderilor de grup a stabilit ordinea de zi pentru astăzi. Dacă un lider de grup dorește introducerea și avem o solicitare din partea unui lider, dacă, ăăă, avem consens, nu mai supunem la vot, dacă nu avem consens voi fi obligat să supun la vot.

Roman: Ieri în cadrul Comisiei Juridice, colegul nostru membru al comisiei, Gabriel Andronache, a solicitat discutarea acestui punct pe ordinea de zi a Comisiei Juridice pentru a avea un raport și pentru ca acest raport să vină la plen. Deși s-a insistat pentru ziua de astăzi, ca urmare a complexității a acestui PL-x, așa spun colegii, am luat decizia ca acest proiect să fie discutat și să fie dat un vot pe raport săptămâna viitoare. În cazul în care acest raport nu va ajunge la plen, cu siguranță vom cere ca cei de la Comisia Juridică să lucreze în paralel cu plenul și practic să avem un raport pe PL-x 537/2017.

Birchall: Salut intervenția domnului Roman. Nu știu cât de complex este, având în vedere că de 2 ani de zile stă la Comisia Juridică, dar sper să avem acest angajament că săptămâna viitoare vom avea la vot final acest PL-x extrem de important.

Ce presupune proiectul: "Prin acest proiect de lege se are în vedere în primul rând extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse prin renunțarea la reglementarea care cuprinde o listă limitativă de infracțiuni pentru care această putea fi aplicată. Cu alte cuvinte, prin adoptarea acestui proiect de lege, confiscarea extinsă va putea fi aplicată infracțiunilor de serviciu (abuzul în serviciu, conflictul de interese de exemplu). (...) Mai mult, confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării", a informat Ana Birchall.

Amintim că Florin Iordache a blocat proiectul de lege privind confiscarea extinsă a prejudiciilor cu ajutorul deputatei neafiliate, Oana Bîzgan. Mizând pe faptul că mulți dintre cetățeni nu cunosc procedurile parlamentare, deputata neafiliată (ex-USR) Oana Bîzgan s-a scuzat, dar fără succes, pentru blocajul pe care l-a creat în Parlament, spre fericirea marilor corupți, în cazul proiectului de lege care vizează confiscarea extinsă a averilor ilegale. Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a găsit adesea resorturile pentru a bloca din nou inițiativa legislativă privind confiscarea extinsă a averilor ilicite. În momentul în care fosta ministră a Justiției, deputata independentă Ana Birchall, solicita introducerea pe ordinea de zi a respectivului proiect, Florin Iordache invoca regulamentul, transmițând că doar Oana Bîzgan, în calitate de reprezentant al deputaților neafiliați, poate interveni asupra ordinii de zi. Cu toate acestea, deputata Bîzgan nu a avut nicio intervenție pentru a favoriza supunerea la vot a unui proiect de lege atât de important în combaterea corupției și recuperarea prejudiciilor. 

Pentru mai multe detalii, citiți și:

1. Iordache și Oana Bîzgan au blocat din nou confiscarea extinsă a averilor ilegale. Birchall îi cere socoteală fostei deputate USR care face jocurile PSD: "Să explice de ce nu a intervenit astăzi să susțină această solicitare atât de importantă!"

2. Complicele lui Iordache, Oana Bîzgan, se scuză într-un mod penibil pentru blocarea confiscării averilor ilegale. Cum aburește cetățenii, mizând pe faptul că procedurile parlamentare sunt puțin cunoscute

3. DOCUMENT Ana Birchall relevă cât de mincinoasă este apărătoarea marilor corupți, Oana Bîzgan: Manipulează românii prin șmecherii, după rețeta "a la Iordache"!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.