Economistul Cristian Păun desființează noul program economic al PSD: "Nu vă lăsați seduși. Multe cifre... multe promisiuni. Puține realizări!"


Economistul Cristian Păun desființează noul program economic al PSD: "Nu vă lăsați seduși. Multe cifre... multe promisiuni. Puține realizări!"

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a prezentat miercuri noul program de guvernare al PSD pentru alegerile parlamentare programate pe 6 decembrie. Pesediștii promit creșterea pensiilor cu 32%, creșterea cu 57% a salariului minim brut pe economie, dublarea alocațiilor pentru copii și scăderea impozitului pe veniturile salariale ale angajaților în funcție de numărul de copii.

"Acest program are în centrul său siguranţa locurilor de muncă - este o componentă esenţială în programul de guvernare cu care venim în faţa românilor. Din punctul nostru de vedere, acest lucru este esenţial. Dacă avem locuri de muncă sigure şi plătite, atunci vom putea avea creştere economică, putem creşte salariile, putem creşte nivelul de trai", a declarat Sorin Grindeanu într-o conferinţă de presă. (consultați AICI programul PSD de guvernare)

Cristian Păun, preşedintele Fondului de garantare pentru IMM-uri și consilier economic al liderului PNL Ludovic Orban, a analizat pe Facebook noul program de guvernare al PSD, subliniind că acesta nu conține niciun cuvânt despre investiții în infrastructură. Totodată, Păun i-a avertizat pe români să nu se lase seduși de setul de promisiuni lansate de PSD, căci nu sunt sustenabile, fiind din nou vorba despre un program economic care se rezumă la o creștere artificială a consumului.

"Se vede de la primul slide până la ultimul aceeași abordare nătângă: stimulăm consumul cu orice preț ca să îl taxăm la buget, odată cu taxarea veniturilor; lăsăm producătorii să se descurce cum pot pentru că sigur găsesc ei o cale să aducă produse mai multe și mai de calitate, atrași fiind de acest consum stimulat artificial. Mai ales din alea cu valoare adăugată mare", a subliniat economistul.

Cristian Păun: "Programul de guvernare al PSD nu diferă de cel din 2016. Aceeași obsesie legată de consum, foarte vag când vine vorba de susținerea producției interne. Aceeași optică de a finanța de la guvern producătorii interni cu sume mult prea mici față de pachetul de stimulare a consumului. Aceeași obsesie pentru salariul minim (creștere de 57% în următorii 4 ani pe valoarea brută), creștere care lovește și mai mult în capacitatea de producție locală. Aceeași obsesie pentru creșterea nesustenabilă a veniturilor din pensii, fără a spune o iotă despre pensiile speciale, pensiile sociale sau cele ocupaționale (militare). Fără o reformă a sistemului de pensii reală în spate. Niciun cuvânt despre investiții în infrastructura de orice tip. Nimic despre sectorul energetic (gaze mai ales). Nimic pe partea de justiție (un aspect social important lăsat deopare). Nimic despre investițiile străine. Nimic despre deficit, datorie publică sau inflație care au minat dezvoltarea prin aplicarea versiunii anterioare.

O altă ciudățenie este faptul că acest partid complet anti-european își bazează, culmea, întreg programul de guvernare pe absorbția de fonduri EUROPENE. Bizar, în condițiile în care știm cu toții că fața lor nevăzută este direcția geopolitică complet opusă.

Același efect previzibil: creștere din pix, creștere prin deficite și datorie (despre care nu spune nimic programul de guvernare, inflație și deficit comercial.

Se vede de la primul slide până la ultimul aceeași abordare nătângă: stimulăm consumul cu orice preț ca să îl taxăm la buget, odată cu taxarea veniturilor; lăsăm producătorii să se descurce cum pot pentru că sigur găsesc ei o cale să aducă produse mai multe și mai de calitate, atrași fiind de acest consum stimulat artificial. Mai ales din alea cu valoare adăugată mare.

Cireașa de pe tort la final: impozit zero pe salariul minim furată de la USR, chiar diferențiat în funcție de numărul de copii. E vorba doar de impozitul pe venitul salarial nu și de celelalte contribuții. O idee nu neapărat rea, care va fi preluată foarte probabil și de o coaliție PNL - USR.

Nu vă lăsați seduși. Multe cifre... multe promisiuni. Puține realizări. Multe provocări...".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.