Violeta Alexandru evidențiază tupeul PSD: "Mi se pare incredibil să plângă Grindeanu cu un salariu de zeci de mii de euro de grija oamenilor sărmani din România! Munca e cea mai bună formă de protecție socială!"


Violeta Alexandru evidențiază tupeul PSD: "Mi se pare incredibil să plângă Grindeanu cu un salariu de zeci de mii de euro de grija oamenilor sărmani din România! Munca e cea mai bună formă de protecție socială!"

PSD l-a băgat duminică la înaintare pe fostul premier Sorin Grindeanu pentru a critica actuala guvernare în ceea ce privește domeniul muncii și al protecției sociale. "Noi am plecat în construirea programului de guvernare pe muncă de la ceea ce înseamnă prima obligaţie a unui Guvern şi anume aceea de a-şi proteja oamenii. Această sarcină include următorii piloni importanţi: protejarea securităţii naţionale, sănătatea, locurile de muncă, ceea ce înseamnă inclusiv familie, şi economia. Aceşti patru piloni înseamnă viitorul fiecărei naţiuni.

Guvernul PNL a eşuat în această obligaţie. Pandemia – eşuat. Educaţia- eşuat. Protecţia locurilor de muncă – eşuat. Apărarea puterii de cumpărare – eşuat”, a afirmat Sorin Grindeanu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute duminică la sediul central al PSD.

În primul rând, noi venim cu un program care are ca obiectiv principal siguranţa locurilor de muncă. Este cheia, nu doar a programului pe muncă, ci şi a programului nostru economic. Cei de la PNL nu au aşa ceva. Au aruncat cu banii în economie fără a condiţiona menţinerea sau crearea de noi locuri de muncă. Doi – noi considerăm că locul de muncă este cea mai bună formă de protecţie socială. Cei de la PNL au venit cu o măsură pasivă, au băgat românii în şomaj tehnic. Dar, după, ce se întâmplă cu românii? Ies din şomaj tehnic şi intră în şomaj definitiv.

Trei – nu lăsăm pe nimeni în urmă. Pe ei nu îi interesează ce se întâmplă cu tinerii care nu îşi găsesc un loc de muncă sau sunt concediaţi, cu persoanele peste vârsta de 55 de ani, cu grupurile dezavantajate. Prin acest program noi venim cu măsuri ţintite, directe, simple pentru toate aceste categorii sociale", a zis Grindeanu. (sursa: AICI

În acest context, ministra Muncii, Violeta Alexandru, a avut luni o reacție dură la adresa PSD, atrăgând atenția că i se pare "incredibil să plângă Grindeanu cu un salariu de zeci de mii de euro de grija oamenilor sărmani din România".

"Când PSD aruncă cu promisiuni în stânga și în dreapta, tot timpul trebuie să vă gândiți că nu pun la bătaie salariul de zeci de mii de euro al lui Grindeanu ci că s-ar apuca, frecându-și mâinile, de tocat banii celor care muncesc", a mai subliniat Violeta Alexandru. 

Totodată, Violeta Alexandru a trecut în revistă o serie de rezultate pe care le-a avut în activitatea de ministră a Muncii, atrăgând atenția că, "pe final de an marcat de pandemie / contracție în economie, numărul angajaților activi din România era în octombrie cu 7000 mai mare decât în luna precedentă", subliniind că "munca este cea mai bună formă de protecție socială".

Redăm comunicatul Violetei Alexandru:

"PSD se preface că nu înțelege că a pierdut complet credibilitatea în domeniul muncii și protecției sociale. Prin rezultatele concrete obținute, prin sinceritatea comunicării mele cu pensionarii, cu angajatorii și cu angajații am în acest moment autoritatea să spun lucrurilor pe nume. PSD nu mai este credibil că poate sprijini românii să nu își piardă locurile de muncă, angajatorii să își continue afacerile, pensionarii să primească deciziile de pensionare la timp, după o viață muncită în România sau în străinătate.

Am fost foarte atentă la declarațiile PSD din acest an, în domeniul muncii. PSD urăște oamenii care muncesc, îi urăște pe antreprenori, îi vede dușmanii angajaților, îi prezintă ca și cum ar fi niște exploatatori. Aceasta este o direcție greșită! Angajaților le spune că le găsește locuri de muncă, probabil sunând patronii să îi amenințe ca să angajeze oameni trimiși de ei. Doar la acest lucru mă pot gândi ascultând PSD care ne spune că va controla piața liberă a muncii.

Am ajuns la concluzia că Inspecția Muncii trebuie reformată pentru că nu se ocupă temeinic de sesizările acelor angajați care deplâng probleme în relațiile de muncă. Eu sunt foarte fermă aici: sunt încălcări ale legii, ele trebuie imediat văzute de Inspectoratele Teritoriale de Muncă. Verificări severe ale ITMurilor la orice angajator care nu își respectă angajații. Dar nu, nu pot fi de acord cu stigmatizarea tuturor angajatorilor din România. Sper ca, pe angajatorii români, declarațiile PSD să îi pună serios pe gânduri pentru că PSD distruge această țară. Implicit îi distruge și pe ei. Faptul că în România există oameni care deschid sau susțin afaceri (unii riscându-și propriile resurse), angajează, plătesc salarii înseamnă că România este o economie de piață funcțională. PNL o va apăra împotriva atacurilor PSD. Contribuțiile acestor oameni se fac venituri la bugetul de stat, iar din acestea se fac plățile serviciilor și beneficiilor sociale din țară. Când PSD aruncă cu promisiuni în stânga și în dreapta, tot timpul trebuie să vă gândiți că nu pun la bătaie salariul de zeci de mii de euro al lui Grindeanu ci că s-ar apuca, frecându-și mâinile, de tocat banii celor care muncesc. Mi se pare incredibil să plângă Grindeanu cu un salariu de zeci de mii de euro de grija oamenilor sărmani din România.

Reprezint un guvern liberal. Pentru noi, munca este cea mai bună formă de protecție socială. Cea mai mare satisfacție pentru cât am tras în minister este să văd, pe final de an marcat de pandemie/contracție în economie, că numărul angajaților activi din România era în octombrie cu 7000 mai mare decât în luna precedentă. Suntem pe drumul corect! Vă mulțumesc, oameni buni! Muncesc cât pot din respect pentru voi!

Nu spun că e ușor dar România înțelege că trebuie să se muncească. De aceea, am vorbit despre faptul că în baza de date a AJOFMurilor există și astăzi locuri de muncă disponibile.

Cu o mobilizare fără precedent în Ministerul Muncii, în acest an, am schimbat practic ritmul de lucru în minister și în instituțiile din coordonare, am cerut performanță, am scos lucrurile din inerție. Unii nu țin pasul, se și văd care.

Rezultatele sunt:

• 6,7 mld. Lei plătiți la timp (dacă aplicațiile au fost corect completate și dacă nu m-am lovit și de puțin sabotaj - pe care îl depășesc de fiecare dată cu efort!) pentru toate măsurile active pentru angajații și angajatorii loviți de efectele pandemiei. Adică: 1) Șomaj Tehnic pentru 1,3 mil. persoane - preferat de Guvern în locul șomajului clasic (care ar fi însemnat pierderea locului de muncă, cum ar fi preferat PSD) pentru ca oamenii să aibă o sursă de venit în timpul suspendării temporare a contractului de muncă. 2) 41,5% din salariul brut acoperit de Guvern pentru toți cei care au revenit la muncă din Șomaj tehnic. 3) 50% din salariul brut pentru fiecare angajat - tânăr cu vârsta între 16 și 29 de ani sau persoane peste 50 de ani. 4) 50% din salariul brut pentru fiecare român revenit din diaspora ca să muncească acasă. 5) 41,5% din salariul brut pentru angajați în activități sezoniere. 6) 35% din remunerația zilnică pentru fiecare zilier, concomitent cu punerea la punct a unei aplicații moderne de înregistrare a zilierilor de către angajatori.

• Am pregătit și depus cereri pentru rambursarea acestor fonduri de la Comisia Europeană pentru a nu pune presiune pe bugetul public compus, așa cum am spus, din contribuțiile celor care muncesc.

• Decizii de pensioare eliberate de urgență după ce fuseseră ignorate, de ani de zile, de miniștrii muncii PSD. Recuperare incredibilă a restanțelor în pofida atitudinii ostile a unor directori ai caselor teritoriale. Știam că nu îmi va fi ușor dar la fel de bine am știut că, până la promisiuni de mărire, le datorez acestor oameni pensia lor muncită. Am urmărit cu tenacitate ca toate întârzierile să fie recuperate.

• Am început digitalizarea în Ministerul Muncii, am cerut să se comunice folosind mijloace electronice ceea ce, într-un Minister cum este acesta, trezește emoții pentru cei care refuză modernitatea pentru că sunt conștienți care sunt consecințele pe termen mediu și lung pentru reformarea administrației.

Faptul că măsurile de sprijin oferite de Guvern au ajutat se vede și dacă te uiți la următoarele date incontestabile: în august 2020 salariul mediu net a fost mai mare cu 7.6% decât în august 2019. Salariul mediu net a fost mai mare în fiecare lună în 2020 față de anul 2019. Totodată, am reușit să mărim pensiile deși nicio țară din UE nu a făcut astfel de majorări în an de pandemie/criză economică.

Așadar, cine ne dă nouă lecții? Un PSD care vinde iluzii? Un PSD care minte așa cum respiră?

Oamenii înțeleg când te văd om serios și te ții de treabă în fiecare zi. Am de gând să fac în continuare la fel. În perioada următoare se vor intensifica campaniile împotriva mea. De ce? Dincolo de campania electorală, explicația este următoarea: PSD urăște oamenii care muncesc. PSDiștii vor ca, în România, să fie ei stăpâni peste munca și banii oamenilor și să decidă împărțirea acestora după cum le convine electoral. Nu suntem toți la fel!

Atacurile împotriva mea înseamnă, până la urmă, prețul pe care îl plătește orice demnitar care provoacă sistemul public. Este ușor să stai comod și să te ocupi cu făcut promisiuni fără nicio bază în buget. Mă bucur, însă, să văd că unii oameni din sistem, oameni care nu m-au cunoscut până acum, au venit alături de mine și am făcut împreună, cât s-a putut, performanță. Cu ei, cu oameni care nu pun frână ci trag tare când este nevoie de ei, România are o șansă să meargă înainte. PSD ne ține pe loc, are o plăcere sadică să vadă că oamenii reușesc prin munca lor. Îi vor dependenți de pixul sau de telefonul lor.

Dincolo de orice rezultat concret, numirea mea la Ministerul Muncii a avut acest obiect: să arăt că se poate face treabă și în administrație. Din respect pentru cei din mediul privat care muncesc de dimineață până noaptea, fără să se plângă".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.