Robert Sighiartău: "Am colaborat foarte bine cu USR. Trebuie să iau de bune declarațiile liderilor USRPLUS"


Robert Sighiartău: "Am colaborat foarte bine cu USR. Trebuie să iau de bune declarațiile liderilor USRPLUS"

Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, a declarat marți seară, în emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea PLUS, că PNL a avut o colaborare foarte bună cu USR "mai ales atunci când PSD a dat un atac împotriva democrației, contra parcursului european al României și împotriva românilor", iar în acest sens a precizat că ia "de bune declarațiile liderilor USRPLUS, domnii Barna și Cioloș, care au spus că după alegerile parlamentare iau în calcul doar alianța cu PNL și cu celelalte partide anti-PSD".

"Eu trebuie să iau de bune declarațiile liderilor USRPLUS, domnii Barna și Cioloș, care au spus că după alegerile parlamentare iau în calcul doar alianța cu PNL și cu celelalte partide anti-PSD. Ceea ce este îngrijorător este că în anumite comunități USRPLUS și-a îndreptat atenția către PSD și au fost și sunt discuții să facă alianțe. Dar sper totuși că politica USRPLUS e aceea de a face alianță cu partidele anti-PSD pentru că până la urmă asta a fost platforma dânșilor în Parlament. Trebuie să recunoaștem că am colaborat foarte bine cu USR mai ales atunci când PSD a dat un atac împotriva democrației, contra parcursului european al României și împotriva românilor. Și amintiți-vă, apropo de piețe, cum PSD închidea Piața Victoriei în data de 10 august, bineînțeles cu bastoane și cu alte lucruri de care ne amintim cu tristețe. Așadar, am avut o colaborare foarte bună cu USR și sper ca și după 6 decembrie, în funcție de ceea ce vor decide românii, să avem o alianță care să urmărească în primul rând modernizarea României și a instituțiilor. Problema cea mai mare a statului român e că nu există resursă umană de calitate în funcții-cheie. Amintiți-vă că avem discuții despre pensiile speciale, despre ceea ce se întâmplă în CCR, amintiți-vă cine este Avocatul Poporului și câți șefi de instituții puși de PSD nu sunt în stare să facă absolut nimic ci, dimpotrivă, fac doar ce le spune partidul. Rolul nostru, al celor care suntem acum în studio, dar și al liderilor USRPLUS, este să urmărim agenda populației. Oamenii vor să vadă în fruntea statului oameni serioși, care nu umblă la banul public, care nu mint, care nu sunt ipocriți. Oamenii nu se uită doar la "Fără Penali", ci și la celelalte valori. Oamenii vor să vadă modele", a zis Robert Sighiartău. 

Cu o seară înainte, întrebat într-o emisiune la TVR de deputatul Robert Turcescu ce ar alege între PMP și USR pentru a intra la guvernare, Sighiartău a detaliat motivele pentru care opțiunea lui merge către prima variantă, fiind vorba despre o formațiune politică care alături de PNL se află în cadrul Partidului Popular European și, de altfel, au valori apropiate, creștin-democrate.

Sighiartău: Nu e un secret faptul că PNL e în acest moment la guvernare cu PMP și cred că și după alegerile parlamentare e natural ca Partidul Național Liberal, care se află în PPE, să fie alături de Partidul Mișcarea Populară într-o alianță care sper eu să fie pentru cel puțin 4 ani de zile. Avem aceleași valori care ne definesc, creștin-democrate și sper să facem performanță pentru că românii așteaptă acest lucru. Românii trebuie să știe și faptul că PNL și PMP au în acest moment în Parlament aproximativ 27% și că nu putem face schimbări structurale deși ne dorim. 

Moderator: Vă doriți după 6 decembrie un Guvern din aceeași familie politică europeană, adică alături de PMP și UDMR? Are loc și USRPLUS?

Sighiartău: Din punctul meu de vedere partidele care sunt afiliate PPE au prioritate. Restul, vedem după. (...)

Turcescu: Dacă ați avea de ales între a intra la guvernare cu PMP sau cu USR pe cine ați alege? 

Sighiartău: Mă simt mai apropiat de partidul care se află în aceeași familie politică europeană și care la nivel de valori îmbrățișează pe aceleași. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.