Băcanu, secretar de stat în MJ, atenționează USR să NU mai ceară votarea inițiativei Fără Penali: "Nu am nicio aşteptare de la oameni precum Şerban Nicolae!"


Băcanu, secretar de stat în MJ, atenționează USR să NU mai ceară votarea inițiativei Fără Penali: "Nu am nicio aşteptare de la oameni precum Şerban Nicolae!"

Avocatul Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției, a lansat miercuri un avertisment pentru USR, atrăgând atenția că inițiativa Fără Penali va fi cel mai probabil îngropată în cazul în care va fi supusă la vot în Senat în perioada care urmează, fiind puțin probabil ca senatorii precum Șerban Nicolae să gireze un asemenea demers. 

"Le aduc aminte partenerilor din USR că orice proiect de revizuire a Constituției trebuie să fie votat de două treimi din parlamentari. Jumătate din senatori sunt în momentul de față membri PSD, fapt ce face imposibilă aprobarea acestui proiect, având în vedere lupta PSD împotriva statului de drept", a subliniat liberalul. 

"Singurele formațiuni politice care susțin inițiativa „Fără penali” sunt USR, PNL și PMP. În mod inexplicabil, USR insistă ca inițiativa să fie supusă la vot în Senat crezând că aceeași senatori PSD care au măcelărit legile justiției vor da un vot pozitiv acestui proiect de revizuire a Constituției. Le aduc aminte partenerilor din USR că orice proiect de revizuire a Constituției trebuie să fie votat de două treimi din parlamentari.

Jumătate din senatori sunt în momentul de față membri PSD, fapt ce face imposibilă aprobarea acestui proiect, având în vedere lupta PSD împotriva statului de drept. Nu am nicio aşteptare de la oameni precum Şerban Nicolae. În aceste condiții, pare că USR lasă pe mâna călăilor justiției din PSD această inițiativă civică pornită din cele mai bune intenții ale societății civile. Este evident că un astfel de vot, cu o majoritate toxică PSD, ar respinge categoric proiectul „Fără penali”.

Întrebarea mea este: "Iroseşte USR milionul de semnături strâns pentru această inițiativă? Sau există un alt plan pe care nu ni l-au comunicat şi nouă încă?", a scris Băcanu pe Facebook. 

Amintim că inițiativa Fără Penali ar fi urmat să fie votată astăzi, dar șeful Senatului, pesedistul Robert Cazanciuc, a găsit împreună cu colegii săi un tertip procedural, luând decizia dimineață ca votul se se desfășoare fizic, nu și electronic, deși suntem în plină epidemie COVID-19, iar senatorii sunt plecați în teritoriu. Ca reacție, parlamentarii USR au hotprât să boicoteze ședința de plen, iar în cele din urmă nu s-a întrunit cvorumul necesar desfășurării acesteia. Ulterior, președintele Dan Barna le-a solicitat liderului PNL Ludovic Orban și șefului PSD Marcel Ciolacu să facă demersurile pentru ca inițiativa Fără Penali să intre la vot săptămâna aceasta, votarea să se desfășoare inclusiv electronic, astfel încât referendumul în cauză să se desfășoare pe 6 decembrie odată cu alegerile parlamentare. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.