Politrucii din CCR jubilează. PSD a respins proiectul PNL privind reforma forului constituțional


Politrucii din CCR jubilează. PSD a respins proiectul PNL privind reforma forului constituțional

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a precizat luni că PSD&Co. au respins un proiect de lege care viza reforma CCR, în sensul de a interzice politrucilor să mai acceadă în funcția de judecători constituționali. 

"PSD apăra cu toată forța Curtea Constituțională a lui Dorneanu, ca a României nu mai este de mult!

PSD și aliații săi au respins azi proiectul PNL prin care ceream discutarea în regim de urgentă a propunerii de reformare a CCR.

PNL propune ca judecătorii CCR sa fie selectati din corpul judecătorilor, cu o reputație excelenta și cu avizul CSM!

PSD este cel mai toxic și nociv partid din ultimii 30 de ani! Putem face dreptate in 6 decembrie!", a scris Roman pe Facebook. 

În contextul în care CCR a decis că Parlamentul hotărăște data alegerilor parlamentare, premierul Ludovic Orban a criticat pe 15 octombrie instituția în cauză, spunând că trebuie schimbată componența ei în sensul în care să acceadă în funcție doar magistrații cu carieră serioasă în spate. 

"Daţi-mi voie să spun câteva cuvinte despre decizia Curţii Constituţionale care mi se pare abracadabrantă, mi se pare o încălcare flagrantă a Constituţiei de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituţiei. Aşa ceva, vă mărturisdesc, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate aşa. Trebuie schimbată componenţa Curţii Constituţionale, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu carieră serioasă în spate, nu oameni care au făcut politică şi sunt numiţi acolo ca să răspundă la comenzi politice. ca să nu spun că multe din deciziile alea vin împotriva intereselor fundamentale ale României. Vă dau numai decizia legată de lipsirea autorităţilor sanitare şi a Guvernului de orice mijloc de a opri răspândirea virusului care a provocat o creştere, cea mai spectaculoasă creştere a numărului de cazuri. În săptămâna de dinainte de decizie aveam 370 de cazui în medie pe zi în săptămâna anterioară şi am sărit la în jur de 1.300 de cazuri la momentul la care s-a adoptat legea în perioada aia de 21 de zile în care a fost vid legislativ şi noi practic nu am putut să luăm nicio măsură, nici privitoare la persoanele diagnosticate pozitiv, nici privitoare la persoanele de contact pentru care se dispune carantinarea la domiciliu şi alte măsuri", a zis Orban.

Mai mult decât atât, Ludovic Orban a atras atenția că Parlamentul şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor în condițiile în care parlamentarii nu răspund pentru votul lor în Parlament, iar pe cale de consecință pot forța prin tertipuri amânarea scrutinului electoral, prelungindu-și astfel mandatul. 

"Repet, eu nu pot să înţeleg o asemenea decizie, deci noi am atacat, noi, Guvernul, am atacat la CCR legea prin care Parlamentul, o majoritate parlamentară, şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. Adică Parlamentul şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. Vă dau un singur exemplu pe care l-am scris acolo: parlamentarii nu răspund pentru votul lor în Parlament şi pentru opiniile lor politice. Ce se întâmplă dacă o majoritate parlamentară nu pune pe ordinea de zi proiectul de lege privitor la stabilirea datei alegerilor? Ce se întâmplă? Că nimeni nu răspunde, niciun parlamentar dintr-o majoritate, care e interesul unui parlamentar? Să prelungească mandatul cât mai mult, mai ales dacă nu va mai fi pe listă în alegerile parlamentare. Deci nu există niciun fel de responsabilitate pentru parlamentarii individuali care pot să împiedice organizarea de alegeri libere pentru alegerea celui mai important for reprezentativ în statul român", a mai precizat Orban. 

Ca reacție, președintele CCR Valer Dorneanu a declarat la acea vreme că instituția va sesiza Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, dar și alte foruri internaționale, după ce premierul Ludovic Orban a afirmat că "trebuie schimbați politrucii" din Curtea Constituțională. 

"Este evident că este un atac la adresa statului de drept" și ”în nicio ţară din Europa primul ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale", a declarat Dorneanu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.