Bogdan Huțucă: "În 2020 trebuie să plătim peste 50 miliarde de lei, costuri ale datoriei contractate de PSD! Cu toate acestea, Guvernul Orban a asigurat o infuzie de capital de 34 miliarde de lei pentru investiții publice!"


Bogdan Huțucă: "În 2020 trebuie să plătim peste 50 miliarde de lei, costuri ale datoriei contractate de PSD! Cu toate acestea, Guvernul Orban a asigurat o infuzie de capital de 34 miliarde de lei pentru investiții publice!"

Deputatul PNL Bogdan Huțucă a evidențiat sâmbătă, într-un interviu pentru Replica Online, dezastrul lăsat de guvernările PSD, în perioada 2016-2019, actualul Executiv trebuind să plătească în 2020 peste 50 de miliarde de lei în plină criză sanitară, datorie contractată de pesediști. 

"Dacă aș fi în locul PSD, aș privi și m-aș abține în a comenta. Au beneficiat de 4 ani de creștere economică substanțială. Când s-a tras linie, a apărut o criză sanitară care ne-a găsit cu un sistem sanitar subdezvoltat, un Guvern incapabil să facă față unui sistem sanitar nedotat. Guvernarea PNL a pornit de la un deficit bugetar excesiv de 3%. Toată politica PSD a fost de încurajare a consumului. A încurajat locurile de muncă și oferta operatorilor economici din afara țării, ignorând capitalul românesc. Am avut cea mai slabă atragere de fonduri europene într-un an de creștere economică. Am avut cele mai slabe investiții publice. Am avut niște costuri ale datoriei României excesive. Numai în acest an trebuie să plătim peste 50 miliarde de lei, costuri ale datoriei contractate de PSD. Un an în care mai mult ca niciodată avem nevoie să investim în sănătate. Asta este situația de la care am pornit. Înțelegem că Guvernul României, liberal, în anul 2019, a tras linie și rezolvat toate aceste probleme într-un interval de timp de o lună și jumătate", a zis liberalul. 

Totodată, Huțucă, candidat PNL Constanța pentru un nou mandat de deputat, a punctat faptul că Guvernul Orban a asigurat o infuzie de capital substanțială, inclusiv 34 de miliarde de lei pentru investiții publice, în condițiile în care România trece printr-o criză sanitară și financiară declanșată de COVID-19. 

"Partidul Social Democrat a avut 4 ani de creștere economică, noi ne-am asumat guvernarea în cea mai critică situație în care se afla România, în ultima sută de ani. În această situație critică, noi am asigurat o infuzie de capital în economie de 64 de miliarde de lei, garanții, granturi, ajutoare de stat, scutiri de impozite și taxe, 34 miliarde de lei pentru investiții publice, cele mai multe investiții publice realizate în România ultimilor 10 ani. Acestea s-au realizat în situație de criză sanitară și criză economică. Un guvern PSD în plină creștere economică atrage puțin peste 500 de milioane de euro, noi reușind să atragem 3,2 miliarde de euro. Guvernul liberal a fost un guvern responsabil, care a atras absolut toate resursele, asigurându-se că criza sanitară este ținută sub control iar criza economică poate fi depășită. Și-a asumat aceste datorii publice. Și și-a asumat și un calendar de stingere a acestor datorii publice", a mai zis liberalul. 

Un oficial al BNR a declarat recent că pentru reducerea deficitului bugetar este imperios necesar să se înceapă cu scăderea salariilor bugetarilor cu un procent de până la 20%. În acest context, Huțucă a atras atenția că PNL nu va reduce salariile bugetarilor, întrucât România are la dispoziție sprijinul financiar de 80 de miliare de euro de la UE, dar este luată în calcul varianta reducerii aparatului bugetar în anumite instituții în urma unei analize guvernamentale.

"80 de miliarde de euro infuzați în economie, pe absolut toate programele, vor crea cel puțin 500 de mii de locuri de muncă. Nu vorbim sub nicio formă de reduceri salariale, ci, dimpotrivă, vorbim de creșterea capacității de cumpărare a pensiilor, de creșterea numărului locurilor de muncă, de creșterea salariului mediu pe economie.

Dacă mă întrebați despre aparatul de stat, asta e o decizie care trebuie luată, adică în ce măsură cheltuielile publice mai pot fi ținute la nivelul actual, dar aceasta este o evaluare care se face în timp și se face separat pe fiecare autoritate publică, pe fiecare instituție publică. În ce măsură gradul de încărcare al instituțiilor trebuie reglat, în ce măsură trebuie făcute în altă instituție angajări e un subiect care ține de analiza guvernamentală", a completat deputatul PNL. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.