Pilonii planului economic al PNL. Sighiartău: "Boloș a promovat reformele pentru a nu rata absorbția celor 80 de miliarde de euro! Se află, alături de Bolojan, la originea revoluției fondurilor europene care a transformat Oradea"


Pilonii planului economic al PNL. Sighiartău: "Boloș a promovat reformele pentru a nu rata absorbția celor 80 de miliarde de euro! Se află, alături de Bolojan, la originea revoluției fondurilor europene care a transformat Oradea"

Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, a acordat luni un interviu pentru Gazeta de Bistrița în care a detaliat planul economic al liberalilor în cazul în care partidul din care face parte se va afla la guvernare și după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Elementul-cheie al programului economic al PNL este reprezentat de investiții, liberalul subliniind că Guvernul Orban a investit în primele 10 luni 35,4 miliarde de euro, "un record în ultimul deceniu".

Un alt element important al perspectivei economice pentru România constă în cele 80 de miliarde de euro pe care UE le pune la dispoziție, iar în acest sens Sighiartău a precizat că actualul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș,  este"un profesionist care, (...) alături de Ilie Bolojan, se află la originea revoluției fondurilor europene care a transformat Oradea în unul din cele mai cochete orașe ale Europei Centrale și de Est".

Reporter: De ce are nevoie România pentru a trece cu bine de viitoarea scădere economică care ne așteaptă?

Robert Sighiartău: De investiții, de absorbția fondurilor europene și de un ritm de creștere de 5,5% pentru următorii ani. PNL a schimbat paradigma dezvoltării de la stimularea consumului excesiv de către PSD către investiții. Despre asta e planul de investiții „Reclădim România”: am investit deja în primele zece luni 35,4 miliarde lei. E u"uln record în ultimul deceniu. Uitați-vă anul trecut, an fast pentru economia globală: PSD a investit doar 26,8 miliarde tot anul. În 2020, în an de criză, România a fost singura țară din UE care a crescut volumul investițiilor.

Vorbeați despre o viitoare scădere economică. Vă reamintesc, totuși, că în trimestrul 3 am revenit deja pe creștere economică, plus 5,6% față de trimestrul 2. Este cea mai mare creștere economică trimestrială din ultimii 20 ani – media este de 1,4%, cea mai rapidă revenire a economiei de la un trimestru la altul. Este ceea ce domnul Cîțu numește „revenirea în V”. Avem planul de investiții, îl aplicăm deja, avem finanțarea obținută de Președintele Iohannis la Bruxelles – 80 miliarde euro, avem perspectiva începerii stăpânirii crizei sanitare la nivel global odată cu distribuirea vaccinurilor. Și vom accelera această dezvoltare a României dacă vom avea majoritate PNL, un Parlament care nu va mai pune piedici Președintelui și Guvernului.  

M-am uitat pe programul PSD. Își propune o creştere anuală medie de doar 4,3%. E puțin. E sub ce au realizat chiar ei, cu Grindeanu, Tudose, Dăncilă, în condițiile unei absorbții modeste a fondurilor UE. Asta îmi spune clar că PSD nu îşi propune ca România să beneficieze de noile oportunităţi de finanțare ale UE, că PSD rămâne tot pe modelul socialist învechit „taxează și consumă”. Și mai îmi spune ceva: că nu vor să renunțe la subdezvoltare, pentru că le aduce voturi. Dezvoltarea aduce nu doar creșterea nivelului de trai, ci și libertate, independență față de orice autoritate cu tendință de control cum e PSD, urmașul partidului comunist. Uitați-vă la Cluj, la Oradea, unde PSD a devenit irelevant. L-au interzis Boc ori Bolojan? Nu. Dezvoltarea orașelor i-a marginalizat pe pesediști, oferta lor nu mai spune nimic oamenilor.O Românie dezvoltată va fi o Românie cu un PSD marginal, care nu mai poate face rău societății și economiei.

Reporter: Pe plan european, este România pregătită să absoarbă cele 80 de miliarde de euro?

Robert Sighiartău:  Vă spun sincer că România a avut în 2020 o șansă extraordinară cu Marcel Boloș, ministrul liberal al Fondurilor Europene. E un profesionist al fondurilor europene în politica mare. Alături de Ilie Bolojan, Marcel Boloș se află la originea „revoluției fondurilor europene” care a transformat Oradea în unul din cele mai cochete orașe ale Europei Centrale și de Est.

Iarăși, mă uit pe cifre. Volumul foarte mare al finanțării UE din următorii ani – 80 miliarde euro – dar și termenele scurte de depunere, aprobare și realizare a proiectelor impun dublarea sau chiar triplarea capacității de absorbție și implementare. Iar Marcel Boloș nu doar că a reușit salvarea, pe ultima sută de metri, a 550 milioane euro pe care era să le piardă Dăncilă, nu doar că a atras de trei ori mai multe fonduri față de PSD, dar a și promovat reformele pentru a nu rata absorbția celor 80 de miliarde. Avem opt agenții de dezvoltare. Toate au au primit puteri sporite, sunt acum autorități de management, beneficiarii nu vor mai bate drumul la București pentru depuneri de proiecte, aprobări de plăți. Va crește viteza aprobării proiectelor, decizia va fi luată la nivel local, în cazul nostru la Cluj-Napoca, nu de cineva de la București care poate nu înțelege de ce un oraș din Bistrița-Năsăud are nevoie de un proiect anume. De asemenea, guvernul nostru a dat posibilitatea transferării la autoritățile locale, care au putere de implementare, a proiectelor mari de infrastructură, precum centurile ocolitoare. Bihorul deja a luat de la compania națională de autostrăzi proiectul drumului expres Arad-Oradea. Guvernul PNL a facilitat accesul la finanțare europeană al proiectelor în parteneriat dintre orașe și comunele limitrofe, al parteneriatelor dintre localități.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.