Portret de candidat. Sebastian Cernic, candidat USRPLUS pentru Senat, Bacău: ”Sunt un cetățean implicat, dar îngrijorat de ceea ce se întâmplă în România”


Portret de candidat. Sebastian Cernic, candidat USRPLUS pentru Senat, Bacău: ”Sunt un cetățean implicat, dar îngrijorat de ceea ce se întâmplă în România”

Vorbim prea mult despre politicienii cu notorietate. Fie că îşi continuă cariera, după multe mandate, fie că nu au mai prins loc pe liste, deşi sunt foarte cunoscuţi. 

Proiectul Portret de candidat îşi propune să le ofere un spaţiu de exprimare celor care încă nu sunt familiari publicului, dar care au ceva să îi propună acestuia. Invitaţi sunt candidaţi la alegerile parlamentare care se prezintă pentru prima dată. Oameni deja realizaţi într-un domeniu profesional, care au intrat ulterior în politică. 

Invitatul de astăzi, Sebastian Cernic, candidează din partea USR PLUS, în circumscripția Bacău, la Senat. Economist, revenit în țară după două experiențe în Anglia, în prezent manager de vânzări. 

Ciprian Apetrei: Cine sunteți, domnule Sebastian Cernic, şi ce căutaţi în politică? 

Sebastian Cernic: Sunt un cetățean implicat, dar îngrijorat de ceea ce se întâmplă în România. Am 38 de ani și sunt economist de profesie, m-am alăturat USR după momentul OUG 13, acela a fost punctul culminant în care am conștientizat că România poate fi mai bine doar dacă va crește numărul celor implicați activ în politică. 

Ce le propuneţi alegătorilor din Bacău? De ce să vă voteze? 

Le propun singurul partid format din oameni care au găsit soluții, atât la problemele țării cât si în privința înlocuirii vechilor politicieni. USR este nucleul de care România are nevoie pentru a ieși din impasul moral pe care cetățenii îl simt de câțiva ani încoace. Paradigma politică se schimbă și trebuie să se schimbe. Eu am ințeles acest lucru si consider că un reprezentant trebuie să fie un leader autentic: să asculte proactiv, să aibă continuu curiozitatea sinceră de a afla ce se întâmplă in jurul lui, să își susțină cetățenii și să nu piardă legătura cu ei. 

Consider că fiecare dintre noi este tributar viitorului copiilor, iar acest demers al meu face parte din credința mea intimă, ca doar prin trecerea la fapte concrete din partea fiecăruia dintre noi, acest context se va schimba. 

Primul lucru pe care îl veţi face în Parlamentul României? Din ce comisii parlamentare doriţi să faceţi parte? 

Voi milita, din prima zi, alături de colegii mei, pentru alocarea fondurilor, fie ele de la bugetul național sau din bugetul fondurilor europene, în funcție de numărul populației. Vrem 25% pentru Moldova! Îmi doresc să fac parte din Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală. 

Cum vedeţi raportul dintre Stat şi cetăţean? Până unde trebuie să intervină Statul în economie? 

Să nu uităm că statul trebuie să reprezinte cetățeanul! Sistemul de stat trebuie să fie în serviciul cetățeanului, să îi ofere cadrul legislativ, economic și social de a trăi. Dacă luăm această perspectivă și o extrapolăm, statul trebuie să fie acea forță care ține în echilibru orice activitate economică, oferind în primul rând sprijin. În aceste condiții statul trebuie să intervină doar pentru a păstra echilibrul sistemului economic la nivel macro, în primul rând oferind soluții agentului economic și asigurându-se că funcționează conform legilor și regulilor necesare în orice stat de drept! 

Ce raport trebuie să fie între Stat și Biserică?

Stat și Biserică, ca între orice element al sistemului! Să ne întrebăm ce înseamnă Biserica pentru cetățean și să gândim din perspectiva asta! Dacă Biserica și tot ce reprezintă ea este importantă pentru cetățean, atunci și pentru aparatul de stat este la fel! În concluzie, conlucrarea, dialogul și găsirea de soluții pentru cetățeni este fundamentul pe care trebuie să se construiască această relație! 

Basarabia este România? Ce agendă trebuie să avem în relația cu Republica Moldova? 

Da, sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova nu poate fi eficientă în absența unui efort susținut și coerent pentru democratizarea țării. Evoluțiile recente din Republica Moldova arată că transformarea democratică a țării rămâne neterminată. E de observat faptul că și atunci când au fost realizați pași importanți pe calea reformelor, nu s-a ajuns la stadiul ireversibilității. 

Ultima carte pe are aţi citit-o? Ultimul film pe care l-aţi văzut?

The Girl with the Dragon Tattoo-Stieg Larsson. The Undoing-HBO

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.